Forum

Maatregelen Hoger Onderwijs

Avatar
Frozen
Tjoardster

Het is eigenlijk erg raar dat zulke horden mensen blijkbaar "hoger onderwijs" kunnen volgen, dat kan nooit goed voor het niveau zijn (20% van de bevolking hoger opgeleid lijkt me echt een maximum).


Waarom?Het niveau moet dan geschikt zijn voor 50% van je populatie en wordt dan dus eigenlijk bepaald door de ondergrens daarvan.Is het niet belangrijk om dan iets breder te kijken dan alleen nederland? Want het geval wil dat nederland gemiddeld hoog scoort op IQ als ik het goed heb, dus makkelijker de hogere niveaus haalt. Daarbij, voor HBOers geld die opmerking niet naar mijn idee.

Mínä sinut pyhitin, mínä asetin sinut kansojen profeetaksi
-----
Koffie

Avatar
Väinämöinen
Frozen

Het is eigenlijk erg raar dat zulke horden mensen blijkbaar "hoger onderwijs" kunnen volgen, dat kan nooit goed voor het niveau zijn (20% van de bevolking hoger opgeleid lijkt me echt een maximum).


Waarom?Het niveau moet dan geschikt zijn voor 50% van je populatie en wordt dan dus eigenlijk bepaald door de ondergrens daarvan.Is het niet belangrijk om dan iets breder te kijken dan alleen nederland? Want het geval wil dat nederland gemiddeld hoog scoort op IQ als ik het goed heb, dus makkelijker de hogere niveaus haalt. Daarbij, voor HBOers geld die opmerking niet naar mijn idee.


Dat is geen wonder als de regering zo hamert op het hoog scoren op IQ-testen. Tegenwoordig worden de scholieren alleen nog maar op die manier onderwezen dat ze een IQ-test goed kunnen maken. En dat zorgt weer voor mooie cijfertjes voor de regering. Maar dat wil niet zeggen dat de gemiddelde Nederlander daar nou echt slimmer van wordt. Met al dat getest in plaats van onderwijs wordt het onderwijs er naar mijn mening niet beter op.

En ik denk ook wel dat het klopt dat de ondergrens het niveau bepaalt. Aangezien er steeds meer mensen op het hoogste niveau kunnen gaan studeren, moet het niveau dus wel omlaag gaan (want de mensen worden gemiddeld echt niet ineens veel slimmer). Eigenlijk zou het dus andersom moeten zijn, dat het niveau de ondergrens bepaalt.

Maar dat de regering op deze manier de kwaliteit van het onderwijs wil verhogen, vind ik echt schandalig. Zo gaat het niveau waarschijnlijk niet omhoog, maar kunnen ontzettend slimme mensen die maar weinig geld hebben en/of geen goed baanperspectief hebben, niet gaan studeren. En dat noemen ze dan "passend onderwijs".

Verder word ik nu, om het maar netjes te zeggen, benadeeld door bijna al deze maatregelen, terwijl ik al met studeren bezig was Confused Ik ben blij dat ik niet op één van deze partijen heb gestemd!

I dreamed that love and peace had power
Over fear and bitterness
I dreamed the dove of peace was chosen
Over fear and weaponry
Love and comfort never ending
Everlasting images I dream

Avatar
Frozen

Afbeelding door de gebruiker geplaatst.

Even tussendoor, moest er ineens aan denken Wink

Mínä sinut pyhitin, mínä asetin sinut kansojen profeetaksi
-----
Koffie

Avatar
Arie

We zijn weer een flink aantal maanden verder na het starten van dit topic. De politieke verhoudingen zijn gewijzigd in die tijd en ook de afspraken omtrent het onderwijs. Bij deze even een statusupdate wat betreft de eerder genoemde zaken:

Leenstelsel masterfase
Het idee om tijdens de masterfase geen prestatiebeurs meer uit te keren maar de studenten te laten lenen is geschrapt door het Lenteakkoord. Een aantal partijen is echter nog steeds voor invoering van dit idee en de kans is dan ook groot dat er bij de kabinetsformatie na 12 september a.s. (datum verkiezingen) gesproken zal worden over dit idee. Mogelijk zelfs ook over het schrappen van de prestatiebeurs tijdens de bachelor.

Inkorting studenten-OV
De inkorting van de studenten-OV is het belangrijkste onderdeel van het wetsvoorstel 'Studeren is investeren' dat is overgebleven bij het Lenteakkoord. De Eerste Kamer heeft ermee ingestemd, wat concreet betekent dat je recht hebt op het nominaal aantal studiejaren + 1 op studenten-OV. De maatregel wordt per 1 januari 2013 van kracht. Het verwarrende is dat deze berekening van jaren weer anders is dan de berekening voor de langstudeerdersmaatregel. Bij het studenten-OV wordt namelijk geen onderscheid gemaakt tussen bachelor en master.

