Ichthus Groningen

C.S.V. Ichthus Groningen

#STUDENTENLEVENMETGOD

Forumarchief

Val Kabinet

M zegt:

Politiek Nederland staat op z'n kop en hier is er nog geen topic over. Ik ben benieuwd wat de ichthiaan vind van de val van het kabinet en met name ook wat we denken van nieuwe, vervroegde verkiezingen ergens dit jaar.

Vooral dergelijke reacties van grote persbureaus in de wereld stemmen somber:

"Nun muss eine neue Regierung gewählt werden, und das innerhalb der nächsten drei Monate. Für die Wahlen gibt es zwei wahrscheinliche Optionen: eine Koalition der Linken mit Sozialdemokrat Bos an der Spitze, unterstützt von Grünen und Sozialisten. Alternative: eine rechte Regierung aus Christdemokraten, Christen-Union und den ganz Rechten, der PVV, der Partei für Freiheit und Fortschritt des Rechtspopulisten Geert Wilders." (ARD, vandaag)

Wat denkt u ten aanzien van de samenstelling van een nieuwe regering?

2010-02-20 17:14:58
Proeme zegt:

tsja, ik zat vandaag ook te denken: wie nu dan? Bos, Rutte, Balkenende, Verhagen, Halsema, Kant... ik zie ze allemaal niet voor me in de regering. Maar ik ben met al deze mensen heel blij als dat betekent dat Wilders niet in de regering komt...

2010-02-20 20:36:21
dirk zegt:

Misschien is het beste dat Nederland kan gebeuren toch wel dat Wilders de verkiezingen wint. Elke mogelijke coalitie met Wilders zou waarschijnlijk binnen een paar maanden omvallen, met de PVV zou hetzelfde gebeuren als met de LPF destijds: een stel egotrippende 'new politicians' die niet kunnen samenwerken. (polderen is immers voor mietjes)
Mocht Wilders een meerderheid krijgen, staat Nederland binnen een jaar buitenspel in de Europese en wereldpolitiek.
Viva la revolution, hasta la victoria siempre!

2010-02-20 21:20:19
Lekkerding zegt:

Nou, ik vond het allemaal erg kinderachtig. Ik vind dat het een stel kleuters bij elkaar zijn, waarom kunnen ze nou niet gewoon samenwerken? Als je bestuurt is het geven en nemen..

Ik vind het echt super jammer! Ik vind dat Bos gefaald heeft en ik denk dat het hem juist heel veel stemmen kost. Een domme actie!

2010-02-20 22:43:49
Fransiscus zegt:

Jammer hoor, zo midden in een crisis lopen ze te bakelijen over Uruzgan, een achterafprovincie in Achteraffistan...eh... Afghanistan.

Nee, jammer dat de coalitie moet vallen over een dergelijke buitenlands-beleid-kwestie. Ik had gehoopt dat ze wijzer waren. Helaas, en nu maar hopen en bidden dat de centrum-georiënteerde kiezer, en zo ook de moderate partijen zullen zegenvieren en niet de polariserende partijen die de samenleving op een spits willen drijven. U weet waar ik het over heb.

Ik heb gesproken. Majesteit, daaa-ar gaaa-an we weer!

Zucht....meerpartijenpolitiek!

2010-02-21 00:39:20
Tjoardster zegt:

Psalm 2.

2010-02-21 13:08:35
M zegt:

Hmm op het eerste gezicht ben ik het eens met Dirk, misschien is het inderdaad goed dat er een kabinet komt met de PVV waarin vervolgens ze zichzelf zo te kijk zetten dat het daar ook weer mee afgelopen is. Ik ben zelf ook wel benieuwd wat de gemeenteraadsverkiezingen in Almere en Den Haag gaan brengen. Als ze daar als heel gek gaan doen heb je kans dat ze bij landelijke verkiezingen al flink gedaald zijn (en gek doen ze al, zeker fritsma als lijsttrekker in Den Haag die bijna geen standpunt heeft dan te wijzen naar allochtonen)

