Ichthus Groningen

C.S.V. Ichthus Groningen

#STUDENTENLEVENMETGOD

Forumarchief

Stufi-stop? Actievoeren?

M zegt:

Hmm iets meer nuance is geloof ik gewenst.

Allereerst gaat het om een zoektocht naar mogelijke potten om op te bezuinigen, zoals er ook in de gezondheidszorg, het ambtelijke apparaat, etc. gezocht wordt naar mogelijke bezuinigingsmaatregelen.

Daarnaast betreft het inderdaad een mogelijke afschaffing van de stufi als prestatiebeurs. Je kan dan over 10 jaar, elke maand 80 euro een studieschuld van ongeveer 10000 euro afbetalen, voor het idee: de gemiddelde studieschuld van nu is ongeveer 13.000 euro. Punt is echter: je verdient snel bovenmodaal en kunt dus makkelijk een paar honderd euro per maand terugbetalen, wat betekend dat je ook prima kunt lenen.

later meer, nu kluft Smile

2010-02-02 17:50:39
T zegt:

Klinkt als: Op naar het Amerikaanse model... Dat lijkt me inderdaad geen goed idee...

2010-02-02 17:05:33
Roberto zegt:

In het hele land voeren studenten actie tegen het voornemen van het kabinet om aan de studiefinanciering te gaan rommelen: het zou best eens kunnen dat de stufie zoals die nu bestaat (een voorlopige lening) voor straks een echte lening wordt die je terug moet betalen na je studie. Wat vinden jullie van de plannen?

2010-02-02 10:26:09
Roberto zegt:

Heeft er iemand uitgewerkt wat de gevolgen zijn van het afschaffen van de stufi? Een eerste gevoelsmatige reactie is dat studenten dan met een veel hogere studieschuld blijven zitten dan ze nu al doen. En dat terwijl men nu al vindt dat studenten te veel lenen (was recent in het nieuws). Het klinkt allemaal wat tegenstrijdig.


Tja, de overheid wil twee dingen tegelijk: geld besparen en studenten bewuster maken van hun financiƫle situatie. Als deze plannen doorgaan vragen ze wel heel veel van studenten, want heel veel studenten hebben in de huidige situatie al weinig zicht op de gevolgen van hun leengedrag:

Hoewel veel studenten lenen, weten de meesten weinig over de voorwaarden van het lenen bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO, de voormalige IB-Groep). Ruim de helft weet niet dat tijdens de studie al rente betaald wordt en een kwart heeft geen idee hoe hoog de rente is die ze over de schuld betalen. In 2009 was die rente 3,58 procent.


Straks worden de gevolgen van onverstandig lenen misschien nog wel veel groter ...

En nee, er is vast geen onderzoek gedaan naar de gevolgen van deze plannen. De LSVB probeert nu heel snel een onderzoek op te starten waarin ze onderzoeken wat studenten gaan doen als de basisbeurs afgeschaft wordt, maar in de praktijk is het natuurlijk nog nooit uitgeprobeerd. Dus niemand weet of er straks minder mensen gaan studeren door angst voor lenen. Ik hoop dat ze hier heeeel goed over nadenken voordat ze het hart van onze kenniseconomie (ons hoger onderwijs) om zeep helpen.

2010-02-02 15:32:27
Proeme zegt:

Heeft er iemand uitgewerkt wat de gevolgen zijn van het afschaffen van de stufi? Een eerste gevoelsmatige reactie is dat studenten dan met een veel hogere studieschuld blijven zitten dan ze nu al doen. En dat terwijl men nu al vindt dat studenten te veel lenen (was recent in het nieuws). Het klinkt allemaal wat tegenstrijdig.

Ik vermoed dat er wel enige vorm van compensatie zal zijn. De regering kan studenten niet zomaar opzadelen met tienduizenden euro's schuld. Ergens zal enige vorm van compensatie zitten. Waar? Geen flauw idee, ik heb me er niet in verdiept.

Is die compensatie er niet? Dan slaat het voornemen van de regering nergens op en steun ik de actievoerders. Maar ik ga er eigenlijk vanuit dat de regering niet met zo'n ondoordacht plan komt.

2010-02-02 14:07:21
Alja zegt:

De grap van Nederland is dat je moet actievoeren voor de plannen concreet zijn Wink. Anders hebben ze er al teveel geld in gestoken om het nog terug te draaien.
Maarreh... ik heb er heel vaag iets van meegekregen. Eigenlijk wist ik alleen dat in Utrecht en Rotterdam studenten dingen aan het bezetten zijn, maar het hoe en waarom: geen idee. Mis ik wat?

2010-02-02 12:14:24
L zegt:

De acties komen me op dit moment wat voorbarig over. Ik lees in het nieuws alleen over 'voorgenomen bezuinigingen in het hoger onderwijs', maar hoe concreet zijn die plannen?

2010-02-02 12:08:57

Sponsors