Ichthus Groningen

C.S.V. Ichthus Groningen

#STUDENTENLEVENMETGOD

Forumarchief

Hoe zit het nou praktisch met die OVchipkaart?

LuukLuuk zegt:

Ben ik even terug op mijn oude 'thuis', het iForum, gaan ze babbelen over de OV-chipkaart.
Nu ben ik tegenwoordig behoorlijk insider, dus kan op al jullie vragen antwoord geven (uhm, niet alle, maar best veel dus).
Ga ik niet doen.

Bovenstaande vragen worden keurig beantwoord op
http://www.studentenreisbewijs.nl/
Zie met name de Veelgestelde Vragen.

Ga je in Rotterdam of Amsterdam reizen, dan is in de metro de ov-chipkaart verplicht. Jouw Studenten OV-chipkaart geeft toegang tot de metro. Afhankelijk van jouw week/weekend-keuze gratis of met de gebruikelijke korting (maar dan moet je er wel eerst saldo op plaatsen).

Heb je nog geen Studenten OV-chipkaart, kijk dan onder het kopje 'Vragen over de tijdelijke Studenten OV-chipkaart'.

Nog vragen over?
Bel dan De Studentenlijn 0900 - 66 55 444 (10 cpm)
of de Klantenservice OV-chipkaart 0900-0980 (10 cpm)
Dat is toch een stuk minder dan 70 cpm, maar ze geven je geen reisadvies.

Succes!

2009-09-06 21:57:01
Alja zegt:

Hey mensen,

Even een praktische vraag over de OVchipkaart, want ik snap er nog niet heel veel van (en heb me er ook jaren tegen verzet om er iets van te snappen). Volgende week zaterdag ga ik naar Amsterdam toe, en met mijn week-OV wordt dat geen gratis ritje. Nu hoorde ik vanmorgen op de radio iets over dat Amsterdam geen strippenkaarten meer heeft, maar dat de OVchipkaart nu echt is ingevoerd of iets dergelijks.
Ik heb nog geen OVchipkaart, want ik moet nog steeds een pasfoto inleveren, terwijl ik dat drie jaar geleden ook al heb gedaan, maar toen nog bij mijn ouders in Amersfoort. Goed, zo'n OVchipkaart krijg ik dus niet meer voor volgende week.
Hoe werkt dat voor mij dan volgende week? Een tijdelijke pas ergens kopen? En waar? En hoe laad je zoiets dan op?
Is er iemand die hier al ervaring mee heeft Help ?

2009-08-27 11:55:52
Arie zegt:

Ik kan je geen antwoord geven op al je vragen. Wat ik wel weet is dat de OV-chipkaart voorlopig alleen geldt voor de metro. Zolang je dus de bus en de tram neemt is een strippenkaart voldoende.

2009-08-27 12:33:46
Alja zegt:

Oke, dus dat betekent de metro vermijden. Dat moet denk ik wel lukken. Dank je, Arie Smile.

2009-08-27 13:56:47
M zegt:

Je kunt in elk geval op de grotere stations een chipkaart kopen. Deze kun je één maal gebruiken zonder op te laden, daarna moet je eerst opladen. Bij het kopen krijg je ook een handleiding.
Voor het opladen heb je bepaalde punten die net als een chipknip werken. Als je instapt moet je inchecken, dat gaat in de metro via poortjes of checksystemen. (Verschilt, Rdam heeft poortjes, adam denk ik in de tram zelf een ding. In Grunn heb je al van die dingen staan (al piepen die nu alleen nog maar en geven aan dat ze buiten gebruik zijn...)

Wel bevreemdend is dat je niet een chipkaart hebt gekregen bij je ov-kaart.

Verder is NSpersoneel in Adam altijd bereid je verder te helpen.

2009-08-27 14:08:37
Proeme zegt:

volgens mij bestaat er ook wel iets als dagkaartjes. Toeristen moeten toch ook het OV kunnen gebruiken?

ik weet niet wat je moet in Amsterdam, maar de metro gaat echt wel heel veel sneller dan de bus en tram...

2009-08-27 15:26:42
LA ShakeIt zegt:


Wel bevreemdend is dat je niet een chipkaart hebt gekregen bij je ov-kaart.



Ik heb nog geen OVchipkaart, want ik moet nog steeds een pasfoto inleveren




Mocht het niet lukken zo'n kaart te krijgen, je kunt in de drukte ook achter mensen aan lopen (moet je er wel een beetje dicht op lopen), nog voordat het poortje weer sluit. Dat deed ik wel toen ik in Rotterdam was, en ik de OV-chipkaart toen nog niet ontvangen had. Poortje gaat wel even piepen, maar ach... ze controleren echt bagger.

(owja, mijn ov zelf was toen wel geldig, dus ik deed naar mijn mening niks illegaals)

2009-08-27 17:29:53
visjeseter zegt:

Als je het goed is krijg je een gratis ov-chipkaart (als student met -ik denk alleen week--ov) als je naar zo'n RET-hokje loopt. Anders mag je de mijne wel lenen, die is zonder naam. Wel in Rotterdam gebruikt, maar dat maakt niet uit lijkt me.

Trouwens...je hebt er toch zelf een gekregen? Ik iig wel, via de post, van de IBG. Die kun je gewoon gebruiken lijkt me!

2009-08-27 22:12:29
visjeseter zegt:

Als je instapt moet je inchecken, dat gaat in de metro via poortjes of checksystemen.


Vergeet niet uit te checken, anders ben je al je geld kwijt...als je zo'n ding koopt. Studenten mogen gratis en hebben een speciale ov-chipkaart.

2009-08-27 22:14:27
Alja zegt:

Mogen studenten ook gratis in het weekend als ze een week-OV hebben?

En het is zoals LA ShakeIt het zegt: ik heb nog geen pasfoto's ingeleverd volgens hun, dus heb ik ook niet zo'n kaart.

2009-08-27 23:48:17
dirk zegt:

Mogen studenten ook gratis in het weekend als ze een week-OV hebben?

En het is zoals LA ShakeIt het zegt: ik heb nog geen pasfoto's ingeleverd volgens hun, dus heb ik ook niet zo'n kaart.


ben je gek, ze willen gewoon van je vangen. Helaas werken kortingskaarten alleen op naam, dus met een tijdelijke (anonieme) kaart betaal je ongeveer voor een blauwe strippenkaart (maar geen zoneprijzen meer, op korte ritjes is het soms goedkoper dan 2 strippen)
In Amsterdam staan er bij de ingangen van metrostations overal tourniquets, maar bij de informatiedingen van NS en HTM moet je zeker wel een chipkaart kunnen halen.
ik heb wel eens onbewust zwart gereden tussen Amstel en Centraal, omdat de metro en trein in Amstel gewoon op hetzelfde perron aankomen

2009-08-28 08:09:29
LA ShakeIt zegt:

je kunt natuurlijk ook met de infolijn van ov bellen, ik neem aan dat zij dit wel weten 0900-9292 (Wel een lang menu trouwens...)

2009-08-28 10:21:17
dirk zegt:

(Wel een lang menu trouwens...)

.. en 70 cent per minuut

2009-08-28 10:43:03
Roberto zegt:

Wat een soap, zeg.

Ik heb al een tijdje zo'n mooie kaart klaarliggen, en op 7 november kreeg ik een brief:

Wij heben alvast een weekendabonnement voor je klaargezet. (...) Als je op 1 januari recht hebt op studiefinanciering, dan kun je je abonnement activeren vanaf woensdag 16 december 2009.



Da's al een week geleden, dus ik toog gisteren met mijn pas naar de UB, steek mijn pas in het aldaar aanwezige apparaat, stort 20 euro op mijn kaart en druk vervolgens op 'ophalen bestelling': apparaat beweert dat er _geen_ bestelling voor me klaarstaat! ##$#$#@$@#$

Thuis ga ik zoeken op internet, vind dit op de site van de ib-groep:

Heb je al een Studenten OV-chipkaart? Dan staat daarop een tijdelijk week- of weekendabonnement. Daarmee kun je vanaf 1 januari direct reizen als je recht hebt op studiefinanciering.


Ik kan dus in ieder geval in januari reizen. Maar waarom moet ik dit ergens op een hoekje van de ib-site lezen? Dat hadden ze toch ook in die brief kunnen zetten? Of is het opgeschoven? Waarom zeggen ze dat dan niet eerlijk? En hoe kan ik checken dat mijn tijdelijke abonnement inderdaad op mijn kaart staat?

Vanaf 31 januari moet mijn kaart dus écht geactiveerd zijn. Op www.studentenreisbewijs.nl de eerste letter van mijn achternaam ingevuld, zegt dat ding:
Afbeelding door de gebruiker geplaatst.
Ergens half januari dus! Waarom vertelt niemand mij dat de datum op de brief een maand is opgeschoven? En waarom staat daar onderaan in hele kleine lettertjes 'Jouw studentenreisproduct staat uiterlijk 1 januari 2010 voor je klaar.' terwijl dat niet zo is?

Bah, vorig jaar was het simpel: op 31 december een halfuur met een pasfoto en je afhaalbewijs in de rij staan op het postkantoor en in de bus met je kaartje zwaaien. Nu heb ik in totaal al zeker een uur naar internetsites getuurd en ben voor niets naar zo'n paal gelopen, en dat moet het echte geklooi met tegoeden en in- en uitchecken nog beginnen. Hellup! Sommige dingen waren vroegâh wél beter!

2009-12-24 13:02:21
Karakter zegt:

Ik heb hem nog niet eens Mr. Green

Frustraties alom, ik ga er vandaag mee bezig!

2009-12-24 14:24:36
L zegt:

Soms zijn er dus ook voordelen aan het geen recht meer hebben op een OV-kaart..

2009-12-24 15:24:02
Karakter zegt:

Na 20 minuten aan het (telefoon)lijntje te worden gehouden, kwam er dan eindelijk een medewerker aan de telefoon... Mijn aanvraag niet binnen, zowel niet van 703 als van 699, terwijl ik toch 3 pasfoto's heb ingeleverd... Geen verklaring hiervoor, nu de volgende oplossing: mijn aanvraag wordt uitgezocht en dit kan toch wel 2 weken duren, wegens de drukte, ondertussen moet ik een nieuw aanvraagformulier aanvragen, voor het geval dat de aanvraag echt weg is en dan mag ik het alsnog opnieuw aanvragen Confused Ik kom dan met een opzich logische vraag: 'maar, maar, maar, ik heb hem toch 1 Januari nodig?' .... 'Ja, dat is waar en we zullen U daar dan in de mail ook een alternatief voor bieden, aangezien het onze fout is' ondertussen kunnen ze niet beloven binnen 2 weken terug te mailen.... Neutral

2009-12-24 15:38:06
Alja zegt:

Lang leve de ov-chipkaart Rolling Eyes

Ik ben bang om te bellen. Zeker na zo'n verhaal... Neutral

2009-12-24 20:10:10
Karakter zegt:

Gewoon doen, ze zijn van 7 uur 's ochtends tot half 10 's avonds bereikbaar, maar het nummer kost 10 cent per minuut en als je geluk hebt word je na een kwartier geholpen.... Maar ik hoop dat ik hem nu snel krijg, want ik baal hier wel flink van

2009-12-24 23:41:38
Proeme zegt:

als die OV-chipkaart eenmaal in het gehele land is ingevoerd en ingeburgerd dan is het denk ik echt wel een stuk handiger dan al die losse kaartjes van nu.

Maar... die invoering is een drama. Ten eerste is de planning die men gebruikt een drama (waarom de OV-kaart al afschaffen als je nog niet overal met OV-chipkaart kunt betalen? en waarom heeft niet iedereen dat ding op tijd?). Ten tweede is de informatievoorziening zo mogelijk nog erger.

Prutsers

2009-12-26 21:04:16
Femke zegt:

Ik ga morgen eens een poging wagen mijn kaartje (hoera, ik heb hem thuis-thuis gevonden) in de UB in zo'n apparaat te stoppen, mijn studentenreisproduct op te halen en wat geld erop te zetten... Ben benieuwd... Wink

TBC

2009-12-27 19:08:46
Proeme zegt:

het zou mij verbazen als dat studentenreisproduct er al op staat...

2009-12-28 09:37:21
Fili_a zegt:

*zucht*
3 kwartier aan de telefoon en nog geen steek verder.
niemand weet of mijn aanvraag binnen is en wanneer ik mijn ov-chipkaart kan verwachten.
En ja er kwam vast wel een alternatief om te kunnen reizen maar hoe en wat wisten ze nu ook nog niet.
*zucht*

2009-12-28 10:35:11
Femke zegt:

En ja hoor, ik probeer vandaag ook mijn studentenreisproduct op te halen, maar nee hoor, er is geen product beschikbaar.
*zucht*

Dan maar hopen dat het werkt met een 'tijdelijk studentenreisproduct'.... Enig idee of je kan zien of die er op staat?

2009-12-28 11:19:12
LA Pêcheur zegt:

Echt dom. Mijn OV chip ligt in Groningen en ik ben nu in Ermelo.
Dus voor januari snel naar Groningen!

2009-12-28 12:18:05
Roberto zegt:

het zou mij verbazen als dat studentenreisproduct er al op staat...


Mij niet, ik denk dat ze dat trucje al achter de hand hadden voor het geval er vertraging op zou treden in het uitgeven van de definitieve reisbewijzen. Dat zou verklaren waarom ze het er in eerste instantie niet bij hebben verteld dat dat tijdelijke bewijs al op je kaart zit.

Maar nog steeds weet ik niet hoe ik kan checken dat mijn kaart goed is...

2009-12-28 12:46:05
Pino zegt:

Maar nog steeds weet ik niet hoe ik kan checken dat mijn kaart goed is...