@ElineBak; zo kinderachtig is het nu ook weer niet. Er zit volgens mij een duidelijke strategie achter om meer stemmen en dus meer macht te krijgen. De PVDA zou hier best stemmen door kunnen winnen omdat Bos zijn 'rug recht heeft gehouden'. Uiteraard is dat niet zoals christenen er mee om zouden moeten gaan (de ChristenUnie was duidelijk de grote lijmer tussen CDA en PVDA, met o.a. het voorstel van van Middelkoop). Bos heeft echter andere principes en dan is die zucht naar macht niet zo gek (zeker niet omdat hij wel dingen gezegd heeft over het worden van MP). Ow en het gezegde luidt niet voor niets 'macht corrumpeert' Wink

@ Fransiscus: ach heeft Bea ook weer wat te doen in plaats van een beetje te skien in Lech...

2010-02-21 19:35:32
Lekkerding zegt:

Ja, daar heb je op zich gelijk in, maar toch zou ik het anders gedaan hebben. Ik zou samen een oplossing gaan zoeken, een oplossing voor Nederland. Want nu is er totaal geen oplossing gekomen en is Nederland in een nog grotere crisis dan het al was... (Zo bedoelde ik het meer...)

Maar het is al wel duidelijk, dat jij meer verstand van politiek hebt dan ik...

2010-02-21 20:18:07
Proeme zegt:

PvdA heeft wel voor een oplossing gezorgd, want door er uit te stappen hebben ze hun zin gekregen: Nederland verlaat Uruzgan. Er is namelijk geen regering die kan beslissen dat we daar blijven. En als er wel weer een regering is, dan zijn de militairen daar al weg.
Heel slim, maar smerig, gespeeld. Het gaat ze nog zetels opleveren ook.

Overigens heeft ook het CDA niet heel netjes gespeeld volgens mij.

2010-02-21 22:38:05
OpeensBambi zegt:

Om ook maar een duit in het zakje te doen... (het gaat toch al zo goed met de economie Wink ) Ik denk dat het helemaal geen slechte zaak is dat de militairen nu terug komen naar nederland. Van de PvdA kan ik goed begrijpen, zeker in de positie van Wouter Bos als minister van financiën, dat ze dit belangrijk vinden.

Het gaat slecht met onze economie en ondertussen zijn we de rotzooi van de VS aan het oplossen. En ik mag dan wel geen econoom zijn, maar militairen onderhouden in Afganistan kost een hoop geld.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben geen PvdA-fan, maar dit vind ik geen slechte actie. Ik vind het teleurstellend dat partijen als CU en CDA daar niet beter op in hebben kunnen springen.

(reageer maar als ik nu dom loop te kletsen, ik doe geen studie richting staat, recht, economie oid. dus leg het me maar uit! Smile )

2010-02-22 12:06:18
T zegt:

Het is natuurlijk een beetje ingewikkelder dan: Laat ze allemaal maar meteen naar huis komen, dan zijn we ervanaf en laat anderen het maar oplossen.

Nederland heeft behoorlijk wat contacten opgebouwd met de lokale bevolking, ervoor gezorgd dat dorpen weer opgebouwd worden, scholen weer bevolkt worden, dit keer ook met vrouwen/meisjes erbij. Ze hebben werk aan twee kanten gedaan: Aan de ene kant het bestrijden van de Taliban in het gebied. Aan de andere kant het opbouwen van het land.

Taak 1 moet voorbij zijn, daarin kan ik me opzich wel vinden. Dat kan iemand anders ook wel overnemen. Het grote risico daarbij is wel dat andere landen een andere aanpak hebben vaak en dus taak 2 niet zo makkelijk over te dragen is als taak 2. Juist opgebouwde contacten en een gevoel van veiligheid is belangrijk. Met het wisselen van de wacht loop je een groot risico om dat kind met het badwater weg te gooien. Als de taliban een beetje handig is, springen ze in op het wisselen van de wacht door juist op dat meer wederopbouw en sociale veiligheids gebied in te springen. Op de gewone aanwezigheid van de militairen in de dorpjes. Om een gevoel van veiligheid te creeren. Door gewoon maar wat dorpjes te gaan terroriseren en daar juist op het gebied van gewoon naar school gaan etc. aan te vallen.

