Forum

Vinkhuizen Noord baalt van studenten

Avatar
Roberto

Vinkhuizen Noord baalt van studenten
bron: DVHN

* DVHN | Gepubliceerd op 08 juni 2010, 17:09
* Laatst bijgewerkt op 08 juni 2010, 17:21

Groningen -

De wijk Vinkhuizen Noord moet gedeeltelijk op slot voor het huisvesten van studenten. Dat dringende verzoek richten wanhopige buurtbewoners aan de Groninger gemeenteraad.

Volgens hen wordt hun buurt onleefbaar door de grote toestroom van studenten. "Tien jaar geleden is de wijk geheel opgeknapt voor een mooier en beter aanzicht. Maar nu glijdt het wonen snel af naar een minder plezierig woongenot", stelt J. Peterson namens de buurtbewoners van de Briljantstraat.

When it comes to wanting what’s real, there’s no such thing as greed - OTR

Avatar
Roberto

Hebben jullie hier al iets van gemerkt? Zeurt meneer Peterson of gaat de wijk inderdaad achteruit?

Het is me de laatste tijd wel opgevallen dat er veel 'gewone' huizen tot studentenhuis zijn omgebouw. Muurtje in de woonkamer, stickertje van Kamerbemiddelingsbureau Bakker op de gevel... Ik kan me voorstellen dat je als brave burger niet zit te wachten op een stel studenten in het huis naast je.

When it comes to wanting what’s real, there’s no such thing as greed - OTR

Avatar
Tjoardster

Ik heb ze ook gezien in Vinkhuizen, het is vaak enorm jammer voor de uitstraling van de wijk. Mensen kopen vaak juist een huis omdat ze erin willen investeren en dan is het wel prettig als je buren dat ook doen. Kamerhuurders zijn helaas vaak zo ongeveer het tegenovergestelde... maar niet altijd natuurlijk Smile .

Avatar
Double U B

Maar nu glijdt het wonen snel af naar een minder plezierig woongenot"


Beetje vaag, wat bedoelt meneer Peterson hier? Verwaarloosde tuintjes? Geluidsoverlast? Fietsen overal?

Een stop lijkt me wat radicaal, zo vreselijk ligt de wijk er nou ook weer niet bij toch? Vooral in en rond de flats is het een bende. Bovendien is niet elke student een barbaar... Ik denk dat hier een generalisering en een vooroordeel over studenten aan ten grondslag ligt: ALLE studenten zijn sloddervossen, dus dat de wijk achteruit gaat ligt aan DE studenten. Beetje kort door de bocht vind ik het.

Koffie

God gave me style and gave me grace
God put a smile upon my face

(Coldplay)

Avatar
Alja

Redelijk recent (zo'n drie weken geleden) heeft Paddepoel ook gepleit voor een stop op nieuwe studentenhuizen. En nu Vinkhuizen ook. Ik denk dat het de burgerbewoners al jaren heel hoog zit en dat het er nu allemaal uitkomt.

En ik kan het me eigenlijk wel goed voorstellen. Als student vind ik het prima om in een studentenbuurt te wonen, maar ik moet er niet aan denken om dat ook bij mijn ouders te hebben.
Verder kan ik me ook goed voorstellen dat bewoners last hebben van het geluid dat studenten produceren. Ik bedoel: studenten leiden een onregelmatig leven en komen geregeld wel eens om drie uur ofzo thuis (dat is zelfs nog vroeg). Ik ben we er afgelopen tijd steeds meer bewust van geworden dat de bewoners naast de Aquaflats wel veel last moeten hebben van studenten die daar nog even 's nachts napraten over de avond. Ik denk dat je dat wel hoort in je slaapkamer en het zou zelfs mij ook uit de slaap houden. En dat is nog niet eens de harde muziek, maar het gaat wel de hele nacht door...
En daarbij dat een studentenhuis inderdaad vaak minder goed onderhouden wordt dan een burgerlijk huis. Ik snap het wel. Voor studentenmaatstaven ligt de wijk er inderdaad niet heel slecht bij, maar voor burgermaatstaven zou ik het wel verpauperd willen noemen. Hoewel Patrimonium wel goed bezig is geweest met de nieuwe fietsenstallingen rond de flats.

