Ichthus Groningen

C.S.V. Ichthus Groningen

#STUDENTENLEVENMETGOD

Forumarchief

Break - ABBE, wat is dat dan?

DMV zegt:

Pffff.....kinderachtig hoor Bossie!

Wink

2004-12-22 17:32:50
NSG_Hoog zegt:

Het is te zien aan je hoofd Laughing

2004-12-22 16:48:27
Guppie zegt:

Shocked ik krijg er spontaan koppijn van; achter de pc zitten..ik ga maar eens eventjes wat anders doet Razz

2004-12-21 16:50:08
Miep zegt:

ja, je bedoelt houden zo dat je geen klachten hebt, maar ik hoop dat je niet bedoelt dat ik mijn houding zo moet houden..want daar zal ik ooit nog wel eens last van krijgen ben ik bang... (maar ach..dan komt pas over een heeeeele poos)



Gekkerd Cool

Als je zelf al weet dat je fout zit (dubbel op te vatten Wink ), waarom zou je er dan mee doorgaan? Een vriend van me zit ook superberoerd achter zn pc (lage stoel, lage pc, bijna liggend aan zn pc), maar hij heeft weinig klachten. Waarschijnlijk omdat hij superrelaxed is.
Ik ben soms een beetje een stresskip...begin meestal te laat met tentamens leren etc. Lekker stress drbij..en als je dr eenmaal mee zit, kom je er helaas bijna niet van af.
Ik zelf denk dat stress een gigantisch aandeel heeft. Als jij superrelaxed achter die pc zit, valt het misschien wel mee, maar zeg nooit nooit!
Die superrelaxte vriend van me....heeft zo nu en dan ook wel eens klachten. Collegaatje van me heeft tijdje heel erg veel last gehad omdat ie een nieuw drumstel had dat hij fulltime gebruikte Terwijl hij al 12 jaar drumt...
Dus wees blij en houden zo, zo zonder klachten Smile

2004-12-21 16:47:23
Guppie zegt:

ja, je bedoelt houden zo dat je geen klachten hebt, maar ik hoop dat je niet bedoelt dat ik mijn houding zo moet houden..want daar zal ik ooit nog wel eens last van krijgen ben ik bang... (maar ach..dan komt pas over een heeeeele poos)

2004-12-21 16:39:20
Miep zegt:

Houden zo?!



MBT klachten aan je rug/armen/schouders, meisje!

2004-12-21 16:34:30
Guppie zegt:

Houden zo?!

2004-12-21 16:30:12
Miep zegt:

Tsjah...waarom krijgt de ene wel longkanker van roken en wordt de ander duizend jaar MET roken?
Ik zou zeggen:houden zo en zoals al vaker aangegeven: krijg je last, neem het serieus!!!

2004-12-21 16:29:09
Guppie zegt:

ah oh..ik zit best wel veel achter de pc, je zou denken voor m'n studie, maar zelfs dat is niet het geval. Toch heb ik net als evian en luukluuk (nog) nergens last van... (even afkloppen)
En dat ook nog eens terwijl ik eigenlijk een hele foute houding heb. Ik zit nooit normaal op een stoel, en als ik achter de pc zit, zit ik of onderuit gezakt en nooit met een rechte rug. Mijn rug is altijd ingezakt zeg maar. Hoe kan dat dan (dat ik nergens last van heb)? Zijn er misschien nog andere factoren ofzo?!

2004-12-21 16:26:33
skalleluja zegt:

Ach.. ach.. in ieder geval zonder loshangende kettingen.. Wink

2004-12-21 13:58:59
Roberto zegt:

Voor de liefhebber heb ik overigens een mooi RSI-cdrommetje te leen..


Anti-RSI, mag ik hopen? Cool

2004-12-20 00:58:37
skalleluja zegt:

Ook voor andere enge klachten (en ik heb ervaring) blijkt sporten heel belangrijk te zijn..
dus hoe vervelend het ook is om jezelf in sportkleding te tonen.. doe het! het bespaart je veel ellende!

Voor de liefhebber heb ik overigens een mooi RSI-cdrommetje te leen..

2004-12-17 22:42:36
Miep zegt:

ABBE, wat is dat dan?