Daarom vind ik persoonlijk ook dat het heel goed zou zijn als we achter zouden blijven voor een meer humanitaire missie en wederopbouw. En als we daar helemaal weg willen (wat mij betreft niet perse nodig, maar ik ben ook niet per definitie tegen) dat het dan op zijn minst goed overgedragen moet worden. Wat nu dus niet gaat gebeuren...

2010-02-22 12:19:02
M zegt:

Om ook maar een duit in het zakje te doen... (het gaat toch al zo goed met de economie Wink ) Ik denk dat het helemaal geen slechte zaak is dat de militairen nu terug komen naar nederland. Van de PvdA kan ik goed begrijpen, zeker in de positie van Wouter Bos als minister van financiën, dat ze dit belangrijk vinden.

Het gaat slecht met onze economie en ondertussen zijn we de rotzooi van de VS aan het oplossen. En ik mag dan wel geen econoom zijn, maar militairen onderhouden in Afganistan kost een hoop geld.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben geen PvdA-fan, maar dit vind ik geen slechte actie. Ik vind het teleurstellend dat partijen als CU en CDA daar niet beter op in hebben kunnen springen.

(reageer maar als ik nu dom loop te kletsen, ik doe geen studie richting staat, recht, economie oid. dus leg het me maar uit! Smile )



Ha, de grap is juist dat de ChristenUnie samen met de PVDA een motie ingediend had waaruit bleek dat a) er geen steun was vanuit de kamer om door te gaan en b) ze voor 01-03-2010 een besluit moesten nemen (motie voordewind waar ze het in het debat over hadden). De ChristenUnie zou ook niet zomaar akkoord gaan maar zag wel in dat de overdracht niet eenvoudig zou worden. Daar heeft van Middelkoop (minister van Defensie) nog een voorstel voor gedaan in de ministerraad. Komt nog bij dat landen als de VS, Groot Brittannië, Frankrijk, etc. meer schade aan onze economie kunnen berokkenen dan die militairen kosten. (we zijn nominaal de 23e economie ter wereld, per jaar hebben we aan import $485 mld, dat is aardig wat meer dan die militairen kosten (iets van 400 milj tot nog toe))

Uiteindelijk ben ik het wel met je eens dat het goed is dat de Nederlanders uit Afganistan vertrekken, ik ben vooral benieuwd hoe de overdracht gaat lopen omdat de investeringen tot nog toe niet voor niets moeten zijn.

T: was je net wakker? Ik had van jou niet zoveel spelfouten en wazige zinnen verwacht Wink

Ow en waar ik dus met name benieuwd naar ben: is deze hele gang van zaken volgens jullie voldoende reden geweest om het kabinet te laten vallen? En hoe nu verder?

2010-02-22 13:44:29
T zegt:

T: was je net wakker? Ik had van jou niet zoveel spelfouten en wazige zinnen verwacht Wink


Ach, multitasken komt spelling en zinsbouw bij mij vaak niet ten goede. Helemaal niet als ik tegelijkertijd in het Engels probeer te schrijven Wink.

2010-02-22 13:51:18
OpeensBambi zegt:

Ow en waar ik dus met name benieuwd naar ben: is deze hele gang van zaken volgens jullie voldoende reden geweest om het kabinet te laten vallen? En hoe nu verder?



Ik vind dat er wel belangrijkere zaken waren dan deze... maar dit was natuurlijk niet de enige reden dat het kabinet is gevallen. Er waren al eerder onenigheden geweest, maar aan de andere kant... Dat is politiek! Samen regeren, ondanks dat je het niet met elkaar eens bent, wil wel eens botsen. Of dat nou een reden moet zijn om direct het kabinet te laten vallen blijft dan dus de vraag.

Verder zie ik het een beetje somber in, omdat idd de PVV heel wat zetels gaat scoren... Ik snap alleen niet waar die vandaan komen als ik de meeste mensen hoor praten... Ik heb nog nooit iemand horen zeggen dat hij/zij het eens was met de visie van Wilders... QuestionExclamation

2010-02-22 14:44:22
T zegt:

Ik heb nog nooit iemand horen zeggen dat hij/zij het eens was met de visie van Wilders... QuestionExclamation


Dan verkeer jij in de goede kringen... Ik heb het namelijk wel wat vaker horen zeggen. Bijvoorbeeld door een aantal mensen die het met hem eens zijn dat buitenlanders, met name islamieten (alsof dat een land is, maar goed) het land uit moeten en vinden dat iemand eindelijk eens zegt waar het op staat en dat tuig gaat aanpakken... Maar meestal zijn dat niet de meest hoogopgeleide of christelijke mensen...

2010-02-22 15:15:44
LA Pêcheur zegt:

Ik heb nog nooit iemand horen zeggen dat hij/zij het eens was met de visie van Wilders... QuestionExclamation


Mijn huisgenoot gaat op hem stemmen ConfusedSad

2010-02-22 17:29:12
Tjoardster zegt:

De PVV is erg pro-Israël en heeft op een punt ook moties ingediend dat onze regering zich niet tegen nederzettingen moet verzetten en dat onze ambassade naar Jeruzalem moet. Ik denk dat er een categorie christenen is die hierom Wilders wel tof vinden.

In bredere zin denk ik dat er ook best wat christenen zijn die zich eraan ergeren dat "hun" partijen niet zo van leer trekken tegen de valse godsdienst islam zoals de PVV dat wel doet. Ik denk alleen dat de onderbuik waar Geert op inspeelt in het hypothetische geval dat alle moslims het land uitzijn zich op den duur echt wel tegen radicale christenen gaat keren. Aangezien dat scenario niet echt waarschijnlijk is denk ik dat we die kant van de onderbuik niet snel zullen zien. Hoewel... op onderbuikgevoel christenen tegenwerken zijn de SP en VVD in Amsterdam al lekker mee bezig :p .

Maar goed. Ik hoop dat we in elk geval niet een nieuwe smaak paars gaan krijgen. Rood ook niet trouwens.

2010-02-22 19:12:13
M zegt:

Hmm ik heb liever rood dan rechts, maar dat kan aan mij liggen Wink In elk geval ben ik wel benieuwd wat je dan voor je ziet...

Wel grappig wat je zegt: de SGP met van der Staaij voorop liet enige tijd terug duidelijk zien dat ook zij nog steeds een christelijke staat voorstaan. Door hun gevolgtrekking leken ze wel aardig op de PVV haar Islamstandpunten. Dat kwam mede n.a.v. de conclusie dat op Urk relatief veel PVV werd gestemd. In veel standpunten verschillen PVV en SGP ook niet heel erg van elkaar alhoewel SGP duidelijk een aantal meer 'linkse' punten heeft (met name waar het gaat om zorgaspecten). Israël is echter een lastig dilemma waar ik zelf nog niet echt uit ben... (En als er allemaal joden naar ons land zouden komen dan raakt Israël denk ik ook bij de PVV snel uit de gratie, maar dat is een wilde gok)

SP en VVD zijn denk ik niet echt bezig christenen tegen te werken, ze zijn eerder een gekke vorm van 'vrijheid' aan het doortrekken. Hierbij lijken religieuze levensbeschouwingen van een ander soort dan het humanisme of socialisme.

2010-02-24 03:01:49
M zegt:

Ik heb nog nooit iemand horen zeggen dat hij/zij het eens was met de visie van Wilders... QuestionExclamation


Mijn huisgenoot gaat op hem stemmen ConfusedSad



Weet je ook waarom? Ben wel benieuwd of het enkel een proteststem is of hij/zij er echt een gefundeerd standpunt over heeft.