Maar tegelijkertijd denk ik ook dat de burgers door hun irritaties groter maken dan het in werkelijkheid is. Vergelijk het als iemand die zit te tikken. Zolang je het niet opmerkt, is het niet vervelend, maar zodra je het merkt, leidt het je overal van af. Met de meeste studenten valt goed te praten, maar het is ook vaak een kwestie van durven aanspreken en met elkaar in gesprek gaan.

><>

Avatar
Proeme

Nou ja, als je het over de flats hebt: die zitten al jaren vol met studenten. Dat weet je als je hier komt wonen. Dan moet je daar ook niet over gaan zeuren.

MAar ik kan me wel voorstellen dat mensen het niet leuk vinden als er in het rijtjeshuis naast je of tegenover je studenten komen wonen. Dat kán goed gaan, maar kan ook voor irritaties zorgen. Zoals Alja zegt: nog even voor de deur staan napraten midden in de nacht kan al heel vervelend zijn en een kluft over de vloer die de hele avond P&P houdt met veel zingen scharen wij niet onder overlast, maar denken de buren die kunnen meegenieten daar ook zo over?

Tot slot: is een studentenstop de oplossing? Of creëer je dan een nieuw probleem? Geeft het feit dat dit in veel wijken speelt niet juist aan dat de huizen gewoon nodig zijn om de studenten te huisvesten?

www.ichthusretraite.nl

Werken bij het Rijk!
Kingdom's Battle was ook heel tof.

Avatar
M

Die frustratie loopt soms hoog op: laatst liep ik langs de aquaflats en daar was een studentenfeestje in de blauwe flat. Beneden stond een man met twee lange stokken woedend omhoog te schreeuwen dat het stelletje asocialen stil moesten worden of anders zou hij boven komen. Dat ze wel even rekening konden houden met mensen die wel de volgende dag weer moesten werken en er om vijf uur uit moesten (het was rond één uur). Ook ik had het idee dat ze wel iets meer rekening met de buren konden houden, ze stonden op de galerij te schreeuwen en de muziek binnen was ook goed te horen.
Overigens ben ik ook wel eens aangesproken op het feit dat een gesprek na middernacht op een zomerdag hoorbaar was in iemands slaapkamer omdat het raam open stond (de rijtjeshuizen bij de rode aqua).

Over het algemeen denk ik dat studenten zeker op doordeweekse dagen meer rekening moeten houden met de buurtbewoners, zelf zou ik hier als burger ook niet graag willen wonen, zeker niet langs de aquaflats of bij de saffier...

Dat deze discussie nu op deze manier (=via de pers) gaat lopen lijkt mij een goede zaak, meer dialoog over de wederzijdse visie op het geheel mag volgens mij wel, zeker als dat leidt tot meer aanpassingen van de studentenpopulatie.

Zelf ben ik voor een campusvorm, cluster alle studenten uit de wijken (in vinkhuizen langs de rand bij de flats) zodat je de rest van de wijk vrij houdt voor de burgers. Daar wordt het dan rustiger en de studenten kunnen iets meer asociaal zijn Wink Controle van politie kan dan ook makkelijker omdat de studenten op een hoopje zitten en feestjes zijn minder storend omdat studenten dat wederzijds beter accepteren.

"The sea is made of drops; and the sea which divides thee from Christ may be filled with the drops of thy little sins." - Spurgeon

Avatar
Tjoardster

Nu, ik moet zeggen: naar aanleiding van wat gedoe dat ik zelf met studenten gehad heb ben ik wel wat gaan reflecteren op wat ik bij Ichthus eigenlijk allemaal deed. Met de conclusie "shit, eigenlijk zijn zulke dingen wel enorm belastend voor de buren".

