Ichthus Groningen

C.S.V. Ichthus Groningen

#STUDENTENLEVENMETGOD

Forumarchief

De eeuwige student

Kees Verwey zegt:

Lukkluuk, ik denk dat je uit moet kijken met de simpele stelling dat onderwijs zich terugbetaalt.
Ik heb bijvoorbeeld ruim acht jaar geleden (oef, wat lang geleden alweer) mijn studie afgebroken en ook in het werkveld niets meer mee gedaan. En zo zijn er genoeg dropouts te noemen of zelfs mensen die helemaal niets meer met hun afgeronde studie doen.

Het als een investering beschouwen die zich vanzelf weer terugbetaalt, vind ik dan ook te kort door de bocht.
Daarentegen vind ik wel dat je extra studieduur moet krijgen als je een bestuursfunctie neemt in een studie- of studentenvereniging. Ik vind dat een aanvulling op de vaardigheden die je worden bijgebracht in het hoger/universitair onderwijs.

Het op de persoon en gevoelens inspelen, zoals bij ministers, vind ik een gebrek aan redelijke argumenten.

2005-01-11 18:45:54
Mary-Ann zegt:

Dat Rutte het verschijnsel 'eeuwige student' uit de samenleving wil laten verdwijnen is ondertussen wel duidelijk. Dat niet iedereen het daar mee eens, vooral in studentenland uiteraard, moge ook duidelijk zijn. Ter illustratie het volgende artikel.

http://www.trouw.nl/opvoedingenonderwijs/artikelen/1105341507491.html

De studententijd hoort een van de meest leerzame en afwisselende periodes te zijn in je leven. Bovendien is 22 jaar misschien wel erg jong om serieus aan de bak te gaan. Dus begrijpelijk dat veel studenten de studie wat rekken.
Maar of de overheid dat moet bekostigen... Dat geld kan m.i. veel beter besteed worden aan bijv. de zorg, waar het op 't moment echt belabberd is.

Mijn stelling is dan ook:

De overheid moet paal en perk stellen aan het rekken van de tijd die een student over 1 studie doet, meer dan ze nu al doet.

Reageer maar raak!

2005-01-11 12:51:37
LuukLuuk zegt:

De overheid geeft voor 4 (soms 5 of 6) jaar subsidie aan de student. Daarna kan hij/zij zelf aan het lenen gaan. De overheid heeft daarom niet te zeuren.
Verder vind ik het met dat rekken wel meevallen en ik wil graag horen van de ministers/secretarissen wat zij nu zelf vinden van het feit dat ze 8 jaar gestudeerd hebben. Was dat weggegooid geld of vinden ze dat wel weer nuttig geweest?

2005-01-11 13:39:49
Mary-Ann zegt:

Dacht jij dat alleen de studiefinancieringen de overheid geld kosten...
Wat dacht je van subsidies voor universiteiten en hogescholen? Als die er niet zouden zijn, zou het collegegeld een stuk hoger zijn volgens mij!

Wat betreft de ministers zelf: da's inderdaad het balk en splinterverhaal. Maar dat is geen reden dat ze er niets aan mogen doen. Minister Donner (die is toch van justitie?) heeft vroeger misschien ook wel eens iets uit de winkel gejat. Geen reden om diefstal niet meer strafbaar te maken!

2005-01-11 13:46:51
LuukLuuk zegt:

Onderwijs betaalt zich terug. Activiteiten naast de studie ook. Alleen bierzuipende Vindi's hebben geen nut, maar ja, als je dan als overheid financiele straffen gaat uitvoeren dan tref je vooral de serieuze en arme student en niet Vindi's die wel 3x een jaarinkomen per jaar van paps en mams krijgen.

2005-01-11 18:07:44
Attila zegt:

Desalniettemin zijn dropouts niet de grootste groep mensen wat de studentenpopulatie betreft. Het merendeel haalt zijn/haar diploma en gaat aan het werk. Als wij als student, geacht worden de toekomstige leiders van de samenleving te zijn, dan vind ik het niet meer dan redelijk dat ik de tijd krijg mezelf te ontwikkelen en daarvoor "betaald" krijg. Nu al zie je dat de universiteit steeds meer een diploma fabriek wordt. Dat vind ik een kwalijke zaak.
en hoewel het niet zo is dat een goed argument (tu quoque) minder is als de discussiant zich er niet naar gedraagt, kun je wel de vraag stellen in hoeverre het eerlijk is dat deze mensen wel zo'n kans kregen en wij niet. Ook is een tu quoque redenering niet per definitie fout, maar dat terzijde. Daarnaast vind ik het ook een beetje hetzelfde als ouders die vergeten dat ze vroeger ook jong geweest zijn.