Ga naar ov-chipkaart.nl, maak een account aan a.d.v. je kaartnummer. Log vervolgens in en ga naar kaartgegevens -> kaartinformatie. Hier zie je vervolgens welke producten er op je kaart staan. Ik ga er vanuit dat dit de tijdelijke producten zijn die vervangen worden zodra je het definitieve product ophaalt bij zo'n automaat.

Het reisproduct dat al op je kaart staat, is een tijdelijk reisproduct. Dit gebruik je om te reizen in het openbaar vervoer totdat je jouw officiële studentenreisproduct hebt opgehaald. Op de ophaalautomaat staat het studentenreisproduct voor 2010 en verder voor je klaar. Zodra je dit op je Studenten OV-chipkaart hebt geladen, vervalt het tijdelijke product en reis je automatisch met je officiële studentenreisproduct.

2009-12-28 13:26:06
Karakter zegt:

*zucht*
3 kwartier aan de telefoon en nog geen steek verder.
niemand weet of mijn aanvraag binnen is en wanneer ik mijn ov-chipkaart kan verwachten.
En ja er kwam vast wel een alternatief om te kunnen reizen maar hoe en wat wisten ze nu ook nog niet.
*zucht*



hmm, ik kreeg vandaag dit mailtje:

Beste student,

Je ontvangt deze e-mail naar aanleiding van jouw vraag over de status van de aanvraag van de Studenten OV-chipkaart.

Wij hebben jouw gegevens gecontroleerd en moeten je helaas mededelen dat wij geen aanvraagformulier van jou kunnen terugvinden.

Heb je het aanvraagformulier enkele dagen geleden opgestuurd, dan kan het zijn dat het in de post vertraagd is. Neem dan over een paar dagen weer telefonisch contact op met de Klantenservice Studenten OV-chipkaart (0900-6655444, € 0,10 p.m.), om te controleren of het formulier alsnog is binnengekomen.

Onze excuses voor het ongemak. Als je het formulier retourneert, zorgen wij ervoor dat jij sowieso kunt reizen met het openbaar vervoer per 1 januari 2010.

Met vriendelijke groet,

Klantenservice Studenten OV-chipkaart



Ze vertellen me vervolgens niet even hoe ik dan vanaf 1 januari kan reizen zonder in het bezit te zijn van een OV-chipding, ik heb dat formulier al weer enkele dagen geleden opnieuw aangevraagd, aangezien ze me al hadden verteld dat ik dat voor de zekerheid maar even sowieso moest doen... Ik hoop dat als ik morgen weer arriveer in 699 dat dat ding er ligt en dan gauw opsturen, maar voordat het is verwerkt is het dan al 1 januari geweest en dan moeten ze het ding ook nog naar mij opsturen, dan zijn we begin februari, geen idee hoe ze mij dan vanaf 1 januari willen laten reizen... Neutral

2009-12-28 15:57:17
Alja zegt:

Ik kreeg gisteravond een telefoontje van mijn vader met o.a. de mededeling dat er iets voor mij bij de post is gearriveerd wat lijkt op een OV-chipkaart. Hoezee Rolling Eyes
En nu zit ik in Groningen, dus nu moet ik per definitie voor oud en nieuw naar huis (dat was ik toch al een beetje van plan, maar nu moet 't ook echt. Of ik moet 15 euro dokken voor een enkeltje)

2009-12-29 14:24:52
LA ShakeIt zegt:

Nu vraag ik mij dus af of dat ding in januari al op gratis reizen is ingesteld. Officieel moest je vóór 1 jan laten weten of je weekend of week zou doen, maar door de drukte is dat uitgesteld naar 31 januari. Er staat: als je NA 31 jan nog steeds gratis wilt reizen, moet je de kaart voor 31 jan activeren.

Iemand die hier meer van weet? Zou me goed uitkomen als dit waar is..

2009-12-29 16:17:00
Ekennaj zegt:

Bij bijvoorbeeld de NS servicebalie kunnen ze uitlezen wat er op je kaart staat op dit moment. Als het goed is, is dit een tijdelijk 'tegoed' tot 31 januari 2010.

Daarnaast moet je je kaart nog activeren om ook na 31 januari 2010 te kunnen reizen met je studentenov. De periode dat je je kaart kan activeren hangt af van je achternaam. Kijk hiervoor op de website www.studentenov-chipkaart.nl en vul dan de eerste letter van je achternaam in.

2009-12-29 19:05:27
Roberto zegt:

Vragen bij studenten over chipkaart
Update: woensdag 30 dec 2009, 09:44

Veel studenten vinden dat ze slecht zijn geïnformeerd over de OV-chipkaart.

Vakbond LSVb krijgt veel telefoontjes van studenten die niet weten waar ze aan toe zijn. Ook zou de informatielijn van de OV-chipkaart overbezet zijn.

Vanaf vrijdag moeten 650.000 studenten het vervoersbewijs gaan gebruiken. 96 procent van de studenten heeft de kaart ontvangen, maar slechts een klein deel heeft de kaart geactiveerd.

Activeren
Elke week krijgt een aantal studenten het verzoek om de kaart te activeren.

LSVb zegt dat studenten daar een brief over hebben gekregen, maar dat velen die niet goed gelezen of begrepen hebben.


Stomme LSVB: mijn brief KLOPT gewoon niet. Ik heb hem echt wel goed gelezen, maar de gegevens in die brief zijn gewoon onjuist.

2009-12-30 10:16:59
Roberto zegt:

DvhN: Studenten ov-kaart niet te controleren

2009-12-30 10:52:32
Alja zegt:

Toch klopt het wel dat veel studenten hun brief niet goed lezen. Dat in die van jou dan toevallig een foutje staat, is vervelend, maar dat maakt de hele LSVB nog niet stom Wink.

2009-12-30 10:52:39
Roberto zegt:

Volgens mij is het niet 'toevallig een foutje', maar verloopt de invoering helemaal niet zoals gepland, ondanks alle mooie ANP-berichten die de media klakkeloos overneemt zoals deze.
Check deze spin, ze schuiven het gewoon op de studenten af:

De organisatie achter de landelijke ov–chipkaart vermoedt dat de meeste studerende reizigers dat [activeren] pas op 4 januari doen, de eerste officiële studiedag van het nieuwe jaar. De bedoeling is dat alle studenten op uiterlijk 31 januari met hun nieuwe ov–chipkaart kunnen reizen.


Dat klinkt leuk, maar de invoering is vertraagd, dus studenten kunnen hun kaart helemaal niet eerder activeren, dat heeft geen klap met het begin van het nieuwe studiejaar te maken. '95% heeft z'n kaart' klinkt leuk, maar dat betekent dat duizenden studenten (zoals JA) hun kaart op 1 januari niet hebben, daar komt nog bij dat veel studenten in de vakantie niet op hun woonadres zijn. Die kaarten hadden ruim voor de kerstvakantie in de brievenbus moeten liggen, en als 5% z'n kaart nog niet heeft is dat een blunder, geen 'uitvoering zoals gepland'. De waarheid staat in het bericht: er zijn 650.000 studenten, 5% daarvan is 32.500 studenten die hun kaart nog niet hebben. Dat zijn er toch veel te veel, of ben ik nou zo raar? En over het nog niet kunnen activeren vermeldt het berichtje helemaal niks, ook niet over het feit dat je kaart het de eerste maand van januari blijkbaar wel gewoon zou moeten doen.

Mijn voorlopige conclusie: er gaan een paar dingen grondig mis bij TransLink Systems/OV-chipkaart BV en dat proberen ze onder de pet te houden door mooie ANP-berichtjes het land in de slingeren. Ondertussen vertelt niemand de studenten hoe het er echt voor staat.

2009-12-30 11:06:18
Roberto zegt:

Nu vraag ik mij dus af of dat ding in januari al op gratis reizen is ingesteld. Officieel moest je vóór 1 jan laten weten of je weekend of week zou doen, maar door de drukte is dat uitgesteld naar 31 januari. Er staat: als je NA 31 jan nog steeds gratis wilt reizen, moet je de kaart voor 31 jan activeren.

Iemand die hier meer van weet? Zou me goed uitkomen als dit waar is..


Bij de 'veel gestelde vragen' op www.studenten-ovchipkaart.nl staat:

Hoe kan ik reizen vanaf 1 januari als ik mijn studentenreisproduct nog niet heb opgehaald?

Totdat je jouw studentenreisproduct voor 2010 en verder hebt opgehaald, kun je gewoon blijven reizen met het tijdelijke studentenreisproduct dat al op jouw kaart staat. Haal je studentenreisproduct voor 2010 en verder uiterlijk 31 januari 2010 op.


Dus ja, als je je kaart hebt kun je nog gewoon gratis blijven reizen in januari.

2009-12-30 11:27:03
Femke zegt:

Hahhaahahahahahahahaha:


Het is onbekend hoeveel studenten van plan zijn misbruik te maken van de situatie door zowel op werkdagen als in het weekeinde 'gratis' te reizen.



Goh... Shocked

2009-12-30 11:28:05
Alja zegt:

Hmmm... Smile Kan ik dan 1 januari ook gratis van Heerenveen naar Groningen reizen? En kan ik 2 januari gratis van Groningen naar Amersfoort reizen?

Als je die getallen zo uitschrijft, Roberto, klinkt het allemaal inderdaad als dat het niet helemaal soepeltjes verloopt...
maar ja, ik snap nog steeds niet precies hoe het werkt.
Kan je De Pers niet eens tippen? Vragen of ze er zelf eens een kritisch onderzoek aan willen wagen? Dit is typisch een verhaal voor die krant.


Nog een vraag: Stel dat je op maandagmorgen incheckt, en vergeet uit te checken (en je hebt een weekkaart). Kost het je zaterdag dan geld of wordt maandagnacht rond 4.00u iedereen automatisch uitgecheckt? Of is het ook voldoende om vrijdagmiddag uit te checken? (het lijken wel vliegtuigen)

2009-12-30 11:37:32
Roberto zegt:

Hmmm... Smile Kan ik dan 1 januari ook gratis van Heerenveen naar Groningen reizen? En kan ik 2 januari gratis van Groningen naar Amersfoort reizen?


Nee! Het bericht uit het DvhN gaat over Arriva en Qbuzz, die organisaties hebben nog niet de goede apparatuur om je ov-chipkaart uit te kunnen lezen. H'veen-Grunn gaat misschien lukken (da's de Qliner van Qbuzz, toch?), maar tussen Groningen en A'foort reis je met de NS en die hebben de goede scanners wél bij zich.

2009-12-30 12:03:35
Alja zegt:

Maar als je je reisproduct nog niet hebt opgehaald?
Oh, wacht, dan is het tijdelijk automatisch wat het afgelopen jaar was. En dat is in mijn geval een weekkaart... Sad. Helaas...

2009-12-30 12:11:52
Femke zegt:

Ik geloof dat ik van iemand hoorde (je hebt het dus niet van mij) dat als je wél ergens incheckt, maar diezelfde dat niet uitcheckt, dat je dan automatisch uitgecheckt wordt en een dagtarief betaalt. (check!) Ik ben heel benieuwd wat er gebeurt als ik van Groningen naar Ruurlo ga met de trein, want ik heb op het kleine stationnetje Ruurlo (à la Haren) nog geen chipautomaat gezien. Dus dan is het niet eens mogelijk om uit te checken... Confused

2009-12-30 12:50:38
Proeme zegt:

Ik geloof dat ik van iemand hoorde (je hebt het dus niet van mij) dat als je wél ergens incheckt, maar diezelfde dat niet uitcheckt, dat je dan automatisch uitgecheckt wordt en een dagtarief betaalt. (check!) Ik ben heel benieuwd wat er gebeurt als ik van Groningen naar Ruurlo ga met de trein, want ik heb op het kleine stationnetje Ruurlo (à la Haren) nog geen chipautomaat gezien. Dus dan is het niet eens mogelijk om uit te checken... Confused

het is nog ingewikkelder

Groningen - Zutphen reis je met de NS. In Zutphen moet je uitchecken. Vervolgens moet je bij Syntus opnieuw inchecken voor het ritje van Zutphen naar Ruurlo.

Gevolg: je betaalt 2x instaptarief Confused

2009-12-30 14:31:46
Alja zegt:

Ja, en dan zie ik het al helemaal gebeuren: een krappe overstap, 100 mensen moeten langs dezelfde paaltjes en ondertussen rijdt de trein voor je snufferd weg.

2009-12-30 14:58:35
Roberto zegt:

Als ik het goed gelezen heb hoef je als je met de trein reist met je studenten-ov-chipkaart nog niet in- en uit te checken, dus dit hele verhaal over files in Zutphen is niet aan de orde voor studenten. Wil je met korting met de trein reizen, dan kan dat in 2010 voorlopig alleen met een _papieren_ kortingskaartje en die hoef je dus ook niet in- en uit te checken.

Dit probleem bestaat dus alleen als je geen student bent en graag zonder papieren kaartje met je ov-chipkaart naar Ruurlo wil. Oplossing: je nieuwerwetse ambitie even parkeren en een ouderwets treinkaartje kopen.

Bron:

Hoe werkt het overstappen naar een andere vervoerder?

Als je overstapt naar een ander vervoermiddel, bijvoorbeeld van de metro naar de bus, moet je bij de metro uitchecken en bij de bus weer inchecken. Stap je over van de metro naar de trein, dan check je uit bij de metro. Bij de trein hoef je in 2010 voorlopig nog niet in- en uit te checken. In de kortingsuren koop je voor de trein een papieren kortingskaartje.

2009-12-30 15:25:25
Proeme zegt:

mooi

2009-12-30 15:57:38
Alja zegt:

Hèhè... ik heb 'm eindelijk in m'n handen Rolling Eyes

2009-12-31 19:41:13
anity zegt:

Super he Alja!