Overigens, in Paddepoel werd op TV Noord een huis aan de Uranusstraat in beeld gebracht. Dat zag er ook werkelijk niet uit, met allemaal fietsen ervoor en gewoon te tokkie-achtige uitstraling van de ramen aan de voorzijde. Gelukkig heb je in flats het voordeel dat je een huishoudelijk reglement van de VvE hebt dat (in mijn geval) bijvoorbeeld stelt dat je ervoor verantwoordelijk bent dat je woning naar buiten toe een zo goed mogelijke indruk maakt. Als je dus biertorens gaat bouwen op het balkon of drankflessen gaat verzamelen op je vensterbank mag dat dus niet. Bij "gewone" huizen heb je zo'n reglement (helaas) niet. Hoe we als VvE bepaalde types gaan duidelijk maken dat je een schuur hebt voor je fietsen en dat die dus niet in de heg hoeven is trouwens nog wel een punt waar we nog niet helemaal uit zijn. Het laten afvoeren als oud ijzer stuit vermoedelijk op enige juridische problemen Razz .

Voordeel van het hele verhaal is wel: het houdt de huizenmarkt liquide en bovendien was de hypotheekrente voor een kamerverhuurpand toch al niet aftrekbaar, dus als je van je huis af wilt is het ergens ook wel weer handig, die kopers hebben toch geen last van wijzigingen op dat gebied Wink .

Overigens, heeft Patrimonium geen huisregels? In de trant van na 10 uur 's avonds geen hinderlijk geluid meer. Als verhuurder zou ik dan heel simpel stellen: als jij je niet aan de regels wilt houden wil je blijkbaar niet in onze woningen wonen. Misschien is het een idee voor de bewoners van de overzijde van de Aquamarijnstraat om een procedure tegen Patrimonium te starten zodat zij hun eigen regels eens gaan handhaven.

Oh, nog een laatste ding: nu kraken bij wet verboden is kunnen die krakers mooi opbokken uit Hunzerheem, heb je er weer een sloot kamers bij Smile .

Avatar
Roberto

Het zijn natuurlijk niet alleen de gezinnetjes en ouderen die last hebben van herrie van feestjes enzo, ik heb me gisteravond ook aardig lopen ergeren aan figuren die met heel veel lawaai iemand z'n verjaardag moeten vieren op de galerij (van de Saffier?) en de halve wijk wakker houden. Ik heb geen kinderen en hoef er niet om 7 uur uit, maar ben ook aardig gesteld op mijn nachtrust ... Misschien kunnen we als student-bewoners ook iets verzinnen om de overlast tegen te gaan?

De krantenberichtjes gaan trouwens voornamelijk over rijtjeshuizen, niet over de flats.

Tjoardster

Overigens, heeft Patrimonium geen huisregels? In de trant van na 10 uur 's avonds geen hinderlijk geluid meer. Als verhuurder zou ik dan heel simpel stellen: als jij je niet aan de regels wilt houden wil je blijkbaar niet in onze woningen wonen. Misschien is het een idee voor de bewoners van de overzijde van de Aquamarijnstraat om een procedure tegen Patrimonium te starten zodat zij hun eigen regels eens gaan handhaven.


Die regels zijn er , maar dan moet degene die overlast heeft zich wel melden bij Patrimonium. Die zijn echt wel bereid om er iets aan te doen, maar dan moeten ze weten welke woning het betreft. Of bel de politie, die weten er ook wel raad mee. Als je alleen met stokken en een hoop agressie onderaan de flat gaat staan schreeuwen (en met die stokken op de galerij staan meppen, werd er wakker van ...) tegen een groep jolige en aangeschoten studenten bereik je natuurlijk vrij weinig.

Oh, nog een laatste ding: nu kraken bij wet verboden is kunnen die krakers mooi opbokken uit Hunzerheem, heb je er weer een sloot kamers bij Smile .


Dat betwijfel ik; ze wonen er en hebben als bewoners nog steeds dezelfde rechten, toch?

When it comes to wanting what’s real, there’s no such thing as greed - OTR

Avatar
Tjoardster

Als dat zo is mag daar wel snel eens wat aan gedaan worden...

Overigens: alcohol is volgens mij wel een grote katalysator voor overlast.