Voor mij als volgend jaar 6e-jaars student betekent dat dat ik mijn studenten-OV per 1 januari moet stopzetten. Meer informatie vind je op de DUO-website.

Langstudeerdersmaatregel
De verhoging van het wettelijk collegegeld wanneer je langer dan Ba + 1 of Ma +1 studeert gaat per 1 september effectief van kracht. De verhoging bedraagt € 3063. De rechtszaak die een aantal studentenorganisaties hadden aangespannen is grotendeels verloren. De rechter heeft bepaald dat er voor deeltijdstudenten een uitzondering gemaakt moet worden, maar dat is nog niet doorgevoerd door de regering en DUO. Meer informatie over de uitspraak van de rechter vind je hier.

Avatar
Mr. E

Even de knuppel in het hoenderhok gooien: die langstudeerboete, goed, het is bezuinigen met weinig visie, maar los daarvan... wat is er mis mee? Je kunt over je studie gewoon 2 jaar langer doen (een jaar uitloop bij de bachelor en een jaar uitloop bij de master). In die twee jaar heb je bij de meeste studies genoeg tijd om een bijbaan te hebben en te werken aan je bredere ontwikkeling - bv door aanvullende colleges, bestuurswerk, studentenvereniging of politiek of wat dan ook.

Het enige probleem zie ik bij sommige exacte studies, die zo intensief zijn dat een bijbaan amper mogelijk is, en waarbij je al blij mag zijn als je slechts 1 jaar uitloopt. Ik zou zeggen: handhaaf de langstudeerboete, maak voor de bekende zware studies waar je toch graag studenten voor wilt werven royale uitzonderingen. Je krijgt 2 jaar uitloopmogelijkheid die je kunt besteden aan je ontwikkeling (dat is in de meeste gevallen 50% van de duur die voor je studie staat!). Heel redelijk. En geeft meteen aan, dat als je je breed wilt ontwikkelen, als je de top wilt halen, dat je hard moet kunnen en willen werken.

Alles beter dan dat vermaledijde asociale leenstelsel.

Ichthiaan van 2000 tot 2006. Oud-hoofdredacteur van de Claridad.

Avatar
Geeske

Mr. E, zo simpel is het niet. Als de langstudeerboete blijft zoals die is, dan wordt ik over 2 jaar gestraft omdat ik de PABO heb gedaan en daarmee ben gestopt. Al je studies worden namelijk meegeteld. Zelfs al stop je begin november met je studie, telt dat nog steeds mee als een heel studiejaar. Dus helemaal eerlijk is het niet, toch? Sommige mensen doen er wat langer over om uit te vinden wat bij hun past. Dan komen ze met zo'n langstudeerboete in aanraking, terwijl ze sowieso langer collegeld moeten betalen en hun stufi ook op een gegevenmoment stopt. Bovendien, je HBO propedeusejaar telt ook mee. Dus stel, je begint met een universitaire studie na je propedeuse, dan heb je nog maar 3 jaar om die studie af te ronden. Daarna heb je geen extra uitloopjaar meer.

Ja, goed, er zijn studenten die ook best wel minder lang over hun studie mogen doen. Maar zoals de regel nu bestaat is hij, vind ik, niet echt eerlijk.

Bovendien werkt hij met terugwerkende kracht... Studenten die nu aanraking komen met de boete hadden dit totaal niet verwacht en wisten ook niet dat dit de consequentie zou zijn van de keuzes die ze destijds hadden gemaakt.

Avatar
Tjoardster

Op punten werkt het inderdaad wel erg rigide, maar wat is nu feitelijk het verschil tussen langer studeren voor een studie of langer studeren doordat je meer studies hebt gedaan?

Misschien ook een goede tip voor mensen van de havo: ga eerst vwo doen en dan gelijk naar de uni Wink .

Avatar
Mr. E

Die terugwerkende kracht, daar ben ik ook geen fan van. Aan de andere kant vind ik het ook weer onzin als studenten roepen dat ze dit pas het laatste half jaar wisten: de langstudeerboete zat er al sinds 2010 aan te komen. Voor sommigen was dat nog steeds te laat, maar er is absoluut een groep die hier de laatste 2 jaar op heeft kunnen anticiperen.