Ik hoop dat de anderen als Fili_a hun ov-chipkaart ook snel in handen krijgen

2010-01-01 13:53:40
Karakter zegt:



Ik hoop dat de anderen als Fili_a

en JA

2010-01-01 14:29:30
M zegt:



Ik hoop dat de anderen als Fili_a

en JA



Jij bent een soort Fili_a Wink

2010-01-01 14:32:28
Proeme zegt:

http://www.ib-groep.nl/particulieren/themas/studenten_ov-chipkaart.asp

2010-01-02 14:33:22
Proeme zegt:

Kom net uit Groningen, de NS heeft besloten dat de reisdocumenten van 2009 nog een maand extra geldig zijn.
Dus de OV-Jaarkaart van 2009 nog even bewaren als je regelmatig met de trein reist!

Qbuzz (Groningen en Drenthe) gaat gewoon geld vragen voor reizen, ook al heb je een kaart, omdat ze niet kunnen controleren of je week of weekend hebt. Ik zei al tegen meneer de buschauffeur dat ik aankomende week gewoon in de bus stap en dat ik gewoon recht heb op een vervoer. Ga niet betalen om dan eind januari (als kastjes er zijn) zo'n 120 eurokaartjes te laten declareren bij de IB-groep...



altijd betalingsmogelijkheid meenemen naar de QBuzz dus.


zou die mogelijkheid bestaan om kosten vervolgens weer bij IB-groep te declareren?

2010-01-02 19:37:57
LA ShakeIt zegt:

altijd betalingsmogelijkheid meenemen naar de QBuzz dus.



Een maand lang elke dag op en neer naar Beetsterzwaag... zover reikt mijn stufie niet! Help

2010-01-02 20:11:00
Alja zegt:

Kom net uit Groningen, de NS heeft besloten dat de reisdocumenten van 2009 nog een maand extra geldig zijn.
Dus de OV-Jaarkaart van 2009 nog even bewaren als je regelmatig met de trein reist!

Qbuzz (Groningen en Drenthe) gaat gewoon geld vragen voor reizen, ook al heb je een kaart, omdat ze niet kunnen controleren of je week of weekend hebt. Ik zei al tegen meneer de buschauffeur dat ik aankomende week gewoon in de bus stap en dat ik gewoon recht heb op een vervoer. Ga niet betalen om dan eind januari (als kastjes er zijn) zo'n 120 eurokaartjes te laten declareren bij de IB-groep...



altijd betalingsmogelijkheid meenemen naar de QBuzz dus.


zou die mogelijkheid bestaan om kosten vervolgens weer bij IB-groep te declareren?



Belachelijk...
Van welk forum heb je dat?

2010-01-02 20:29:45
Proeme zegt:

altijd betalingsmogelijkheid meenemen naar de QBuzz dus.



Een maand lang elke dag op en neer naar Beetsterzwaag... zover reikt mijn stufie niet! Help

ja, ze zijn een beetje belachelijk bezig. Ik zou het declareren bij de IB-Groep

2010-01-02 21:19:11
Alja zegt:

Ik geloof dat ik van iemand hoorde (je hebt het dus niet van mij) dat als je wél ergens incheckt, maar diezelfde dat niet uitcheckt, dat je dan automatisch uitgecheckt wordt en een dagtarief betaalt. (check!)


Wat ik tot nu toe begrijp, is dat dit waar is voor mensen die gewoon in de trein betalen (20 euro kost je dat dus). Maar van de mensen die gratis reizen en vergeten uit te checken, blokkert hij en moet je 'm ergens bij een bepaalde paal deblokkeren voor je verder kan. Dat is dus hoogstens irritant, maar het kost je verder niets.

2010-01-02 21:43:37
dirk zegt:

's maandags inchecken en 's vrijdags uitchecken gaat m dus niet worden..

2010-01-02 21:46:33
Alja zegt:

Nee, en vooral maandag inchecken, uitstappen in Vinkhuizen en dan vrijdag erachter komen dat hij geblokkeerd is, zal waarschijnlijk wel voorkomen. Dan baal je... Confused

2010-01-02 22:08:50
dirk zegt:

ach, dat doe je ook maar 1 of 2 keer, daarna zit dat uitchecken er diep ingestampt..

2010-01-02 22:19:17
Roberto zegt:

altijd betalingsmogelijkheid meenemen naar de QBuzz dus.



Een maand lang elke dag op en neer naar Beetsterzwaag... zover reikt mijn stufie niet! Help


Laten we alsjeblieft geen indianenverhalen gaan verspreiden op basis van de ervaring van één onbekende forumgebruiker, er zijn al genoeg vraagtekens rond de OV-chipkaart ... wacht het rustig af! Qbuzz heeft er ook geen enkel belang bij dat elke student moet gaan afstempelen bij de chauffeur, dat kan lijn 15 naar Zernike echt niet aan.

2010-01-03 00:22:23
LA ShakeIt zegt:

altijd betalingsmogelijkheid meenemen naar de QBuzz dus.



Een maand lang elke dag op en neer naar Beetsterzwaag... zover reikt mijn stufie niet! Help


Laten we alsjeblieft geen indianenverhalen gaan verspreiden op basis van de ervaring van één onbekende forumgebruiker, er zijn al genoeg vraagtekens rond de OV-chipkaart ... wacht het rustig af! Qbuzz heeft er ook geen enkel belang bij dat elke student moet gaan afstempelen bij de chauffeur, dat kan lijn 15 naar Zernike echt niet aan.



Pfieuw.. thanks Roberto! Nu kan ik rustig slapen.. ik zie maandag wel.. SmileALS de bussen rijden met die sneeuw.. maar dat wachten we ook nog wel even af..

2010-01-03 00:24:48
Roberto zegt:

Ik geloof dat ik van iemand hoorde (je hebt het dus niet van mij) dat als je wél ergens incheckt, maar diezelfde dat niet uitcheckt, dat je dan automatisch uitgecheckt wordt en een dagtarief betaalt. (check!)


Wat ik tot nu toe begrijp, is dat dit waar is voor mensen die gewoon in de trein betalen (20 euro kost je dat dus). Maar van de mensen die gratis reizen en vergeten uit te checken, blokkert hij en moet je 'm ergens bij een bepaalde paal deblokkeren voor je verder kan. Dat is dus hoogstens irritant, maar het kost je verder niets.


Als ik het goed gelezen heb hoef je als je met de trein reist met je studenten-ov-chipkaart nog niet in- en uit te checken




Moet ik altijd in- en uitchecken?

Het is belangrijk dat je de communicatie van de specifieke vervoerder in de gaten houdt: in de loop van 2010 moet je op steeds meer plaatsen in- en uitchecken.

In principe zijn de regels als volgt:
Gebieden waar de OV-chipkaart al is ingevoerd:
Zowel in je vrij reizen periode, als in de kortingsuren check je altijd in en uit. In de trein kan dat voorlopig nog niet.
Reis je in je kortingsuren? In tram/bus/metro kun je eenvoudig met saldo reizen. Maak je tijdens je reis een overstap naar een ander vervoermiddel? Probeer zoveel mogelijk met de Studenten OV-chipkaart te reizen. Dit voorkomt dat je dubbel basistarief betaalt (basistarief OV-chipkaart en basisstrip).
In de trein hoef je voorlopig nog NIET in/uit te checken. NS voert de OV-chipkaart gefaseerd in. Voor de trein moet je in de kortingsuren nog een papieren kortingskaartje kopen.

Gebieden waar de OV-chipkaart nog niet (volledig) is ingevoerd:
Reis je in je vrij reizen periode? Toon dan je Studenten OV-chipkaart aan de chauffeur /bestuurder/controleur als je niet kunt in- en uitchecken.
Reis je in je kortingsuren? Voor tram/bus zorg je dat je in het bezit bent van een roze strippenkaart. Voor de trein koop je in 2010 nog een papieren kortingskaartje.


In de trein geen probleem dus, gewoon met je chipkaart de trein in stappen en buiten je gratis reistijd een papieren kaartje kopen.

2010-01-03 00:26:32
Proeme zegt:

altijd betalingsmogelijkheid meenemen naar de QBuzz dus.



Een maand lang elke dag op en neer naar Beetsterzwaag... zover reikt mijn stufie niet! Help


Laten we alsjeblieft geen indianenverhalen gaan verspreiden op basis van de ervaring van één onbekende forumgebruiker, er zijn al genoeg vraagtekens rond de OV-chipkaart ... wacht het rustig af! Qbuzz heeft er ook geen enkel belang bij dat elke student moet gaan afstempelen bij de chauffeur, dat kan lijn 15 naar Zernike echt niet aan.

ik wilde ook geen paniek zaaien. Alleen even waarschuwen dat het slim is om voor de zekerheid wel ff wat geld op zak te hebben.


Maak je tijdens je reis een overstap naar een ander vervoermiddel? Probeer zoveel mogelijk met de Studenten OV-chipkaart te reizen. Dit voorkomt dat je dubbel basistarief betaalt (basistarief OV-chipkaart en basisstrip).

ehm... als je overstapt op een ander vervoermiddel moet je toch wel bij het eerste vervoermiddel uitchecken en bij de volgende week inchecken? Maar dan betaal je niet 2x een starttarief?
Ehm...

2010-01-03 08:03:43
Pino zegt:

Hmm... ik stap afgelopen vrijdag (nieuwjaarsdag) in de bus en laat daar mijn ov-chipkaart zien.

Buschauffeur: Daar doen we nog niet aan hier.
Tarz: Dat vermoeden had ik al, maarja daar kan ik verder ook niks aan doen. Studenten krijgen immers geen gewone OV-kaart meer.
Buschauffer: Ohnee? Dat wist ik niet Shocked
Tarz: Ja, we hebben nu allemaal een chipkaart en daar staat een week- of weekendabbonement op.
Buschauffer: Oh, misschien moet ik dat dan toch eens gaan navragen. Ik zou dat wel moeten weten want ik moet andere chauffeurs opleiden.
Tarz: Hmm... ja dat zou misschien wel handig zijn ja.
Buschauffer: Ach het maakt mij verder ook niet uit of ik het nu wel of niet kan controleren. Ik werk hier al dertig jaar... bla bla...

Verder nog geen controle gehad in trein (Arriva), maar het schijnt dat zij ook nog geen controle-apparaatjes hebben. Dat word dus gratis reizen voor iedereen met een ov-chipkaart Cool

2010-01-03 10:24:21
Karakter zegt:

Geniaal Mr. Green
Ben ik even blij dat ik dat ding nog steeds niet heb, loop je ook niet tegen dergelijke problemen aan Razz

2010-01-03 15:52:02
Ulcridus zegt:

Shocked


Dat gezicht had ik willen zien. Mr. Green

2010-01-03 15:54:27
Roberto zegt:

@Tarz: Schitterend, het systeem faalt dus echt volledig. Ik had verwacht dat ze een of ander klantonvriendelijk standpunt van hun baas zouden gaan verkondigen, maar die baas is vergeten om een standpunt te formuleren of ziet door de bomen ook het bos niet meer. 'Reizen met de OV-chipkaart is heel makkelijk!'

2010-01-03 21:18:50
Pino zegt:

Update: inmiddels hebben de chauffeurs kennelijk wel voorlichting gehad. Bij Qbuzz is in ieder geval de hele maand januari nog je oude kaart (2009) geldig (bij de NS ook overigens).

2010-01-03 22:13:10
Femke zegt:

Ik ben vandaag met mijn OV-chipkaart goedgemutst en eigenlijk heel nieuwsgierig op stap gegaan.
Op station Ruurlo nog ff gecheckt of er poortjes waren (waren er niet)... Verder de hele reis niet gecontroleerd, dus weet ik nog niet hoe het systeem nou werkt ( Confused ).
In de bus mijn mooie gloednieuwe OV-chipkaart (en voor de zekerheid ook nog maar mijn oude OV-weekendkaart) uit mijn portemonnee gehaald, maar iedereen voor mij liep naar binnen met de oude OV-kaart, dus ik ook maar... En het werkte, de buschauffeuse lachte me vriendelijk toe en ik kon een plaatsje zoeken.
Moraal van dit verhaal: gooi je oude OV-kaart niet weg maar blijf hem gebruiken! Wink

2010-01-03 22:15:51
Alja zegt:

yeah, mijn afgestudeerde broer 'mag' (lees: kan) nog een maandje langer met z'n 2009-OV reizen, omdat het allemaal toch niet te controleren is. Dan kan hij toch nog gratis Groningen bezoeken Smile.

Vanmorgen in Amersfoort bij Connexxion deden de poortjes het niet Confused , en mochten m'n broertje en ik gewoon gaan zitten. In de trein hoefde het niet ('k werd wel gecontroleerd, maar het was goed Smile) en in Groningen bij Qbuzz was het inderdaad voldoende om 'm gewoon te laten zien.

2010-01-04 12:39:50
Proeme zegt:

yeah, mijn afgestudeerde broer 'mag' (lees: kan) nog een maandje langer met z'n 2009-OV reizen, omdat het allemaal toch niet te controleren is. Dan kan hij toch nog gratis Groningen bezoeken Smile.

ehm... als je afgestudeerd bent moet je dat ding meteen inleveren, anders krijg je een fikse boete (per halve maand volgens mij, en die boetes zijn niet grappig). Ik vraag me dus af of dat kan...
Of hoef je dat ding niet inleveren als je in december afstudeert? Omdat het in het volgende jaar sowieso niet meer geldig is...