Avatar
erikdoeke

AL die brallende ichthianen ook Foei!

Avatar
Alja

Groningen haalde net het zes-uurjournaal met de overlast van haar studenten... Ze hebben ook nog gefilmd in Vinkhuizen, dus ik heb zojuist beelden gezien van o.a. de Bergeendflat, de Briljantstraat en de Topaasstraat. Vol in beeld kwam bijvoorbeeld ook het studentenhuis waar ik een half jaar lang cathechesatie heb gevolgd (de dominee kwam toen altijd langs) Smile.

><>

Avatar
Proeme

ik heb het ook gezien. Mijn conclusie blijft: zorg dat die studenten elders kunnen wonen. Een campus bijvoorbeeld.

www.ichthusretraite.nl

Werken bij het Rijk!
Kingdom's Battle was ook heel tof.

Avatar
Alja

Nieuwe ronden, nieuwe kansen: nu op het acht-uurjournaal komt het weer Smile.
En ook op: http://nos.nl/artikel/165873-woonwijken-groningen-willen-studentenstop.html

Ik ben niet voor een campus. Dat lijkt me echt saai en dan sluit je je helemaal op in het studentenleven en verlies je het contact met de stadjers. Nee, liever dat ze via de besturen van de studentenverenigingen proberen de studenten op te voeden. Zo was een verplicht onderdeel van de ontgroening van (ik meen) Albertus (of Vindicat) om de buren uit te nodigen voor een kop koffie.

><>

Avatar
Tjoardster

Koffie is leuk, maar het heeft pas zin als het effect is dat studenten hun gedrag gaan veranderen en inzien dat in een woonwijk de norm van de werkende burger geldt en niet die van de student.

Avatar
Lekkerding

Hebben jullei daar dat filmpje gezien? Daar komt het huis van Anke langs, inclusief huisgenoten Wink!

You raise me up, so i can stand on mountains!

Avatar
Alja

Maar Anke niet, toch? (Die meiden waren maar heel even beeld)

Koffiedrinken heeft het effect dat de drempel verlaagd wordt om bij echte overlast elkaar snel aan te spreken. En verder leren studenten ook in te zien dat er meer mensen op de wereld zijn dan alleen hun eigen leventje. Dat is de eerste stap op weg naar gedragverandering.

Hmm... misschien had ik op Job Cohen moeten stemmen Mr. Turquoise

><>

Avatar
Double U B

Studentenverenigingen die studenten gaan opvoeden... dat zie ik nog niet zo gebeuren. De start van een kop koffie is leuk, maar een goede start is maar het halve werk. Als student wil je vroeg of laat gewoon gekkiheid uithalen, en in een bende leven, want dat 'hoort' gewoon bij het studentenleven (uitzonderingen daargelaten), en dat kan eigenlijk bijna niet in een gewone woonwiijk, hoe zulke goede afspraken je ook maakt. Dus ergens snap ik de bewoners van vinkhuizen wel. Een campus lijkt mij idd ook wat overdreven, maar er moet vast wat te regelen zijn dat de studenten of meer in de binnenstad kunnen wonen, of in een clustertje, als ze wat goedkoper willen wonen.

Koffie

God gave me style and gave me grace
God put a smile upon my face

(Coldplay)

Avatar
Tjoardster

Ik denk dat het ook helpt als bepaalde groepen studenten hun verwachtingen over hun studietijd bijstellen en als dat echt een groot probleem is misschien uitwijken naar een stad waar ze wel hun woonwensen kunnen uitleven. Volgens mij zou dat ook al een boel schelen, als je ergens gaat wonen met de verwachting dat je lekker gaat feesten is de kans redelijk dat je dat ook gaat doen namelijk.

Avatar
Kingma

Het is denk ik ook wel goed om, vooral in de wat oudere - die naoorlogse - wijken de huisjesmelkers voor beter onderhoud te laten zorgen. (zoals ze op het filmpje zeggen).

Wie AAP zegt, moet ook BEEB zeggen! AAPestaart

 
Gebruikersnaam:

Wachtwoord: