Ichthus Groningen

C.S.V. Ichthus Groningen

#STUDENTENLEVENMETGOD

Forumarchief

Duurzame inspiratie christenen onderzocht

M zegt:

ForumC en CBMC starten een onderzoek naar de houding van christenen ten opzichte van duurzaamheid. Daarbij is vooral aandacht voor de inspiratiebronnen. Het onderzoek vindt plaats door middel van een digitale enquĂȘte.

Het onderzoek is onderdeel van het project duurzame inspiratie van ForumC en CBMC. Doel van het project is om vanuit een christelijk perspectief een duurzame bedrijfsstijl en levensstijl te bevorderen. Een ander onderdeel van het project is een onderzoek onder christenondernemers, dit is in november gestart. Opvallend is dat ondanks de populariteit van het thema duurzaamheid er weinig bekend is over de relatie tussen duurzaamheid en geloofsovertuiging.

Resultaten van het onderzoek worden eind maart gepresenteerd.

Ben benieuwd wat de uitkomst is, ik gok op een significante correlatie voor een oorzakelijk verband tussen religie en duurzaam leven (maar wel minimaal).

2010-01-12 17:21:40
Roberto zegt:

Ik ben ook erg benieuwd, maar ik denk ook dat de gemeten invloed klein zal zijn. Om me even tot christenen te beperken (ik neem aan dat het onderzoek dat ook gaat doen?): die zijn net zo divers in hun opvattingen over het milieu als de rest van de bevolking; 'rentmeesterschap' is volgens mij geen belangrijk thema onder christenen, uitgezonderd clubjes als Time To Turn.

Ik beschouw mezelf als enigszins milieubewust, heb bijvoorbeeld wel eens iets duurdere maar 'groene' computeronderdelen besteld, koop wel eens wat bij de kringloopwinkel zodat die spullen niet op de schroothoop belanden en erger me groen en geel aan overmatig verpakkingsmateriaal (apart verpakte gevulde koeken! waterflesjes! aargh!!). Ik weet niet zo goed of mijn christen-zijn daar een rol in speelt, ik vind het ook gewoon zeer asociaal om als rijke westerling niet alleen alle rijkdom naar me toe te trekken (goed beschouwd niet veel aan te doen), maar ook nog eens veruit de meeste rommel en milieuschade te veroorzaken.

Het lastige van milieuvraagstukken voor 'gewone' burgers en ondernemers, christen of niet, is volgens mij dat de relatie tussen oorzaak en gevolg erg complex is; aan een product in de winkel zie je niet wat het effect van het produceren, gebruiken en wegwerpen van dat product is, dat moet iemand anders je vertellen (bijvoorbeeld de mensen van TTT) en dan nog is er vaak geen simpel, eenduidig verhaal te vertellen. De urgentie van milieuproblematiek landt ook niet snel bij consumenten. Neem onze enorme electronicaconsumptie waarbij we een apparaat na een jaar of drie (laptops!) alweer afschrijven en weggooien: een deel van dat afval belandt illegaal via zeecontainers in Ghana, waar de apparaten gesloopt worden en de afvalproducten de leefomgeving van arme Ghanezen enorm verzieken. Ver-van-je-bed dus, wij westerlingen merken er niets van. Dan maar geen computer kopen? Dat is wel een heel groot offer, wat de meeste mensen niet zullen willen brengen. Dan maar een duurdere maar stevigere laptop kopen die langer meegaat? Daar heeft een groot deel van de consumenten geen geld voor.

De echt relevante beslissingen op milieugebied worden genomen door de grote machten van deze wereld: regeringen die wetten maken om vervuiling te reguleren, de grote bedrijven, die ervoor moeten kiezen om niet hun winst te maximaliseren maar ook met het milieu rekening te houden. Wil je als burger/consument iets veranderen, dan zul je eerst veel medestanders moeten vinden, en die kip- en eikwestie lost zichzelf niet makkelijk op.

2010-01-12 18:11:13
Timswa zegt:

www.thestoryofstuff.com

2010-01-13 10:47:19

Sponsors