Vanmorgen in Amersfoort bij Connexxion deden de poortjes het niet Confused , en mochten m'n broertje en ik gewoon gaan zitten. In de trein hoefde het niet ('k werd wel gecontroleerd, maar het was goed Smile) en in Groningen bij Qbuzz was het inderdaad voldoende om 'm gewoon te laten zien.

hoe doen ze die trein-controle? Kunnen de controleurs je pasje wel lezen?

2010-01-04 17:57:44
Double U B zegt:

Freaking 'mijn ov-chipkaart' site ligt eruit. Lekker handig jongens!

Maar het reizen gaat me prima af zo. Alleen dat uitschekken is ff wennen. Wel zorgen dat je je stukje plastic paraat hebt, anders is de deur dicht voor je uitgecheckt bent.

2010-01-05 15:29:21
Roberto zegt:

Maar nog steeds weet ik niet hoe ik kan checken dat mijn kaart goed is...


Ga naar ov-chipkaart.nl, maak een account aan a.d.v. je kaartnummer. Log vervolgens in en ga naar kaartgegevens -> kaartinformatie. Hier zie je vervolgens welke producten er op je kaart staan. Ik ga er vanuit dat dit de tijdelijke producten zijn die vervangen worden zodra je het definitieve product ophaalt bij zo'n automaat.


Zojuist gedaan (kon eerder niet bij mijn e-mail omdat er een storing op de faculteit was ...) en er staat een weekend-ov en een korting-weekend-ov op mijn kaart. Geldigheid staat er niet bij.

2010-01-05 20:40:45
Alja zegt:

V&T:

De ingevulde gegevens komen niet overeen met de gegevens die bij de aanvraag van de kaart of het aanvragen van Automatisch opladen zijn opgegeven.


Grrrr... wat doe ik fout??

Edit: ik zie het al. Als ze dat ding opsturen naar m'n ouders, moet ik ook m'n ouders adres invullen. Hopelijk vindt er geen koppeling naar de IB-Groep plaats, want als ze daar eenmaal dingen gaan wijzigen in je situatie, dan duurt het een jaar voor ze het teruggedraaid hebben.

2010-01-06 09:47:55
Double U B zegt:

Edit: ik zie het al. Als ze dat ding opsturen naar m'n ouders, moet ik ook m'n ouders adres invullen. Hopelijk vindt er geen koppeling naar de IB-Groep plaats, want als ze daar eenmaal dingen gaan wijzigen in je situatie, dan duurt het een jaar voor ze het teruggedraaid hebben.


Nee, het OV-chipkaart gebeuren staat in principe los van de IBGroep, de IBGroep zorgt alleen voor het studentenreisproduct op de chipkaart. Wel is het handig om op de OV-chipkaartsite je adres te veranderen.

2010-01-06 10:17:17
LA ShakeIt zegt:

Oeps, eens moet de eerste keer zijn. Vergeten uit te checken vanmorgen. Weet iemand of ik dan vanmiddag gewoon terugkan? Of issie dan geblokkeerd...

Op de één of andere manier kan ik hier op stage de site niet kijken

2010-01-06 13:09:09
anity zegt:

Geen idee, maar ben je weer goed thuis gekomen LA ShakeIT?

Ik neem aan dat het met je studentenov nog niet zoveel uit zal maken

2010-01-06 20:06:00
LA ShakeIt zegt:

Gelukt hoor, in beide bussen waren de kastjes buiten werking.

En heb het inmiddels gevonden (denk ik): als je wel moet betalen in de bus, wordt er gewoon 4 euro gerekend. Wat je teveel hebt betaald, kun je terugkrijgen (in Rotterdam ging dat op een gegeven moment over miljoenen euro's!) Je kaart wordt dus niet geblokkeerd, en daar was ik even bang voor

Maar hoe dat dat met studenten-OV zit? ... lijkt me geen probleem, toch? Je betaalt immers niks..

2010-01-06 20:33:44
Double U B zegt:

Volgens mij wordt je per dag 'afgerekend', dus als je week-ov hebt (wat ik aanneem) kost 1 dag reizen doordeweek je 0,00 euro. Dus nee, je betaalt niks. (Niet dat je een boete krijgt voor het niet-uitchecken ofzo)

Verder: de ovck (liefkozend) begint al aardig te wennen. Volgens mij zit het probleem hem vooral in het treinreizen en het overstappen en het reizen met meerdere maatschappijen, maar tot nu toe heb ik daar niks mee te maken (aangezien Arriva nog niks met de ovck doet)

2010-01-06 22:43:06
Upåklagelig zegt:

Tot nu toe gaat het nog best aardig Smile Gewoon ov én chipkaart bij de hand hebben in de trein en in de bus...

Ik heb trouwens het oplaadpunt van de chipkaart gevonden op het station, en aangezien Jootje mij al vroeg waar die dingen stonden, dacht ik: ik deel mijn kennis, aangezien er al genoeg chaos is rondom de chipkaart Cool
Hij staat binnen bij de Smullers/Swirls (die ruimte bij de bushaltes).

Ik heb mijn chipkaart in ieder geval probleemloos opgeladen, er stond heel duidelijk dat ik twee bestellingen had.. (weekend-ov en 40% korting doordeweeks)

2010-01-11 13:11:51
T zegt:

Op hun site kun je trouwens alle oplaadpunten en ophaalpunten in Groningen bekijken als je wilt.

2010-01-11 13:22:07
Alja zegt:


Ik heb mijn chipkaart in ieder geval probleemloos opgeladen, er stond heel duidelijk dat ik twee bestellingen had.. (weekend-ov en 40% korting doordeweeks)


Jij hebt dan ook een achternaam die ergens vooraan in het alfabet zit...

Hm.. eens kijken waar ik de mijne een keer kan activeren (in A'foort had ik er al wel een gevonden).

2010-01-11 13:49:16
Upåklagelig zegt:

Da's waar, maar Bram deed 't na mij en volgens mij ging dat ook gewoon probleemloos...ik dacht tenminste dat hij zei dat 't gelukt was.

2010-01-11 15:01:16
Proeme zegt:


Ik heb mijn chipkaart in ieder geval probleemloos opgeladen, er stond heel duidelijk dat ik twee bestellingen had.. (weekend-ov en 40% korting doordeweeks)


Jij hebt dan ook een achternaam die ergens vooraan in het alfabet zit...

Hm.. eens kijken waar ik de mijne een keer kan activeren (in A'foort had ik er al wel een gevonden).

in theorie:

het kan al sinds 1 januari. Dat geldt voor iedereen (die de chipkaart al in bezit heeft...)

alleen, ze hebben liever dat men het wat gespreid doet, dus zetten ze in grote letters dat je geadviseerd wordt tussen 2 data te activeren, en vervolgens in hele kleine mini-letters dat het vanaf 1 januari al kan.

Ik moet nog activeren trouwens. Er schijnt zo'n ding bij AH Selwerd te zitten. Daar kom ik 3x per week bij langs, ik moet maar eens een stop maken.

2010-01-11 16:10:51
visjeseter zegt:

Ik dacht dat het AH Paddepoel was. Maar ik was er laatst en toen zag ik um niet, maar het kan zijn dat ik um gemist heb, want ik heb niet heel bewust gezocht toen ik in de winkel was. Was meer bezig met m'n boodschappen Wink

2010-01-11 16:37:16
Alja zegt:

Ze hebben zelfs een mooi GoogleMapskaartje met alle ophaalpunten.

2010-01-11 17:36:15
Karakter zegt:


Ik moet nog activeren trouwens. Er schijnt zo'n ding bij AH Selwerd te zitten. Daar kom ik 3x per week bij langs, ik moet maar eens een stop maken.



Er is ook 1 in de UB! Als je er morgen dan toch bent Wink

2010-01-11 18:28:53
marian zegt:

He grappig! Dat wist ik niet, dat er ook 1 in de UB zit. Moet ik er ook nog maar ff langs...

2010-01-12 11:26:55
Alja zegt:

'k Ben bezig met een opdracht voor school, en zodoende kwam ik het volgend stukje tegen. Ik vind 't wel treffend, misschien is die laatste zin ietwat op het randje.


NS schaft privacy af

Een lezer, S. Smit, schrijft onder het voorgaande stukje een bericht van het reisfront. Ik vind het zo ongelooflijk, zo ongepast wat de NS kennelijk heel gewoon vindt, dat ik haar ervaring hier letterlijk herhaal.

"Een treinconducteur was zo vriendelijk om op zijn display te tonen wat hij zag na een simpele handeling met mijn chipkaart (vroeger bedoeld als kaartjescontroleur): naast de abonnementsgegevens, geldigheidsduur van de kaart, geboortedatum etc, zag hij ook in welke bussen, in welke steden, en op welke tijd ik die dag gereisd had. Ik ben nog vergeten te vragen of hij bij doorklikken ook kon kijken naar de vorige dagen.
Er is dus geen privacy meer."

De conducteur hoeft alleen maar te zien of ik betaald heb voor de rit die ik maak. De overige gegevens zijn privé. Of is dit vast voor het geval we de trein gaan slopen of het stadion in brand steken? Een land van 16 miljoen verdachten. Dat tatoeëren van ons burgerservicenummer was zo onhandig niet.


http://weblogs.nrc.nl/opklaringen/2009/12/06/ns-schaft-privacy-af/

2010-01-14 14:40:21
Proeme zegt:

Opnieuw uitstel voor studenten ov-chip

DEN HAAG - Minister Ronald Plasterk (Onderwijs) wil geen nieuwe datum noemen waarop studenten de ov-chipkaart moeten hebben geactiveerd.
© ANP

De bewindsman stelde vrijdag na het wekelijkse kabinetsberaad dat 1 februari van de baan is.

Hij wil pas praten over een nieuwe datum als alle studenten de kans hebben gehad hun kaart op te laden. ''Studenten mogen niet de dupe worden van technische problemen bij de vervoerder'', aldus Plasterk.

De ov-chipkaart had per 1 januari voor de studenten moeten werken. Eerder deze week bleek dat 400.000 van de 650.000 studenten hun kaart nog niet hadden geactiveerd via een ophaalpunt waarna 1 februari als nieuwe streefdatum klonk.

De studentenorganisaties drongen donderdag al aan op uitstel omdat het almaar niet lukt om de kaarten te activeren.

2010-01-22 13:28:12
Double U B zegt:

Stelletje kneuzen. Al jaren roepen ze dat de OV-chipkaart eraan komt, is ie er dan eindelijk, werkt het spul nog niet. #ovchipkaart #fail... O nee, dit is twitter niet Razz

2010-01-22 14:21:51
LA ShakeIt zegt:

Finally!!! Na 6 pogingen à half uur wachttijd is het me gelukt mijn chipkaart te activeren! Dat 'ophalden tijdelijk niet beschikbaar', kunnen ze beter veranderen in 'nu eindelijk eventjes wel beschikbaar..'

2010-01-22 20:06:24
Femke zegt:

Ja! Ik ook! Eindelijk het product opgehaald... Tss Smile

2010-01-23 10:29:38
M zegt:

'k Ben bezig met een opdracht voor school, en zodoende kwam ik het volgend stukje tegen. Ik vind 't wel treffend, misschien is die laatste zin ietwat op het randje.


NS schaft privacy af

Een lezer, S. Smit, schrijft onder het voorgaande stukje een bericht van het reisfront. Ik vind het zo ongelooflijk, zo ongepast wat de NS kennelijk heel gewoon vindt, dat ik haar ervaring hier letterlijk herhaal.

"Een treinconducteur was zo vriendelijk om op zijn display te tonen wat hij zag na een simpele handeling met mijn chipkaart (vroeger bedoeld als kaartjescontroleur): naast de abonnementsgegevens, geldigheidsduur van de kaart, geboortedatum etc, zag hij ook in welke bussen, in welke steden, en op welke tijd ik die dag gereisd had. Ik ben nog vergeten te vragen of hij bij doorklikken ook kon kijken naar de vorige dagen.
Er is dus geen privacy meer."

De conducteur hoeft alleen maar te zien of ik betaald heb voor de rit die ik maak. De overige gegevens zijn privé. Of is dit vast voor het geval we de trein gaan slopen of het stadion in brand steken? Een land van 16 miljoen verdachten. Dat tatoeëren van ons burgerservicenummer was zo onhandig niet.


http://weblogs.nrc.nl/opklaringen/2009/12/06/ns-schaft-privacy-af/



Ik heb wel eens een conducteur gevraagd en die liet me zien wat hij zag: Dat is niet meer dan wat je er op de oude kaart stond, namelijk je persoonsgegevens en de abonnementen en het saldo welke op de kaart staan. Volgens mij is dit dus een spookverhaal...

2010-01-23 15:38:23
Loesje zegt:

Kun je in de trein inmiddels gewoon in- en uitchecken met je OV-chipkaart? Ik heb namelijk nog niet eerder op mijn chipkaart gereisd met de trein, en moet morgen naar Utrecht. Of is het nog steeds genoeg om de OV-chipkaart bij je te hebben?

2010-03-29 20:49:41
Proeme zegt:

gewoon de chipkaart bij je hebben is genoeg

tenzij je niet gratis mag reizen. Dan moet je een kaartje kopen (gewoon zo'n papieren ding, net als 'vroeger')

2010-03-29 21:00:27
milo zegt:

Niet in de trein maar op het perron.
Als je goed kijkt zie je een roze bord hangen daaronder staat dan een paaltje waar je je chipkaart voor moet houden en dan geeft dat ding aan of je ingecheckt bent. en niet vergeten in utrecht dus ook weer uitchecken! veel suc6 Goedzo!

proeme jonge je moet wel inchecken hoor! Mr. Green

2010-03-29 21:00:27
T zegt:

Als je een week-abonnement hebt, hoef je helemaal niks te doen. Je kunt gewoon in de trein gaan zitten en dan is het prima, als ze je controleren hebben ze een apparaatje waarmee ze kunnen zien wat voor abonnement je hebt en als ze een week-abonnement zien is het goed.

Als je een weekend-abonnement hebt, moet je gewoon een kaartje kopen, net als vroeger, ipv dat je je ov bij je kaartje laat zien, laat je nu je chipkaart zien. Een alternatief wat ook kan, is tegoed op je chipkaart laden en dan inchecken op je vertrekpunt en uitchecken bij aankomst. Dat is geloof ik wel duurder dan gewoon een kaartje kopen...

2010-03-29 21:01:50
T zegt:

proeme jonge je moet wel inchecken hoor! Mr. Green


Das niet waar hoor... Hoeft helemaal niet. Als je wilt mag het, maar nut heeft het nog niet Razz.

2010-03-29 21:03:06
milo zegt:

nut zal het nooit hebben! Wink

2010-03-29 21:39:02
Proeme zegt:

ff dit topic omhoog schoppen, want de OVchipkaart blijft raar. Ik heb eens gekeken welke producten er eigenlijk opstaan. De site geeft aan dat ik 4 producten heb:


Studenten OV-chipkaart weekend
Studentenkaart korting weekend
Vraag uw OV-bedrijf
Vraag uw OV-bedrijf



2 vragen:

1) Wat is "Vraag uw OV-bedrijf"??

2) Wat moet ik met korting in het weekend als ik dan gratis mag? En krijg ik nu door de weeks geen korting?

Ik weet dat het in de trein voorlopig met kaartjes kopen werkt en dat de QBuzz in Groningen de komende tijd geen chipkaartkastjes aan gaat schaffen, maar ik reis ook wel eens elders met een bus en wil dan toch wel weten dat ik het juiste bedrag betaal...

2010-06-05 23:51:00
LA ShakeIt zegt:

Hmm.. vreemd. Bedoelen ze niet met 'korting weekend', dat je met korting mag reizen omdat je een weekend-kaart hebt? (en dan dus wel door de week?). Anders zou ik idd even bellen als ik jou was..

En in Grunn is het nog niet heel erg nodig, tenzij je met de Qliner (die van Connexxion, bijv. lijn 315) gaat reizen. Froggy wou laatst in de bus een kaartje kopen, maar toen kreeg ze dus geen korting! In die bussen moet je echt zorgen dat je saldo op je pas hebt staan...

2010-06-06 12:33:58
Proeme zegt:

is lijn 315 de bus naar Drachten?

anyway... als ik morgen met de bus naar Drachten ga, moet er dus saldo op mn chipkaart staan...

2010-06-06 13:49:06
LA ShakeIt zegt:

is lijn 315 de bus naar Drachten?

anyway... als ik morgen met de bus naar Drachten ga, moet er dus saldo op mn chipkaart staan...



315 is via Heerenveen naar Lelystad. Die van Drachten (304 of 314 geloof ik?) is van Qbuzz, misschien zijn ze daar iets aardiger.. Smile

2010-06-06 14:10:22
Double U B zegt:

anyway... als ik morgen met de bus naar Drachten ga, moet er dus saldo op mn chipkaart staan...


Minimaal 0 euro is genoeg saldo, tenzij je ook weer terug wilt (ik neem aan van wel). Als je nl. niet genoeg saldo op je kaart hebt staan kom je op een negatief saldo uit. Alleen met een negatief saldo kan je niet inchecken. Met een saldo van 0 of hoger wel. Tenminste, zo werkt het bij Connexxion wel. En ik weet niet of en hoe dat negatieve saldo in rekening wordt gebracht.

2010-06-06 14:48:46
Proeme zegt:

zo werkt de chipkaart in het algemeen: je kunt wel inchecken en weer uitchecken als je saldo op 0 staat. Je kunt daardoor negatief komen te staan. Maar als je negatief staat kun je niet inchecken. Je zult dan eerst je saldo weer moeten verhogen.

Dus ja, als je ook nog weer terug wilt, zul je saldo moeten hebben...

maar goed, ik weet inmiddels dat ik morgen met een auto mee kan rijden. Wel zo makkelijk

stomme chipkaart

2010-06-06 15:53:42
Alja zegt:

maar goed, ik weet inmiddels dat ik morgen met een auto mee kan rijden. Wel zo makkelijk



En zo haalt de ov-chipkaart in één klap onderuit wat ze afgelopen jaren zo moeizaam hebben opgebouwd: het stimuleren van de auto laten staan en meegaan met het OV. Rolling Eyes

2010-06-06 16:18:17
Tjoardster zegt:

Nounounou...

Doe gewoon even reizen op saldo NS op je kaart zetten en daarna vraag je aan dat je saldo automatisch opgehoogd wordt. Heb je er geen omkijken meer naar.

Overigens, de auto is uiteraard wel soeverein en stopt voor de deur Razz .

2010-06-06 16:54:36
Femke zegt:

De OV-site of een automaat waar je je saldo e.d. kan checken kloppen soms gewoon niet! Mijn zus hield voor de grap zaterdag haar kaart voor zo'n automaat, stond er dat ze een Student OV Weekend én Weekend korting had. Terwijl ze wel vrij zeker wist dat ze een weekOv had, en dus ook een kaartje gekocht had. Vandaag gingen we met de bus terug (waar je dus wel in kan checken, in tegenstelling tot de trein), bleek dat er wel saldo van haar kaart was afgegaan. We hebben het toen aan de infobalie gevraagd, en op zijn kastje (zo'n ding die de conducteurs ook hebben) stond wel dat er een WeekOV op de kaart stond... HmmQuestion

(en op mijn WeekendOV staat ook Student OV weekend + korting weekend...zal dan misschien wel horen, ook al is het niet echt logisch...het blijft natuurlijk wel de NS en de IBG Smile )

2010-06-06 21:26:35
Tjoardster zegt:

Sowieso kun je niet in-/uitchecken bij NS als je het product reizen op saldo NS niet hebt. Eventjes aanvragen op de NS-site en je bent in business. Dat product kun je ook ophalen bij de kaartjesautomaat Smile .

2010-06-06 22:25:19
Femke zegt:

De ov-chipkaart heeft gefaald. Reizigersvereniging Rover stelt op basis van alle negatieve reacties die de organisatie de afgelopen maanden van reizigers heeft gehad.



Hehe, ze zijn er ook achter...

2010-06-23 14:07:21
Proeme zegt:

de ov-chipkaart heeft niet gefaald. Het is een prima systeem.

De manier waarop ze het invoeren faalt wel. Het is absurd dat je op de ene plek in het land met een chipkaart MOET reizen, terwijl het op de andere plek onmogelijk is.

2010-06-23 14:24:01
LA ShakeIt zegt:

de ov-chipkaart heeft niet gefaald. Het is een prima systeem.

De manier waarop ze het invoeren faalt wel.



Niet alleen dat hoor, het faalt wel degelijk aan meerdere kanten. Er is nog een hoop onduidelijkheid over de prijzen van een rit en als je moet overstappen betaal je soms dubbel. Ook zijn er maar weinig oplaadpunten in kleinere plaatsen (en dan zijn ze nog regelmatig buiten werking ook!) Als alles eenmaal rond is, is het vast een prima systeem. Dat hopen we dan maar Wink

2010-06-23 21:35:02
Proeme zegt:

weinig oplaadpunten, met name in kleine plaatsen, komt omdat het nog niet overal is ingevoerd.

Dus check je in Amsterdam in bij de NS, om vervolgens in Lochem niet te kunnen uitchecken.

En ja, die prijzen zijn ook nog een drama. Met name in het noorden en het oosten van het land wordt reizen veel duurder.

2010-06-23 21:44:30
Alja zegt:

Nog maar een keer dit topic omhoog schoppen, want de titelvraag wordt weer actueel.
Morgen wil ik namelijk met de bus naar Drachten (lijn 304). Kan ik dan met een ov-chipkaart reizen? Die heb ik namelijk inmiddels opgeladen, maar ik weet niet of er poortjes in die bussen zitten? Anders moet ik nog een strippenkaart kopen, maar daar heb ik eigenlijk geen zin meer in als het niet hoeft. Heeft iemand ervaring met dit traject?

2010-07-30 20:02:23
Pino zegt:

Twee weken geleden ongeveer ben ik nog naar Drachten gegaan, maar ik weet niet meer of dat met de 314 of de 304 was. Volgens mij was het een Arriva bus, er zaten in ieder geval geen ov-chipkaart poortjes in.

2010-07-30 20:59:39
Tjoardster zegt:

Wat ik me nu afvraag is of een voordeelurenabonnement straks ook in Arrivatreinen gaat werken of niet. Waar ik me wel over verbaas is dat op kortere eindjes ik in m'n eentje met de auto goedkoper uit ben dan met het OV. Stop ik ook nog eens precies waar ik zijn moet en kan ik zonder wachten direct vertrekken.

Hmm

2010-07-30 21:31:54
Alja zegt:

Twee weken geleden ongeveer ben ik nog naar Drachten gegaan, maar ik weet niet meer of dat met de 314 of de 304 was. Volgens mij was het een Arriva bus, er zaten in ieder geval geen ov-chipkaart poortjes in.


Ah, ik meende namelijk ergens gehoord te hebben dat juist in sommige regionale bussen wel weer poortjes zaten. Misschien alleen de bussen die verder dan Drachten en/of Heerenveen gaan?
Nou, dan ga ik het er maar niet op gokken, en schaf ik wel weer een strippenkaart (of twee Sad ) aan...

(He, weer thuis? Hoe was het?)

2010-07-30 22:29:02
Alja zegt:

Overigens heb ik afgelopen dinsdag een hele uitleg gehad over de studenten-OVchipkaart, en dat was behoorlijk verhelderend. Je zal met een studenten-OVchipkaart namelijk nooit op saldo kunnen reizen met de NStreinen. Je kan 'm dus wel opwaarderen, maar je kan er alleen wat mee in metro, bus (sommige dus Sad ) en tram reizen. Niet zo relevant voor vele Groningers dus.
Wat ik nou niet kan begrijpen, is dat ze zo'n systeem invoeren met ontzettend veel mogelijkheden, en dat ze het dan niet voor elkaar kunnen krijgen dat studenten ook gewoon bij de NS op saldo kunnen reizen. Waarom kan zo'n poortje niet bedenken: goh, student in het weekend met een week-OV. Dit wordt 'reizen op saldo', en hoppa: kortingstarief.
Had ik dat nou maar even gevraagd voor ik er geld op zette Sad. Wanneer reis ik nu betaald met de bus, laat staan tram en metro?? Confused

2010-07-30 22:34:14
Gusanne zegt:

Nou, dan ga ik het er maar niet op gokken, en schaf ik wel weer een strippenkaart (of twee Sad ) aan...


Hmm.. Nog roze strippenkaarten nodig? Mr. Green In alle bussen waar ik kom blijk je opeens niet meer met een roze strippenkaart te mogen reizen namelijk.. Of vol tarief betalen, of op saldo reizen. (= ook vol tarief)

Ik hekel de ov-chipkaart Sad

2010-07-30 23:00:26
Proeme zegt:

Nog maar een keer dit topic omhoog schoppen, want de titelvraag wordt weer actueel.
Morgen wil ik namelijk met de bus naar Drachten (lijn 304). Kan ik dan met een ov-chipkaart reizen? Die heb ik namelijk inmiddels opgeladen, maar ik weet niet of er poortjes in die bussen zitten? Anders moet ik nog een strippenkaart kopen, maar daar heb ik eigenlijk geen zin meer in als het niet hoeft. Heeft iemand ervaring met dit traject?

uit ervaring: de bussen naar Drachten hebben nog GEEN ov-chipkaart

edit: en dan maakt lijn 304 of 314 geen verschil. De ene is QBuzz en de andere Arriva, maar beide hebben ze die dingen niet.

2010-07-31 00:55:32
Proeme zegt:

Overigens heb ik afgelopen dinsdag een hele uitleg gehad over de studenten-OVchipkaart, en dat was behoorlijk verhelderend. Je zal met een studenten-OVchipkaart namelijk nooit op saldo kunnen reizen met de NStreinen. Je kan 'm dus wel opwaarderen, maar je kan er alleen wat mee in metro, bus (sommige dus Sad ) en tram reizen. Niet zo relevant voor vele Groningers dus.
Wat ik nou niet kan begrijpen, is dat ze zo'n systeem invoeren met ontzettend veel mogelijkheden, en dat ze het dan niet voor elkaar kunnen krijgen dat studenten ook gewoon bij de NS op saldo kunnen reizen. Waarom kan zo'n poortje niet bedenken: goh, student in het weekend met een week-OV. Dit wordt 'reizen op saldo', en hoppa: kortingstarief.
Had ik dat nou maar even gevraagd voor ik er geld op zette Sad. Wanneer reis ik nu betaald met de bus, laat staan tram en metro?? Confused

handig joh, zo'n systeem dat je in elk type OV op dezelfde manier kunt betalen... Confused


als ik nou mijn studenten-abbonement van die kaart afhaal (moet bijna...), dan is het toch een gewone chipkaart? Dan kan ik wel bij de NS met chipkaart betalen?

2010-07-31 00:58:25
Proeme zegt:

Nou, dan ga ik het er maar niet op gokken, en schaf ik wel weer een strippenkaart (of twee Sad ) aan...


Hmm.. Nog roze strippenkaarten nodig? Mr. Green In alle bussen waar ik kom blijk je opeens niet meer met een roze strippenkaart te mogen reizen namelijk.. Of vol tarief betalen, of op saldo reizen. (= ook vol tarief)

Ik hekel de ov-chipkaart Sad

wat is dat nou weer voor belachelijks? Als student heb je in alle bussen recht op het kortingstarief... (of gratis, als je op de juiste momenten komt. Nu in de vakantie zijn die momenten zeldzaam)

2010-07-31 00:59:16
Femke zegt:

Je zal met een studenten-OVchipkaart namelijk nooit op saldo kunnen reizen met de NStreinen.



Huh? Heb ik wat gemist? Moeten studenten dan forever een papieren kortingskaartje blijven kopen? Ik dacht altijd dat dat maar tijdelijk was...

2010-07-31 11:09:09
Jootje zegt:

Nou, dan ga ik het er maar niet op gokken, en schaf ik wel weer een strippenkaart (of twee Sad ) aan...


Hmm.. Nog roze strippenkaarten nodig? Mr. Green In alle bussen waar ik kom blijk je opeens niet meer met een roze strippenkaart te mogen reizen namelijk.. Of vol tarief betalen, of op saldo reizen. (= ook vol tarief)

Ik hekel de ov-chipkaart Sad

wat is dat nou weer voor belachelijks? Als student heb je in alle bussen recht op het kortingstarief... (of gratis, als je op de juiste momenten komt. Nu in de vakantie zijn die momenten zeldzaam)



Klopt, maar ze zeggen dat ze niet kunnen zien of je ov chipkaart een studentenversie is (dus korting) of niet. Dus dat is hun punt. Maar ik snap dat nog steeds niet, volgens mij moet er te zien zijn als je incheckt dat je een studenten ovchipkaart hebt toch?

2010-07-31 11:13:35
Tjoardster zegt:

wat is dat nou weer voor belachelijks? Als student heb je in alle bussen recht op het kortingstarief... (of gratis, als je op de juiste momenten komt. Nu in de vakantie zijn die momenten zeldzaam)



Komkom, 't is niet dat je in de vakantie in verband met je studie reiskosten moet maken ofzo Wink .

2010-07-31 18:09:33
Femke zegt:

Nee, maar we zijn Nederlanders en we hebben er RECHT op, dus...

2010-07-31 18:57:34
Tjoardster zegt:

Nee, maar we zijn Nederlanders en we hebben er RECHT op, dus...



Femke, je bent geweldig Mr. Green !

Waarbij ik me opeens bedenk: volgens mij is het technisch nu ook relatief eenvoudig te realiseren om de studenten-ov trajectgebonden te maken Surprised .

2010-07-31 19:36:09
Proeme zegt:

wat is dat nou weer voor belachelijks? Als student heb je in alle bussen recht op het kortingstarief... (of gratis, als je op de juiste momenten komt. Nu in de vakantie zijn die momenten zeldzaam)



Komkom, 't is niet dat je in de vakantie in verband met je studie reiskosten moet maken ofzo Wink .

dat boeit niet. Als je een product aanbiedt en daar regels aan bindt, dan gelden die regels. Moet je niet ineens iets anders gaan doen.

En dat ze de boel niet kunnen lezen en daarom vol tarief eisen slaat ook nergens op. Dan moeten ze maar zorgen dat ze dit GELDIGE vervoersbewijs aankunnen. Als zij te laat zijn is hun probleem.
en bussen waar je kunt inchecken moeten dat gewoon kunnen zien. Maar blijkbaar snapt het systeem niet dat je op bepaalde momenten wel een abbonement hebt en toch moet betaling (korting weliswaar, maar toch)

2010-07-31 20:24:40
Tjoardster zegt:

wat is dat nou weer voor belachelijks? Als student heb je in alle bussen recht op het kortingstarief... (of gratis, als je op de juiste momenten komt. Nu in de vakantie zijn die momenten zeldzaam)



Komkom, 't is niet dat je in de vakantie in verband met je studie reiskosten moet maken ofzo Wink .

dat boeit niet. Als je een product aanbiedt en daar regels aan bindt, dan gelden die regels. Moet je niet ineens iets anders gaan doen.

En dat ze de boel niet kunnen lezen en daarom vol tarief eisen slaat ook nergens op. Dan moeten ze maar zorgen dat ze dit GELDIGE vervoersbewijs aankunnen. Als zij te laat zijn is hun probleem.



Op zich ben ik dat wel met je eens, maar ik vind het niet helemaal gepast als je verongelijkt gaat doen als je ineens niet meer kunt profiteren van een voordeeltje dat je eerst wel had maar totaal niet noodzakelijk is. Tuurlijk, 't is sneu en ook knullig. Als je in verband met woon-studieverkeer of in verband met bezoekjes aan thuisthuis tijdens het collegejaar ineens kosten moet maken die je anders niet had vind ik het terecht klagen, maar daarbuiten vind ik het een kwestie van pech gehad. Wees dankbaar dat moeder overheid eerder wel je interprovinciale vakantiereisavonturen sponsorde, jammer dat het nu alleen even niet kan. Wat overigens niet wegneemt dat ofwel het systeem gefixt moet worden of de voorwaarden van de studenten-ov moeten worden aangepast.

2010-07-31 20:56:52
Alja zegt:

als ik nou mijn studenten-abbonement van die kaart afhaal (moet bijna...), dan is het toch een gewone chipkaart? Dan kan ik wel bij de NS met chipkaart betalen?


Daar had die man ook een antwoord op: als je je hele OVstudentenkaart leeghaalt, dan wordt het een persoonlijke OV-chipkaart en kan je 'm wel bij de NS gebruiken.

@Femke: inderdaad, ik had ook begrepen dat het een tijdelijke situatie was, maar deze man wist mij te vertellen dat het geen tijdelijke situatie was, voor zover hij natuurlijk kan overzien. Het management kan natuurlijk altijd nog anders beslissen, maar zo staat het er op dit moment voor.

@Gusanne, verkopen ze bij de AH ook strippenkaarten? Razz. Overigens belachelijk dat ze de roze niet meer accepteren. Daarin ben ik het volkomen met Proeme eens. Het doet er niet toe of je profiteert van de overheid. Waar het om gaat, is dat de overheid je belooft dat je op bepaalde momenten gratis mag reizen, en op andere momenten met korting. Ongeacht de doeleinden waar je het voor gebruikt, heb je recht op de korting.

@Femke: Een trajectkaart invoeren wordt inderdaad ook veel eenvoudiger… Een oom van mij die bij een vervoermaatschappij werkt, voorzag dit ook al voordat de OVchipkaart werd ingevoerd en vond het ook best tricky.

2010-08-01 19:23:24
Proeme zegt:

whaha, het kon ook niet missen...

Studenten hebben problemen met ov-chipkaart
Uitgegeven: 31 augustus 2010 14:04
Laatst gewijzigd: 31 augustus 2010 14:01
AMERSFOORT - Duizenden eerstejaarsstudenten kunnen niet overal reizen met hun ov-chipkaart. Een woordvoerster van Trans Link Systems, het bedrijf dat de ov-chipkaart uitgeeft, bevestigde dinsdag berichtgeving van de NOS van deze strekking.

In totaal gaat het om ongeveer 17.500 eerstejaarsstudenten. Volgens de zegsvrouw zijn de problemen veroorzaakt door een productiefout en wordt de kaart niet overal herkend.

Onduidelijk is nog op welke plaatsen de kaart wel of niet werkt. Dat wordt onderzocht. Trans Link Systems stuurt studenten dinsdag een brief, die ze kunnen gebruiken als bewijs als ze gecontroleerd worden.

Studenten die de afgelopen dagen reiskosten hebben gemaakt, kunnen die declareren via de site www.studentenovchipkaart.nl, aldus de woordvoerster.




en ook leuk: mijn zusje kreeg een brief thuis dat haar chipkaart nog niet werkt (geen idee of dat over hetzelfde probleem gaat als het nieuwsbericht), en dat ze bericht krijgt wanneer ze haar studenten-abbonement kan activeren. Dat activeren had ze de dag daarvoor al gedaan Razz

2010-08-31 15:48:10
Proeme zegt:

en nog een berichtje erbij:

Invoering OV-chipkaart opnieuw uitgesteld
Geplaatst: dinsdag 31 augustus 2010 16:01
Gewijzigd: dinsdag 31 augustus 2010 16:01

GRONINGEN - De invoering van de OV-chipkaart in Groningen is opnieuw uitgesteld. In plaats van in oktober kunnen busreizigers in stad en ommeland er pas in december gebruik van maken.

Qbuzz, die de OV-chipkaart in Groningen en Drenthe in de bussen invoert, kampt met problemen wat betreft de levering van apparatuur. Bepaalde essentiële onderdelen kunnen niet tijdig worden geleverd. Invoering van de OV-chipkaart in de bussen gaat in oktober niet lukken, de invoering ervan in de treinen waarschijnlijk wel.

2010-08-31 16:20:00
Double U B zegt:

qbuzz fail...
ov-chipkaart fail...

2010-08-31 17:40:04
visjeseter zegt:

qbuzz fail...
ov-chipkaart fail...


Niet daarvan; ik zeg: chill!

2010-08-31 23:41:17
Roberto zegt:

qbuzz fail...
ov-chipkaart fail...


Niet daarvan; ik zeg: chill!


Nee man, dikke fail. Wat Wubbo zegt! Het is verdorie september, al sinds januari beloven ze het te gaan fixen. Levert een hoop verwarring en frustratie op.

2010-09-01 13:21:48
Proeme zegt:

Als die chipkaart eenmaal overal werkt, is het ongetwijfeld een prachtig systeem.

Maar voordat het zover is... Confused

2010-09-01 13:34:44
milo zegt:

qbuzz fail...
ov-chipkaart fail...


Niet daarvan; ik zeg: chill!


Nee man, dikke fail. Wat Wubbo zegt! Het is verdorie september, al sinds januari beloven ze het te gaan fixen. Levert een hoop verwarring en frustratie op.



Als je alleen in de provincie drenthe/groningen reist met de bus is het heerlijk
geen controlles, niet inchecken en je kan hem gewoon de hele week gebruiken Smile

2010-09-01 13:52:46
Femke zegt:

qbuzz fail...
ov-chipkaart fail...


Niet daarvan; ik zeg: chill!


Nee man, dikke fail. Wat Wubbo zegt! Het is verdorie september, al sinds januari beloven ze het te gaan fixen. Levert een hoop verwarring en frustratie op.



Als je alleen in de provincie drenthe/groningen reist met de bus is het heerlijk
geen controlles, niet inchecken en je kan hem gewoon de hele week gebruiken Smile




Tsjah. Ik zag afgelopen zaterdag iemand die wilde proberen gratis met de bus te gaan met een (blijkbaar) week-ov. De buschauffeuse vroeg "Weekendkaart?" en hij stapte beschaamd lachend de bus weer uit. Had blijkbaar dan weer niet zoveel lef om gewoon "ja" te mompelen en door te lopen. Laughing

2010-09-01 14:31:01
Alja zegt:

Ik snap niet dat ze niet controleren. Zet daar een paar controleurs op en je spaart bakken met geld uit. Iedereen weet op dit moment dat je toch niet gecontroleerd wordt, en dat je dus onbeperkt in het weekend en doordeweeks met je OV kan reizen. Aan de ene kant fail, aan de andere kant chill.
Ik vind 't overigens relaxed dat ik 'm alleen maar hoef te laten zien. Bij m'n ouders moet ik erom denken dat ik in- en vooral uitcheck. Soms is dat best lastig met drie zware tassen, waarmee je je langs twee buggy's manouvrerend en je portemonnee in de hand probeert om binnen 10 seconden uit te stappen, en ondertussen ook nog je portemonnee langs het poortje moet halen. Pfff Sad

2010-09-01 14:48:42
dirk zegt:

...Soms is dat best lastig met drie zware tassen, waarmee je je langs twee buggy's manouvrerend en je portemonnee in de hand probeert om binnen 10 seconden uit te stappen, en ondertussen ook nog je portemonnee langs het poortje moet halen. Pfff Sad


De kunst is ook om vlak na de halte voor je uitstaphalte uit te checken, de bliepmachine registreert je dan als uitstappend bij de volgende halte (want uitstappen uit een rijdende bus doe je niet Smile )

2010-09-01 15:25:31
visjeseter zegt:

...Soms is dat best lastig met drie zware tassen, waarmee je je langs twee buggy's manouvrerend en je portemonnee in de hand probeert om binnen 10 seconden uit te stappen, en ondertussen ook nog je portemonnee langs het poortje moet halen. Pfff Sad


De kunst is ook om vlak na de halte voor je uitstaphalte uit te checken, de bliepmachine registreert je dan als uitstappend bij de volgende halte (want uitstappen uit een rijdende bus doe je niet Smile )


Die kunst is een beetje moeilijk uit te oefenen als je op een stoeltje zit (een kwartier lang), er iemand naast je zit en er mensen in het gangpad staan die niet doorhebben dat jij er de volgende halte uit moet...
Alja, ik snap je helemaal!

2010-09-01 17:00:58
Alja zegt:

Oh, heerlijk:

Door een computerfout bij Connexxion betalen studenten die doordeweeks gratis kunnen reizen met hun ov-chipkaart vandaag ineens geld voor hun busritjes. Het probleem is ontstaan doordat de systemen in alle bussen vannacht een software-update hebben gehad, waar een fout in zit. Connexxion kan het probleem vannacht pas helemaal oplossen als de bussen terug in de remise zijn.

Connexxion adviseert studenten om hun ov-chipkaart vandaag niet te gebruiken in de bus. Door de fout zijn volgens de vervoerder tienduizenden studenten gedupeerd. Onder meer in studentensteden Utrecht, Leiden en Nijmegen. Het bedrijf adviseert studenten die door het probleem geld kwijt zijn geraakt een formulier in te vullen waarmee ze hun geld terug kunnen vragen. Het is volgens Connexxion niet mogelijk het geld automatisch terug te storten.

Alleen Connexxion heeft problemen. Translink Systems, het bedrijf dat het ov-chipkaartsysteem landelijk onderhoudt, zegt dat het probleem niet bij hun in het systeem zit.

(www.nos.nl)

Wij zitten nog wel even goed in Groningen, volgens mij...

2010-12-01 13:30:31
Double U B zegt:

Oh, heerlijk:

Door een computerfout bij Connexxion betalen studenten die doordeweeks gratis kunnen reizen met hun ov-chipkaart vandaag ineens geld voor hun busritjes. Het probleem is ontstaan doordat de systemen in alle bussen vannacht een software-update hebben gehad, waar een fout in zit. Connexxion kan het probleem vannacht pas helemaal oplossen als de bussen terug in de remise zijn.

Connexxion adviseert studenten om hun ov-chipkaart vandaag niet te gebruiken in de bus. Door de fout zijn volgens de vervoerder tienduizenden studenten gedupeerd. Onder meer in studentensteden Utrecht, Leiden en Nijmegen. Het bedrijf adviseert studenten die door het probleem geld kwijt zijn geraakt een formulier in te vullen waarmee ze hun geld terug kunnen vragen. Het is volgens Connexxion niet mogelijk het geld automatisch terug te storten.

Alleen Connexxion heeft problemen. Translink Systems, het bedrijf dat het ov-chipkaartsysteem landelijk onderhoudt, zegt dat het probleem niet bij hun in het systeem zit.

(www.nos.nl)

Wij zitten nog wel even goed in Groningen, volgens mij...


In Groningen hebben ze nog niet eens van die fricking kastjes idd... kan er ook niks fout gaan. In Leeuwarden rijden ze wel van Connexxion. Gelukkig had ik een negatief saldo op m'n pasje en zei de buschauffeur bij mij 'Ah storing, loop maar door', toen ik een foutmelding kreeg, terwijl ie de rest wel gewoon liet inchecken... Er stappen toch alleen maar studenten in die lijn, zet die kastjes dan gewoon uit ofzo.

2010-12-01 13:56:07
Proeme zegt:

ik blijf erbij: als het systeem werkt, is het een prachtig systeem. Er zitten echter nog te veel haken en ogen aan.

Zo heb ik een kortingsabbonement besteld voor de Syntus-bussen in de achterhoek. Daar reis ik zo af en toe en dit abbonement kostte vanwege een actie welgeteld 0,01 euro. Kan ik toch een jaar met korting reizen daarzo.
Maar... als ik dat abbonement morgen of overmorgen op mijn kaart ga laden, heb ik waarschijnlijk mijn studentenOV-abbonement ook weer terug. Mag ik er weer achteraan dat ik dat ding kwijt moet...

2010-12-01 16:38:47
LA ShakeIt zegt:

Maar... als ik dat abbonement morgen of overmorgen op mijn kaart ga laden, heb ik waarschijnlijk mijn studentenOV-abbonement ook weer terug. Mag ik er weer achteraan dat ik dat ding kwijt moet...



Dat heb ik via internet afgemeld geloof ik....

2010-12-01 17:28:39
Proeme zegt:

Maar... als ik dat abbonement morgen of overmorgen op mijn kaart ga laden, heb ik waarschijnlijk mijn studentenOV-abbonement ook weer terug. Mag ik er weer achteraan dat ik dat ding kwijt moet...



Dat heb ik via internet afgemeld geloof ik....

ik ook. En het is er ook echt af (ik heb een conducteur in de trein laten controleren).

Alleen volgens de website van de ovchipkaart, waar je je kaartgegevens kunt bekijken, staat daar een studentenOV "klaar voor gebruik" Confused

2010-12-01 19:33:11
Double U B zegt:

Maar... als ik dat abbonement morgen of overmorgen op mijn kaart ga laden, heb ik waarschijnlijk mijn studentenOV-abbonement ook weer terug. Mag ik er weer achteraan dat ik dat ding kwijt moet...



Dat heb ik via internet afgemeld geloof ik....

ik ook. En het is er ook echt af (ik heb een conducteur in de trein laten controleren).

Alleen volgens de website van de ovchipkaart, waar je je kaartgegevens kunt bekijken, staat daar een studentenOV "klaar voor gebruik" Confused


Is het niet zo dat je die nog expliciet op je pas moet laden en als je dat niet doet, dat er dan niks aan de hand is?

2010-12-01 21:35:49
Double U B zegt:

Ik voel me een beetje achtergesteld hier in het noordoosten...

http://www.ov-chipkaart.nl/afbeeldingen/45009/reisgebied10oktober2010

2010-12-04 14:18:07
Karakter zegt:

donders, ik hoorde via NOS headlines net iets wat ik nog niet wist (ik weet niet of het al gepost is), maar:

Studenten hoeven in de trein nooit in- en uit te checken als ze gratis reizen. Het kan hier uberhaupt nog niet, maar als het dus kan, dan hoeft dat dus niet. Alleen bij op saldo reizen. Waarom moet het in de bus dan weer wel? (oke, omdat je daar geen conducteur hebt)

Nou dat! Smile

2010-12-09 14:56:53
Carla zegt:

Donders, dat je dat niet wist!Wink
Er wordt vaak zat omgeroepen in de trein: 'Als u op saldo reist, vergeet dan niet uit te checken'.
Dus als je niet op saldo reist hoeft het niet;)

Ben je ook weer op de hoogte en heb ik er weer een berichtje bij:D

2010-12-09 15:35:51
Karakter zegt:

Donders, dat je dat niet wist!Wink
Er wordt vaak zat omgeroepen in de trein: 'Als u op saldo reist, vergeet dan niet uit te checken'.
Dus als je niet op saldo reist hoeft het niet;)

Ben je ook weer op de hoogte en heb ik er weer een berichtje bij:D



Dat roepen ze bij mij in de trein nooit, want daar kan het nog niet Mr. Green

2010-12-09 16:09:29
Proeme zegt:

donders, ik hoorde via NOS headlines net iets wat ik nog niet wist (ik weet niet of het al gepost is), maar:

Studenten hoeven in de trein nooit in- en uit te checken als ze gratis reizen. Het kan hier uberhaupt nog niet, maar als het dus kan, dan hoeft dat dus niet. Alleen bij op saldo reizen. Waarom moet het in de bus dan weer wel? (oke, omdat je daar geen conducteur hebt)

Nou dat! Smile

heel simpel

omdat de NS onderscheid moet maken tussen 1e klas en 2e klas heeft de NS een apart systeem. Ze hebben echter een fout gemaakt, waardoor het NS-systeem de studentenabbonementen niet kan lezen.

Als student moet je de chipkaart dus niet gebruiken. Reis je gratis? gewoon instappen. Reis je met korting? Kaartje kopen!
Wel je chipkaart bij je hebben uiteraard.


Overigens, je zegt "het kan hier nog niet". Wat niet?
inchecken in de bus? klopt, maar dat heeft weinig met de trein te maken
inchecken in de trein? als je geen studentenabbonement hebt maar op saldo reist (zoals ik), kan dat wel degelijk. Sterker nog, dat is goedkoper dan een kaartje kopen.

2010-12-09 21:09:16
Proeme zegt:

OV-chipkaart ook in Arriva-treinen
Geplaatst: woensdag 15 december 2010 07:07
Gewijzigd: woensdag 15 december 2010 07:07

GRONINGEN - Vanaf 1 januari kan er op de Groningse spoorlijnen ook worden gereisd met de OV-chipkaart. Vervoerder Arriva heeft daarvoor op alle stations de benodigde apparatuur geplaatst.

Behalve met de OV-chip kan er ook nog een tijd op de "ouderwetse" manier worden gereisd, met een treinkaartje.

Volgens gedeputeerde Marc Jager van de provincie Groningen heeft de NS toestemming om nog een aantal jaren het treinkaartje te gebruiken en dat geldt ook voor de treinen van Arriva die in de provincie Groningen rijden.

2010-12-15 09:31:05
Double U B zegt:

OV-chipkaart ook in Arriva-treinen
Geplaatst: woensdag 15 december 2010 07:07
Gewijzigd: woensdag 15 december 2010 07:07

GRONINGEN - Vanaf 1 januari kan er op de Groningse spoorlijnen ook worden gereisd met de OV-chipkaart. Vervoerder Arriva heeft daarvoor op alle stations de benodigde apparatuur geplaatst.

Behalve met de OV-chip kan er ook nog een tijd op de "ouderwetse" manier worden gereisd, met een treinkaartje.

Volgens gedeputeerde Marc Jager van de provincie Groningen heeft de NS toestemming om nog een aantal jaren het treinkaartje te gebruiken en dat geldt ook voor de treinen van Arriva die in de provincie Groningen rijden.


Geldt dat ook voor de studenten-OV-chipkaarten?

2010-12-15 11:00:44
Alja zegt:

Attentie: mooi aanbod van de NS, gedurende de maand januari:


•Studenten OV-chipkaart:
- Met een weekabonnement kun je in januari iedere zondag van 04.00 tot maandag 04.00 uur gratis in de 2e klas reizen. De actie is alleen geldig in NS treinen. Deze actie geldt alleen voor abonnementhouders en niet voor meereizende personen.
- Met een weekendabonnement kun je voor € 2,50 reizen in de 2e klas met NS op werkdagen na 19.00 uur. Om gebruik te maken van dit aanbod koop je een Railrunnerkaartje in onze webshop op NS.nl of bij de kaartautomaat op het station. Deze actie geldt alleen voor abonnementhouders en niet voor meereizende personen. De actie is alleen geldig in NS treinen.



En verder beweerde zaterdag een conducteur dat je als student vanaf vandaag ook kan reizen op saldo met je OV-chipkaart, en dat je dan toch korting krijgt. NS heeft het dus toch gewijzigd. Hoe het precies zit, weet ik niet, maar kennelijk hoef je (iig bij NS) geen apart treinkaartje met 40% korting meer te kopen. Dat komt ook overeen met deze informatie.

2011-01-10 10:49:43
Proeme zegt:

ik vraag me dan af he: als je het zo fijn vindt dat je nu met een weekkaart op zondag gratis kunt, waarom heb je dan geen weekendkaart?

2011-01-10 10:59:04
Gusanne zegt:

ik vraag me dan af he: als je het zo fijn vindt dat je nu met een weekkaart op zondag gratis kunt, waarom heb je dan geen weekendkaart?


Omdat je normaal gesproken je weekov de hele week nodig hebt voor bijv. stage ofzo? Volgens mij zijn er heel wat redenen te bedenken. Smile

2011-01-10 11:23:08
Double U B zegt:

Jammer alleen dat het niet voor Arriva-treinen geldt. Moet ik vonlgende week nog 7 euro dokken voor een retourtje...
Nee, dat is niet veel, ik weet t

2011-01-10 11:33:28
Karakter zegt:

Jammer alleen dat het niet voor Arriva-treinen geldt. Moet ik vonlgende week nog 7 euro dokken voor een retourtje...
Nee, dat is niet veel, ik weet t



Oh, dat had ik me nog niet bedacht. Donders!! Dan heeft het ook geen zin voor mij Confused

2011-01-10 11:41:00
Bram zegt:

Ja beetje jammer inderdaad,, ik stond al helemaal blij op het station toen ik er op gewezen werd dat ik ook alleen maar met Arriva reis...

2011-01-10 15:49:23
Alja zegt:

Wie gaat er dan ook wonen in Friesland Rolling EyesRazz

2011-01-11 17:51:41
Alja zegt:

En ja hoor, weer een geslaagde kraakpoging:

Interview: Studenten OV gekraakt
Het begon allemaal met een opdracht voor technische informatica: hack het personeelspasje van de Hanzehogeschool. Dat bleek zo makkelijk, dat Luit van Drongelen (21) en Michiel Prins (21) een nieuwe uitdaging zochten, de Studenten OV-chipkaart. Nu kunnen ze van een anonieme OV een studentenkaart maken, en van iedere studentenkaart een weekend of week OV.

Hoe zijn jullie te werk gegaan?
“We zijn begonnen met het uitlezen van onze studenten weekkaarten. Vervolgens hebben we een anonieme pas gepakt en daar data voor een Studenten OV aan toegevoegd. We gingen elke keer bij een kaartautomaat op het station kijken of het lukte. Uiteindelijk konden we de inhoud van de anonieme pas zo aanpassen, dat het een week OV werd.
Toen kwamen we op het idee om van een weekkaart een weekend-OV te maken. Dat was nog door niemand gedaan. We hebben via Twitter studenten gevraagd die op het punt stonden om te switchen van week- naar weekendkaart, ons de kaart vooraf en na de switch uit te laten lezen. Op die manier konden we precies zien welke data op de kaart erbij was geplaatst. Je hoeft alleen maar het juiste reisproduct aan een kaart toe te voegen, zo simpel is het.”

Maar, kan het niet worden ontdekt door beheerder Trans Link Systems?
“Je hoeft met een Studenten OV niet in te checken, dus wordt er geen check naar de beheerder gestuurd. We hebben op het station een conducteur gevraagd of hij ons niet wilde meehelpen door onze kaart te scannen. Hij vond het wel grappig, en zijn scanner gaf inderdaad aan dat het een weekendkaart was, terwijl het eigenlijk een week OV is.
We hebben nu net een software tool geschreven, waarmee je met een laptop en een kaartlezer van dertig euro binnen twee seconden je OV kunt omzetten.”

Wat gaan jullie nu doen met de hack?
“We gaan de tool niet vrijgeven, we willen meer een statement maken. We willen het studenten niet gemakkelijker maken om vrij te reizen. We hebben wel contact gehad met DUO hierover, en zij zijn niet blij met de zoveelste fail van de OV. Het schaadt ook hun reputatie. Ze gaan nu het ministerie vragen de beheerder een tik op de vingers te geven.”