ABBE is de nieuwe benaming voor RSI (Repetitive Strain Injury).
Aandoening Bewegingsapparaat Bovenste Extremiteit. Klachten aan het bewegingsapparaat (spieren en pezen in je lichaam) in de bovenste extremiteit (nek en/of armen)'. Er is voor deze term gekozen omdat het puur een beschrijving is zonder op voorhand een uitspraak te doen over de oorzaak van de klachten.

K, dat was even wat achtergrondinfo.

Zelf loop ik al ongeveer een jaar met klachten rond. Het begon in oktober 2003 met irritante, zeurende tintelingen in mn vingers. Als ik vrij was van mn bijbaantje (16uur per week met pc) ging de pijn langzaam wel weer weg. Op een gegeven moment, ik zat in een tentamenperiode (oa 2 essays schrijven) en werkte ook nog naast studie, had ik het goed druk. Daarnaast werkte ik op een plaats die niet goed afgesteld was op mn lichaam.
De pijn kwam vaker terug. Ook gewoon in de collegebanken of thuis. Ik ging op mn houding letten, nam regelmatig pauzes als ik met een pc werkte. Toch was dat niet voldoende!
In januari/februari 2004 was de pijn zo heftig dat ik 's nachts jankend in mn bed lag van de pijn.... Ik kon niet eens meer een liter melk vasthouden of de dop van een fles losmaken.
Goed, dit was voor mij echt het toppunt...24uur per dag pijn. Ik ben naar mn huisarts gegaan en hij heeft mij doorverwezen naar een fysiotherapeut.
Inmiddels heb ik ontslag genomen van mn bijbaan en heb ik een ander bijbaantje waar ik niet met een pc hoef te werken. Ik let op mn houding als ik werk met een pc en let op pauzes. Heeel belangrijk: ik sport!

Goed...heel levensverhaal! Laatste tijd hoor ik steeds vaker mensen over klachten aan nek, armen, schouders etc. Misschien ook wel iemand van jullie! Ik raad jullie echt aan om klachten serieus te nemen! Neem die rustpauzes als je werkt aan je scriptie/essay.
Ik ben nu meer dan een jaar verder, maar de pijn komt nog regelmatig terug. Probleem is dat ik het voel en dat niemand anders het kan zien. Heel vervelend! Ik gun dit echt niemand! Laatst vertelde een Ichthiaan mij dat zij ABBE/RSI heeft gekregen van het schoonmaken: steeds dezelfde beweging maken.

Hoe lang zit je per dag achter een pc?
Let je op je houding?
Neem je korte pauzes?
En waar ik eigenlijk best benieuwd naar ben. Heb je wel eens pijn en neem je die pijn serieus?
Zou jij naar een studieadviseur stappen als de pijn aanblijft houden (ivm studievertraging?)


Ben heel erg benieuwd naar jullie antwoorden! Heb zelf het vermoeden dat best veel mensen met klachten lopen (hoeft niet perse veroorzaakt te worden door pc).

Miss Ceram

2004-12-06 20:27:58
Roberto zegt:

Je bent zeker niet de enige ... helaas herken ik veel in je verhaal.

Toen ik vorig jaar aan m'n studie Kunstmatige Intelligentie begon (veel computerwerk, soms 4 uur achter elkaar) had ik ook binnen een paar weken klachten. Tintelende vingers, pijn in de rug van m'n hand, polsen, elleboog, en het sloeg ook wel eens over naar m'n enkels en knieen. Eerst was het alleen na een flinke poos werken of bijvoorbeeld veel afwassen, na een paar maanden lag ik er wel eens een nacht wakker van. In december ben ik naar de huisarts gegaan, die volgens mij nog nooit van RSI gehoord had. Ik moest maar een beetje met m'n armen zwaaien als ik aan het werk was (helpt trouwens wel), en maar hopen dat het over ging. Voelde me niet serieus genomen, dus ben er niet weer geweest.

Daarna ben ik er veel beter op gaan letten (bijvoorbeeld: computerpractica samen met een klasgenoot maken, en die laten typen, pauzes nemen, af en toe armen strekken tijdens het werken) en nu gaat het veel beter, als ik moe ben of te lang achter m'n computer zit heb ik er nog wel eens last van. Ik ben wel bang dat het nooit meer helemaal over zal gaan.

