Ichthus Groningen

C.S.V. Ichthus Groningen

#STUDENTENLEVENMETGOD

Forumarchief

Bollie en beamer het Reitdiep in

Tamminga sr. zegt:

Vandaag in het Nederlands Dagblad:
http://www.nd.nl/newsite/artikel.asp?id=55619

met onder meer een betoog tegen het

Sloganisme

Maar Doude van Troostwijk verwondert zich over wat hij noemt het 'blinde vertrouwen in de neutraliteit van de techniek'. ,,Mensen veronderstellen dat het niet uitmaakt of ze hun boodschap ventileren op papier, via televisie of door middel van een multimediapresentatie. Maar op het moment dat je kiest voor een bepaald medium, transformeert ook de boodschap. Dat is cruciaal. Als ik in een kerkdienst werk met een powerpointpresentatie, vervormen de modellen van het computerprogramma mijn boodschap. Je krijgt dan een verhaal waarin puntjes en stipjes, hiërarchisch gestructureerde teksten en snapshot-boodschappen de overhand krijgen. Zo zit dat programma nou eenmaal in elkaar.''

Powerpoint is helemaal afgestemd op het verpakken van de boodschap in hapklare, goed gestructureerde brokken. ,,Wat levert dat op? Sloganisme. En het is de vraag of de liturgie de plek is om op die manier met de tekst om te gaan. Ik vind een liturgie eerder een plek om je te confronteren met de gelaagdheid van een tekst, om de weerstand erin op te zoeken. Op het moment dat ik in de dienst een bijbeltekst onder ogen krijg, sta ik als gelovige oog in oog met een tekst waarvan ik weet dat die meer bevat dan ik kan bevatten - en daarmee moet ik aan het werk.''

De theoloog vreest ook het effect van de media op de dominee. ,,Op een gegeven moment kent die de truc, weet hij precies hoe hij communiceren moet. En ondertussen haal je zo het hart eruit. Met de nieuwe media komt er een hele scheut consumentisme de kerk binnen. En voor mij is de kerkdienst juist de plek waar je tegen de haren wordt ingestreken.''

2005-01-29 18:12:36
Trent zegt:

Wat betreft het consumentisme ben ik het met hem eens. Weer voor veel kerkgangers een reden om "eens lekker voor het scherm te gaan zitten". Klinkt misschien wat negatief, maar dat werk je zo uiteindelijk wél in de hand. Ik ben niet tegen een beamer in de kerk, je zou dat ding heel goed kunnen gebruiken voor de "psalm-, gezang- of opwekkingstekst". Of hoofdpunten van de preek. In de vrijgemaakte kerk in Zuidhorn gebruiken ze al jaren een overheadprojector, bij aanschaf modern zeg maar. Werkt goed. Een beamer is in dit geval hetzelfde. Mits het niet té veel afleidt (het moet zijn voor de ondersteuning), is er denk ik geen bezwaar om als dominee een beamer te gebruiken, kan juist erg handig zijn.

2005-01-29 18:39:18
Roberto zegt:

Een van de aanwezigen had nog een extra gebruiksmogelijkheid van de beamer ontdekt. Vroeger werd er bij langdradige predikanten wel eens een zandloper in de kerk gezet, en als ze hardleers waren een wekker. Het beamteam kan de predikant eenvoudig 'op schema' houden door op gezette tijden pagina's door te klikken. Op zo'n congres werkten deze voorvallen ontspannend, maar of een eredienst de plaats is voor dit soort ruis, is natuurlijk maar de vraag.


Cool, als we nog geen klok in de kerk zouden hebben (omdat het gebouw om 11:00 overgenomen wordt door GKV'ers en de dominee ook nog in 'sHeerenVeen moet preken) zou dit een prima uitvinding zijn Mr. Green

2005-01-29 22:38:44
Roberto zegt:

Om in te gaan op het citaat:
Ik heb het met Trent eens dat het gevaar van consumentisme er inderdaad is als je een beamer in de kerk haalt. Zo'n projector is ook geen doel, maar een middel. Een preek of predikant wordt niet opeens hip en actueel als 'ie een beamer de kerk in haalt. Wél denk ik dat voorgangers en dominees met hun tijd mee moeten gaan (citaat artikel: "Jezus gebruikte ook de communicatiemiddelen uit zijn tijd") en hun verhaal aan moeten passen aan de situatie en het publiek. Zeker in de leeglopende traditionele kerken is het enorm belangrijk dat een dominee iedereen aan weet te spreken, inclusief beamergevoelige jeugd.
Daar kan een beamer bij helpen, mits er van tevoren goed over na is gedacht. Niemand verplicht mnr. Van Troostwijk om z'n verhaal in puntjes op het scherm te zetten. Plaatjes, bijbelteksten en kernwoorden passen er ook prima op. Of bijvoorbeeld de bestemming van de collecte, of de mededelingen nog eens op een rijtje (maar niet onder de preek natuurlijk).
En zo'n ding moet je vooral niet afleiden van het verhaal. Dus alleen goed in elkaar gezette bestanden gebruiken, weten hoe je de volgende sheet er voor schuift ("eens kijken wat er gebeurt als ik op het knopje druk ..."), geen typfouten maken enzovoort.

Voorbeeld van goed gebruik: op een jeugdweekend hadden we eens een jeugdouderling uitgenodigd die ons iets ging vertellen over "Fingerprints of God", we hadden namelijk een detective-themaweekend. Met een beamer projecteerde hij allerlei plaatjes die de schoonheid van de schepping aangaven (natuurlandschappen, bloemen), Gods vingerafdrukken dus.

2005-01-29 22:52:51
Attila zegt:

Het citaat, let wel het citaat, ik heb het artikel (nog) niet gelezen, staat wel ongedefinieerde (container?) begrippen.
- waarom is het "cruciaal" dat een boodschap transformeert?
- Sloganisme??????
- waarom zijn hapklare brokken verkeerd?
- "weerstand in de tekst opzoeken"? Wat wordt hiermee bedoelt en waarom zou je dat niet kunne projecteren?
-

Op een gegeven moment kent die de truc, weet hij precies hoe hij communiceren moet. En ondertussen haal je zo het hart eruit.

Hoe dan?
-

En voor mij is de kerkdienst juist de plek waar je tegen de haren wordt ingestreken.''

. Tja, wat moet je hier mee. Alles wat niet tegendraads is, is niet "des kerkdiensts"?

Zilverstreep

2005-01-31 02:02:29
Blackadder zegt:

Kunnen mensen nog wel gewoon 30 minuten naar een preek luisteren? Kinderen worden vandaag de dag opgevoed met multimedia, de kunst van het luisteren is men aan het verleren...Zie ook de colleges die we krijgen bij de RuG.

Met de tijd mee gaan is het enige wat we kunnen doen...Echter, ik ben het er erg mee eens dat een presentatie een middel dient te zijn, en zeker niet teveel of storend gebruikt moet worden.
Bijv. die foto'tjes van een zonsondergang, een waterval, al dat soort gekke dingen... Confused

2005-01-31 16:05:53

Sponsors