2010-02-24 03:02:42
Tjoardster zegt:

Hmm ik heb liever rood dan rechts, maar dat kan aan mij liggen Wink In elk geval ben ik wel benieuwd wat je dan voor je ziet...



Tja, ik weet het niet Sad ... Ik denk eigenlijk vooral terug aan 8 jaar geen confessionele partij in de regering en wat voor gevolgen dat heeft gehad. PvdA + CDA lijkt me niet echt waarschijnlijk, dus wat je dan overhoudt...


(En als er allemaal joden naar ons land zouden komen dan raakt Israël denk ik ook bij de PVV snel uit de gratie, maar dat is een wilde gok)



Premier Wilders wil straks zeker als het om de alija gaat een uitzondering maken op "geen ontwikkelingssamenwerking" Mr. Purple .


SP en VVD zijn denk ik niet echt bezig christenen tegen te werken, ze zijn eerder een gekke vorm van 'vrijheid' aan het doortrekken. Hierbij lijken religieuze levensbeschouwingen van een ander soort dan het humanisme of socialisme.



Tot Heil des Volks bericht met enige regelmaat over dit soort dingen:


Natuurlijk moeten we ook wijzen op de inmiddels veelbesproken motie van de Amsterdamse gemeenteraad om geen levensbeschouwelijke organisaties in te schakelen als deze bij het werven van personeel onderscheid maken op grond van godsdienst. Deze motie is ingediend door de VVD in de Amsterdamse gemeenteraad. Dit is exemplarisch voor de steeds meer antichristelijke houding van deze partij, die zich in een ver verleden nog wel eens respectvol kon uitlaten over de christelijke wortels van onze natie. Gelukkig heeft de motie tot nogal wat commotie geleid en afkeurende reacties uit politiek en breed-kerkelijk Nederland. Gelukkig heeft het College van B&W besloten de motie niet uit te voeren.



Eerder was er al sprake van dat het Scharlaken Koord gepasseerd zou worden inzake hulpverlening aan prostituees. Zij hebben daar namelijk een uitstapprogramma voor. De tegenwerking vanuit de gemeentepolitiek kwam er vooral uit voort dat ze wel eens missiewerk onder de prostituees konden gaan doen en dat ze vanuit hun identiteit uitsluitend christelijke mensen aannemen. Zie ook verder dit artikel.

2010-02-24 18:09:31
M zegt:

De boeiende vraag wordt vanavond in Netwerk behandeld: Kunnen Christenen op de PVV stemmen? http://www.netwerk.tv/uitzending/2010-02-25/christenen-kunnen-niet-op-wilders-stemmen

Netwerk komt na het 8uur journal op 2 maar uitzending gemist doet het trucje ook. De aflevering is volgens mij helemaal gewijd aan Christenen en politiek want een andere reportage gaat over hoe de CU het afgelopen 3 jaar gedaan heeft.

@Tjoardster: Ik blijf me toch af vragen of het echt anti-christelijk is of dat het meer 'tegen-religie-in-het-publieke domein' is. Wat mij betreft zit daar een wezenlijk verschil tussen. Ik denk dat het laatste er eerder achter zit dan dat het direct christentje pesten is alhoewel dat wel de praktische gevolgen zijn.

Wel jammer dat je geen alternatieven hebt voor nieuw-paars Wink

2010-02-25 14:22:37
LA ShakeIt zegt:

De val van het kabinet komt Urk wel mooi uit! Waarschijnlijk even uitstel van het plaatsen van een mega-windmolenpark, aangezien een demissionair kabinet geen onomkeerbare beslissingen mag nemen.. Happy

2010-03-04 00:20:38
Fransiscus zegt:

De val van het kabinet komt Urk wel mooi uit! Waarschijnlijk even uitstel van het plaatsen van een mega-windmolenpark



HURRAH!!! HappyHappy
(Misschien) geen horizonvervuiling pal voor de kust van de Bult Happy

2010-03-04 00:53:54
Gusanne zegt:

Smile

2010-03-04 01:02:15

Sponsors