Ik heb sinds een paar maanden trouwens een schoonmaakbaantje, en ik heb het idee dat dat juist helpt; wat computergebruik zo slecht maakt is dat je altijd in dezelfde houding aan het werk bent, bij schoonmaken doe je telkens verschillende dingen met je handen en armen. Waarmee ik niet wil zeggen dat dat het medicijn is, maar veel beweging werkt wel preventief.

Moraal van dit verhaal: Let heel goed op (maar ga niet extreem voorzichtig doen, dat werkt omgekeerd). Als je klachten hebt, neem ze serieus, en werk vooral nooit door als je klachten hebt, daar krijg je echt spijt van. Als je een deadline naderd, wees dan niet te bang om de docent te bellen/mailen dat je klachten hebt en het niet af krijgt.

Waar ik wel mee op moet passen is gitaar spelen: als ik te lang speel krijg ik kramp in m'n linker hand (akkoorden), en dat merk is pas als ik stop ...

*Ik verplaats dit topic even naar 'actueel', daar staat het meer op z'n plek.*

2004-12-06 21:45:19
Mr. E zegt:

Je bent niet de enige, maar... Ik heb nergens last van en in vind dat, gezien mijn erg frequente computergebruik, eigenlijk een groot wonder. Ik had al láng RSI moeten hebben, maar blijkbaar is deze wereld niet rechtvaardig.

2004-12-07 10:02:20
LuukLuuk zegt:

Je bent niet de enige, maar... Ik heb nergens last van en in vind dat, gezien mijn erg frequente computergebruik, eigenlijk een groot wonder. Ik had al láng RSI moeten hebben, maar blijkbaar is deze wereld niet rechtvaardig.


Voor mij geldt hetzelfde.
Verder heb ik het programmaatje Workpace op mijn computer staan , via een licentie van de Hanzehogeschool. Bijna iedereen die bij mij op bezoek komt (...sorry even micropauze...)

2004-12-07 11:06:53
LuukLuuk zegt:

roept direct dat ze er gillend gek van worden. Maar ik vind het erg plezierig. Om de 5 minuten 10 seconden pauzeren (schijnt erg belangrijk te zijn) en elk uur een grote pauze van 8 minuten. Ik denk dat dat ook wel helpt.

2004-12-07 11:08:23
Miep zegt:

Je bent zeker niet de enige ... helaas herken ik veel in je verhaal. Toen ik vorig jaar aan m'n studie Kunstmatige Intelligentie begon (veel computerwerk, soms 4 uur achter elkaar) had ik ook binnen een paar weken klachten. Tintelende vingers, pijn in de rug van m'n hand, polsen, elleboog, en het sloeg ook wel eens over naar m'n enkels en knieen. Eerst was het alleen na een flinke poos werken of bijvoorbeeld veel afwassen, na een paar maanden lag ik er wel eens een nacht wakker van.



Haha, van veel afwassen...dat moet je ook regelmatig doen Wink Maar als je dr eenmaal last van hebt. Neem je de pijn idd mee. Tijdje geleden fietste ik met een andere fiets aan de hand. Dat duurde ongeveer een kwartiertje, maar ik heb het nog een hele tijd gevoeld.

In december ben ik naar de huisarts gegaan, die volgens mij nog nooit van RSI gehoord had. Ik moest maar een beetje met m'n armen zwaaien als ik aan het werk was (helpt trouwens wel), en maar hopen dat het over ging. Voelde me niet serieus genomen, dus ben er niet weer geweest.



Heeft hij niets gezegd over je werkhouding en over minipauzes?
Het schijnt ook belangrijk te zijn dat je genoeg drinkt.

Daarna ben ik er veel beter op gaan letten (bijvoorbeeld: computerpractica samen met een klasgenoot maken, en die laten typen, pauzes nemen, af en toe armen strekken tijdens het werken) en nu gaat het veel beter, als ik moe ben of te lang achter m'n computer zit heb ik er nog wel eens last van. Ik ben wel bang dat het nooit meer helemaal over zal gaan.



Sorry, maar het klonk zo grappig....en die laten typen.
Ik denk soms ook wel dat het niet meer overgaat. Laatst hoorde ik over een jongen die een leuk bijbaantje had. Hij moest getallen invoeren in de computer. Best leuk naast zijn studie wiskunde. Deze jongen werkte door terwijl hij last had....Inmiddels is hij afgeschreven...19 a 20 jaar en hij zat in de 3e fase van RSI. Hij is nu arbeidsongeschikt.
Sommige mensen denken dat het wel weer overgaat, maar als je op een gegeven moment in een dusdanig stadium zit, zit je er hoogstwaarschijnlijk levenslang aan vast.