Maar ik ben tegen eeuwige studenten (aangezien zij de wortel van al het huidige stufitekort-kwaad zijn). En zoals luukluuk zegt, iedereen vier jaar en daarna betaal jezelf. No big deal!

Zilverstreep

2005-01-11 19:48:50
LuukLuuk zegt:

Over het tu quoque: ik ben gewoon meer geinteresseerd wat ze nou zelf van hun lange studietijd vonden. Als je dat een goede zaak vonden, dan meten ze met twee maten. Maar ik kan me ook voorstellen dat ze nu vinden dat ze belachelijk lang er over gedaan hebben. In het laatste geval hebben ze toch naar mijn mening iets meer recht van spreken, in het eerste geval zou ik het onder het kopje 'met twee maten meten' plaatsen.

2005-01-12 10:36:27
NSG_Hoog zegt:

Ik vind dat gekeken moet worden naar het inkomen van de ouders. Voor studenten uit weinig kapitaalkrachtige gezinnen wordt het studeren onmogelijk gemaakt als het collegegeld naar €6500,- gaat. Dat is voor hen gewoon niet te betalen. Die lui die bakken met geld krijgen van hun ouders (vindi's zijn al eerder genoemd), die kunnen dat wel betalen. Laten die ouders hun kids dan pushen om ook eens wat te gaan doen, maar blijf af van de portemonnee van mensen die nauwelijks zelf kunnen sparen.

2005-01-12 15:55:55
LuukLuuk zegt:

Helaas is moeilijk te controleren of ouders hun bijdrage wel aan hun kinderen geven. Geeft nu al vaak gedonder.
Daar komt bij dat je ouders van langer-studerende-kinderen er op afrekent dat hun kind zo lang studeert, maar die verantwoordelijkheid moet wel bij het kind (de student) blijven.

2005-01-12 17:25:25
NSG_Hoog zegt:

Daarom moeten die ouders hun kinderen ook pushen om te presteren. Een soort prestatiebeurs, maar dan bij je ouders. 'Geen studiepunt, dan ook geen euromunt.' Dat idee dus.

2005-01-12 17:40:48
Trent zegt:

Het geld wat ik van de overheid gekregen heb (overigens wel keurig binnen 4 jaar...) heb ik uiteindelijk nog niet weer "gebruikt" als terugfinaciering. Ik ben toen iets anders gaan doen. Dat moest ik (op een kleine bijdrage trouwens van de overheid na) zelf betalen. Het feit dat onderwijs niet zichzelf weer terugverdient gaat misschien niet in alle gevallen op, maar na 6 jaar geld te hebben gekregen van de overheid, waarvan de eerste vier jaren in de vorm van studiefinanciering en de laatste 2 jaren in de vorm van een bijdrage (prijsvraag: what's the difference Question , prijs: 2 potten stroop) én erbij te gaan werken heb ik nu uiteindelijk wel een baan waar ik niet over mag klagen in deze krapte van arbeidsmarkt enzo (is het al een Pauluszin?). Wat ik ermee wil zeggen: ik ben al aardig bezig om met 2 studies iets te doen op de arbeidsmarkt waarvan de overheid later kan zeggen: die opleiding heeft zin gehad. Nou, mooi toch?

2005-01-18 14:25:19
Leetah zegt:

Was ik maar een eeuwige student! Heerlijk, lekker luieren en geen verantwoordelijkheden, haha! Wink
Maar missschien komt dat pas in de hemel? Mr. Green

2005-01-19 13:01:55
Trent zegt:

Wel eeuwig, maar student...

2005-01-19 15:02:03
Attila zegt:

Toch wel... leren over God, ontdekkingen doen in de nieuwe wereld etc...

Zilverstreep

2005-01-20 17:36:59
Trent zegt:

En dat dan weer wetenschappelijk gaan onderbouwen...??!!?

2005-01-20 18:57:10

Sponsors