Was het moeilijk om de kaart te hacken?
“De OV-chipkaart is een project geweest van 3 miljard euro en wij, twee studenten, zijn er een maand mee bezig geweest om dit voor elkaar te krijgen. Hadden we er fulltime aan gewerkt, had het een week gekost. Het is zo simpel te hacken, dat je je afvraagt waar ze mee bezig zijn geweest.”

2011-02-17 09:59:14
Proeme zegt:

aan een kant is het inderdaad behoorlijk stom dat het zo makkelijk te kraken is.

Aan de andere kant vind ik het behoorlijk zielig dat mensen dat ding gaan kraken. Betaal gewoon voor wat je gebruikt, zo raar is dat toch niet?

Als je de beveiliging van een kledingwinkel omzeilt en gratis kleding meeneemt vinden we dat toch ook niet normaal? Waarom met de chipkaart ineens wel?

Overigens beweert TransLink dat deze vorm van fraude wel degelijk te zien is door hun (hoe? geen flauw idee). En als ze je dan pakken heb je voor de rest van je leven een strafblad. Het is maar welk risico je wilt lopen.


Wat ik tegen de chipkaart heb is dat het invoeren zo'n zootje is. Ze hadden het hele land in 1x moeten doen. Dat kon met de overgang van gulden naar euro ook.
Maar verder is die chipkaart best wel prima.

2011-02-17 15:53:35
Proeme zegt:

Na een fantastisch PR-actie van de kans van het Groninger OV (niet dus) moet ik er via nu.nl achter komen dat we vanaf morgen met de chipkaart kunnen betalen hier in Groningen:

http://www.nu.nl/binnenland/2468838/woensdag-landelijke-dekking-ov-chipkaart.html


Best maf dat ze dat nergens aankondigen. Ik zit minstens 3 dagen per week in een bus, maar heb geen enkele aankondiging gezien. Zijn ze bang dat het weer mis gaat?

2011-03-15 18:31:29
LA ShakeIt zegt:

Nog zo'n leuk geintje met de OV-chip..

Ik heb nooit bericht gekregen dat je dat ding moet afzeggen als je er geen recht meer op hebt. Schooljaar liep af, stond uitgeschreven bij school en ging er dus vanuit dat het goed was. Kreeg van iemand de tip dat je het wel degelijk moet afmelden, en dat dat via de site van IB-groep kan. Dus dat (te laat) gedaan, krijg ik nu een rekening van 136 euro wegens te laat inleveren OV Mad

En dat terwijl ik onlangs nog een brief kreeg met de mededeling dat er zoveel was fout gegaan met de OV-chip dat alle schulden van sept-dec 10 waren kwijtgescholden. Help

2011-03-15 18:44:10
milo zegt:

I hate logging in and logging out! Mad Nou moet ik eerst voorin in-checken dan vragen of de bus chauffeur de achter deur open wil doen alvorens met de hele boudel in te stappen. Waar ik eerst alleen ff hoefde te zwaaien met m'n OV als de bus aankwam rijden en de deur soms haast automatisch voor mij open ging Confused

2011-03-16 10:54:39
Double U B zegt:

I hate logging in and logging out! Mad Nou moet ik eerst voorin in-checken dan vragen of de bus chauffeur de achter deur open wil doen alvorens met de hele boudel in te stappen. Waar ik eerst alleen ff hoefde te zwaaien met m'n OV als de bus aankwam rijden en de deur soms haast automatisch voor mij open ging Confused


Huh? Kan je bij Qbuzz niet achterin inchecken dan? Kan bij Connexxion wel...

Ik heb vanochtend trouwens voor het eerst ingecheckt bij QBuzz! Die apparaatjes zijn alleen niet gevoelig genoeg, nou moet ik alsnog mijn hele chipkaart uit mijn beurs halen... ellende.

2011-03-16 13:34:39
Väinämöinen zegt:

I hate logging in and logging out! Mad Nou moet ik eerst voorin in-checken dan vragen of de bus chauffeur de achter deur open wil doen alvorens met de hele boudel in te stappen. Waar ik eerst alleen ff hoefde te zwaaien met m'n OV als de bus aankwam rijden en de deur soms haast automatisch voor mij open ging Confused


Huh? Kan je bij Qbuzz niet achterin inchecken dan? Kan bij Connexxion wel...

Ik heb vanochtend trouwens voor het eerst ingecheckt bij QBuzz! Die apparaatjes zijn alleen niet gevoelig genoeg, nou moet ik alsnog mijn hele chipkaart uit mijn beurs halen... ellende.


Ja, dat is inderdaad vervelend. Bij de Syntus-bussen in Overijssel werkt het wel gewoon als je je portemonnee er voor houdt. Daar hadden ze het trouwens al een half jaar eerder voor elkaar dat je moest in- en uitchecken. Ik vond het veel makkelijker om gewoon even je ov-chipkaart te laten zien, want dan kun je hem weer wegstoppen als je eenmaal zit Razz

2011-03-16 13:46:05
milo zegt:


Huh? Kan je bij Qbuzz niet achterin inchecken dan? Kan bij Connexxion wel...

Ik heb vanochtend trouwens voor het eerst ingecheckt bij QBuzz! Die apparaatjes zijn alleen niet gevoelig genoeg, nou moet ik alsnog mijn hele chipkaart uit mijn beurs halen... ellende.



Nou het kan vast wel maar dat hebben ze de chauffeurs vast nog niet uitgelegd Sad en totaal mee eens ellende! Mad

2011-03-16 21:05:01
Väinämöinen zegt:

Ik begin echt een hekel aan de ov-chipkaart (en ook aan NS) te krijgen. Ik kon namelijk eerst geen treinkaartje kopen in Leeuwarden omdat de kaartautomaat bij mijn ING-pas zei: pas onbruikbaar. Schijnt een bekend probleem te zijn, maar goed, de trein ging bijna weg en ik dacht: ik probeer het op het volgende station nog eens. Dus toen stapte ik uit in Leeuwarden Camminghaburen om een kaartje te kopen: zelfde melding. Toen kwam ik op het "slimme" idee om mijn ov-chipkaart op te laden bij de ov-chipkaart automaat, omdat ik anders niet weg zou kunnen komen zonder een geldig vervoersbewijs te hebben. Toen ik dat een aantal keer probeerde, kreeg ik steeds de melding van de automaat dat de service het niet deed of iets dergelijks. Na een aantal keren proberen was het dan toch gelukt! Maar wat blijkt nu, nu zijn er tientallen euro's afgeschreven van mijn rekening door de automaat, terwijl ik maar 10 euro aan tegoed er op gekregen heb.

De site van de ov-chipkaart zegt dit:
Ik wilde saldo opladen en heb betaald met een PIN-pas, maar het saldo staat niet op mijn kaart. Het bedrag is wel van mijn rekening afgeschreven. Wat nu?
Antwoord
Het kan voorkomen dat het geld van uw rekening wordt afgeschreven, maar dat het saldo niet op uw kaart staat. Dit gebeurt als u uw kaart uit de automaat haalt of voor de kaartlezer weghaalt voordat het saldo op uw kaart is gezet. Of als er in de automaat iets fout gaat.

Omdat er niets op uw kaart is bijgeschreven, kunnen wij u als Klantenservice OV-chipkaart helaas niet helpen. Wij raden u aan om uw geld terug te vragen bij de automaatleverancier. Wie dit is kunt u navragen bij uw OV-bedrijf of baliemedewerker waar u het saldo wilde opladen.

Ik hoop maar dat ik mijn geld terug krijg, omdat het over best een groot bedrag gaat, en dat ik niet van hot naar her wordt gestuurd Confused Ik lees op internet dat de bedrijven elkaar de schuld geven!

2011-05-31 00:44:48
Proeme zegt:

ow, dat is zuur. Dat had mijn zusje laatst ook. Bij haar ging het maar om 10 euro, maar principe is hetzelfde.
Ik zal eens vragen of ze haar geld teruggekregen heeft. Wellicht kan ik je dan helpen...



tip voor de toekomst: niet opwaarderen bij de Arriva-automaten. Gewoon de kleine gele automaten zoals in de AH staan gebruiken.

2011-05-31 06:34:24
Väinämöinen zegt:

ow, dat is zuur. Dat had mijn zusje laatst ook. Bij haar ging het maar om 10 euro, maar principe is hetzelfde.
Ik zal eens vragen of ze haar geld teruggekregen heeft. Wellicht kan ik je dan helpen...



tip voor de toekomst: niet opwaarderen bij de Arriva-automaten. Gewoon de kleine gele automaten zoals in de AH staan gebruiken.


Thanks, ben ik dus niet de enige! Smile Ik ga inderdaad nooit meer opwaarderen bij Arriva-automaten.

2011-05-31 11:20:43
Tjoardster zegt:

Of even machtigen, hoef je er ook niet meer aan te denken...

2011-05-31 11:25:07
Proeme zegt:

Of even machtigen, hoef je er ook niet meer aan te denken...

ja, zo doe ik het ook. Erg makkelijk. Zodra het saldo onder de 5 euro komt, gaat er 20 euro bij op. Enige wat je dan moet doen is zorgen dat er meer dan 20 euro op je bankrekening staat.

2011-05-31 20:18:55
Tjoardster zegt:

Het enige dat ik serieus irritant vind is dat je bij de NS papieren kaartjes moet kopen als je bv om 8:46 uit Groningen vertrekt richting ver en alleen tot Assen de volle mep wilt betalen ipv het hele traject. Het is een beetje jammer dat de OV-tjip dat niet vanzelf doet, het aandeel van het traject binnen de voordeeluren verrekenen. Dat zou wel zo eerlijk zijn.

Ik vind het verder een goed product, alleen zitten er nog wel wat foutjes in de uitvoering op punten. En voor Nahverkehr duurder dan strippen, maar dat doe ik toch bijna nooit. Fernverkehr bij de NS was sowieso al duur Razz .

2011-06-01 10:36:48
Alja zegt:

Het enige dat ik serieus irritant vind is dat je bij de NS papieren kaartjes moet kopen als je bv om 8:46 uit Groningen vertrekt richting ver en alleen tot Assen de volle mep wilt betalen ipv het hele traject. Het is een beetje jammer dat de OV-tjip dat niet vanzelf doet, het aandeel van het traject binnen de voordeeluren verrekenen. Dat zou wel zo eerlijk zijn.


Doet 'ie dat niet??? Ongelofelijk SurprisedConfused

2011-06-01 10:53:21
Tjoardster zegt:

Tja, de grap is natuurlijk dat de palen op de stations staan en niet in de trein. Je kunt natuurlijk niet met zekerheid zeggen hoe zo'n gedeelte van het traject iemand op basis van het tijdstip van inchecken alleen. Als je om 8:40 incheckt en 8:46 vertrekt weet je dat het vanaf Assen op voordeeluren kan, maar als je omlummelt en pas om 9:06 vertrekt zou je gelijk met korting kunnen. Het systeem kan echter niet zien dat zo'n geval zich voordoet.

Aan de andere kant, vanaf het moment van inchecken het kortste traject nemen is natuurlijk niet zo moeilijk. Dan heb je alleen pech gehad als je gaat omlummelen en later vertrekt en dus minder tijd voor 9 uur in de trein spendeert... hoewel je dan natuurlijk ook gevallen krijgt waarin iemand de trein net niet weet te halen, dat is dan wat minder. Hoewel je dat met een extra papieren Zusatzticket voor je stukje vol tarief dat probleem ook had gehad Razz .

Een en ander schijnt trouwens ook op de schop te gaan, dus misschien wordt autorijden toch aantrekkelijker dan treinen en is het helemaal geen issue meer Wink .

2011-06-01 11:37:13
Alja zegt:

Het duurde even voor ik begreep wat je bedoelt, Tjoardster, maar ik volg je nu helemaal and I agree!

Maar ik heb gisteren met mijn broer een situatie ontdekt waarbij een OV-chipkaart echt vet handig is Smile. Hij kende namelijk de situatie waarbij hij een treinkaartje van Groningen naar Wageningen had gekocht, maar in Zwolle een paar bekenden tegenkwamen die met de auto naar Wagingen gingen. Dus hij is met ze meegegaan, maar had wel een kaartje gekocht. Met een OV-chipkaart hoef je niet meer van tevoren te bedenken welk traject je gaat reizen, of er nog een Via-station bij moet, of wat dan ook. Oftewel: je bent een stuk vrijer omdat je niet meer zo vast zit aan een bepaald trajectkaartje dat je 's ochtends hebt gekocht Smile.

2011-06-06 13:38:37
Proeme zegt:

In de bussen in Friesland staat aangeplakt dat vanaf 30 juni de strippenkaart verdwijnt.
Dus als je daar wel eens reist: maak nog snel je strippenkaart op voordat je volledig overstapt op de chipkaart.

2011-06-06 16:50:25
milo zegt:

trouwens gewoon niet inloggen met studenten OV chip in de trein.
Vandaag ook weer gedaan 2x gecontroleerd no problemo! Cool

2011-06-06 16:53:30
Triple U zegt:

Conducteurs controleren alleen of je een week of weekend ov hebt. Niet of je wel of niet in en uitcheckt.

Het in en uit checken is voor de NS handig wel, want dan weten ze wanneer het op welke trajecten druk is (met studenten) zodat ze een volgende keer extra materieel in kunnen zetten.

niet dat ik in of uit check.

2011-06-06 17:17:07
Tjoardster zegt:

Dus: als je niet in-/uitcheckt moet je niet klagen als je moet staan Mr. Green .

2011-06-06 18:18:49
Myr zegt:

volgens mij willen ze bij Arriva (en bij de NS ook volgens mij) juist niet dat je incheckt. Met een studentenkaart hoef je alleen in de bus in te checken.

2011-06-06 20:12:06

Sponsors