Ik heb sinds een paar maanden trouwens een schoonmaakbaantje, en ik heb het idee dat dat juist helpt; wat computergebruik zo slecht maakt is dat je altijd in dezelfde houding aan het werk bent, bij schoonmaken doe je telkens verschillende dingen met je handen en armen. Waarmee ik niet wil zeggen dat dat het medicijn is, maar veel beweging werkt wel preventief.



True

NOg een vraag trouwens. Wat vinden jullie van het meubilair op Hanze/RUG?

Ik zelf merk bv in de UB dat de stoelen veel te laag zijn voor de hoge tafels. Ook de collegebanken in het academie vind ik niet echt ergonomisch afgesteld. Misschien iets voor de Universiteitsraad?

2004-12-07 11:24:57
Miep zegt:

roept direct dat ze er gillend gek van worden. Maar ik vind het erg plezierig. Om de 5 minuten 10 seconden pauzeren (schijnt erg belangrijk te zijn) en elk uur een grote pauze van 8 minuten. Ik denk dat dat ook wel helpt.



Thuis heb ik ook dat Workpace. Iedere 5 minuten 30 seconden minipauze. Later een lange pauze van 10 minuten. Heb ook een keer een ander proefprogramma gehad. Dan kwam er een soort filmpje en kon je de oefeningen nadoen. Door die pauzes merk je ook bv dat de tijd vliegt en dat je er ondertussen wel verrot bijzit.

Hoeveel uren zit je per dag achter pc dan gemiddeld?

2004-12-07 11:26:16
LuukLuuk zegt:

Een uur of 6.

2004-12-07 11:55:51
Roberto zegt:

Zwemmen helpt ook heel goed: je traint zowel je armen als je rug en schouders. Nadeel is dat je weer goed om je nek moet denken.

2004-12-17 13:11:42
CDR zegt:

Laatst vertelde een Ichthiaan mij dat zij ABBE/RSI heeft gekregen van het schoonmaken: steeds dezelfde beweging maken.



Ik kan je vertellen dat ik een ABBE heb aan mijn rechteronderarm van het basgitaarspelen, nu vraag ik je...

2004-12-08 00:01:56
CDR zegt:

Maar een tip: wanneer je vage klachten krijgt in armen enzo, ga dan meteen naar de dokter. Misschien is er dan nog de mogelijkheid met een ontstekingsremmer de kwaal te lijf te gaan.Zo voorkom je dat je het te ver laat komen en lange revalidatie nodig hebt.

2004-12-08 00:15:39
joanne zegt:

Hallo even een korte reactie van mij voor zover mijn armen dat toelaten.
Ik had ik februari 2004 RSI fase 3 en constant last. Ik ben toen met mijn studie gestopt en ben in september weer begonnen.
Ik werk nu met een spraakherkenningsprogramma: L&H voice Express 5.0, daar maak ik verslagen mee.
Ik vind het wel lastig om te studeren terwijl ik zo weinig kan typen. Vraag vaak medestudenten om te typen enzo.
Sporten is idd erg belangrijk. Ik sport onder fysiotherapeutische begeleiding en probeer nu met gewichten de spieren in mijn armen sterker te maken zodat de belastbaarheid groter wordt. Helaas kost dit allemaal erg veel tijd.
Meer info misschien de volgende keer ik moet weer even stoppen.
Joanne van Abbema

2004-12-17 11:13:34
joanne zegt:

Maar een tip: wanneer je vage klachten krijgt in armen enzo, ga dan meteen naar de dokter. Misschien is er dan nog de mogelijkheid met een ontstekingsremmer de kwaal te lijf te gaan.Zo voorkom je dat je het te ver laat komen en lange revalidatie nodig hebt.



Mijn huisarts heeft me nooit ontstekingsremmers gegeven omdat hij zei dat nooit bewezen is dat er sprake is van onstekingen. Rust nemen en sporten zijn de enige adviezen die ik heb gekregen toen ook fysiotherapie niet afdoende bleek.

2004-12-17 11:15:27

Sponsors