Ik ben voor deze boete, maar de fijnafstemming ontbreekt. Geeske heeft een aantal terechte punten van kritiek. Als je in november stopt met je studie, moet dat als 3 maanden tellen en niet als een heel jaar.

Aan de andere kant: het is helemaal niet zo slecht om (aankomende) studenten te dwingen om wat intensiever over hun studiekeuze na te denken. Je wilt de studenten die gewoon maar ergens aan beginnen om te zien of een studie leuk is, niet de kost geven. Soms weet je het inderdaad nog niet zo goed. Ik zelf was 17 toen ik begon. Met een studie scheikunde. Was er destijds een langstudeerboete geweest, dan was ik nooit geswitch naar geschiedenis (de studie die ik uiteindelijk heb afgemaakt). Past geschiedenis beter bij mij? Ja! Maar feit dat je een studie kunt volgen, ook als je uit een achtergrond komt waar dit niet normaal is (ik ben in mijn familie de eerste die een diploma heeft op vwo-niveau, de eerste die gaat studeren, de eerste straks die ook promoveert), is een prachtig voorrecht. Ik vind het véél belangrijker dat je straks een studie doet, waar je iets mee kunt op de arbeidsmarkt, dan dat je de mogelijkheid houdt om nog te switchen. Als je er straks een studiekeuze maakt waar je spijt van hebt, zijn er twee keuzes: (1) je switcht, maar draagt zélf de kosten voor je verkeerde keuze; (2) je bent blij dat je de kans hebt om een waardevol diploma te halen en maakt je studie af.

In het huidige systeem, met langstudeerboete, was ik scheikundige geworden. Heb ik totaal geen probleem mee. Ik vind dit eigenlijk zelfs wel redelijk.

Ichthiaan van 2000 tot 2006. Oud-hoofdredacteur van de Claridad.

Avatar
Tjoardster

Een inschattingsfout maken over of je een opleiding al dan niet aankunt is alleen wel weer een zure appel die je kunt krijgen. Dat zou voor m'n broer bijvoorbeeld niet lekker zijn afgelopen.

Avatar
Mr. E

ja. Lijkt me zaak daar op de middelbare school al goed op toe te zien. En zorgen dat de toelatingseisen voor een studie goed afgestemd zijn op het niveau van je middelbare schooldiploma.

Ichthiaan van 2000 tot 2006. Oud-hoofdredacteur van de Claridad.

Avatar
Tjoardster

Waar Mark en Diederik het over eens lijken te worden is dat de langstudeerboete eraf gaat. Wat er echter voor terugkomt is dan een sociaal leenstelsel. Wat vinden jullie studerenden daarvan?

Avatar
Arie

Ik had tijdens de verkiezingscampagnes ook al gereageerd op dit topic, tenminste dat dacht ik, de post heeft er in werkelijkheid om de één of andere reden nooit gestaan.

Die reactie kwam er in ieder geval op neer dat ik de langstudeerdersmaatregel een prima maatregel vind. Enkel de snelle invoering voor al-studerende-studenten vond ik onwenselijk. 

De idioterie die er is ontstaan om voorafgaand aan de verkiezingen de langstudeerdersmaatregel nog af te schaffen was belachelijk populistisch gedrag. En het nu (waarschijnlijk met terugwerkende kracht) afschaffen van de maatregel vind ik eenzelfde belachelijkheid. Het brengt enorme kosten met zich mee voor de onderwijsinstellingen en iedereen heeft het inmiddels zo ongeveer geaccepteerd.

Ik verbaas me met name over het gejubel dat is opgestegen bij de studentenorganisaties, zelfs een blind paard ziet aankomen dat er in plaats daarvan nu een (gedeeltelijk) sociaal leenstelsel gaat komen. Daar gaat elke student negatieve consequenties van ondervinden (lees: schuld door opbouwen), voor de langstudeerdersmaatregel gold het slechts voor de mensen die veel langer dan bedoeld studeren. 

Nog een kleine toevoeging: wat betreft de invoering van de langstudeerdersmaatregel is het inderdaad karig dat er wordt gekeken naar het aantal inschrijvingsjaren op 30 september. Dat had gewoon op aantal maanden berekend moeten worden, in- en uitschrijvingen worden per maand bijgehouden.

Avatar
Arie

Enkele dagen geleden heeft de minister een brief gestuurd naar de kamer met daarin nadere toelichting over de maatregelen die het kabinet wil nemen betreffende studenten. Zie hier (voor de duidelijkheid: dit is enkel een informatieve brief, er is nog geen wetsvoorstel en er is zeker nog niets wettelijk vastgelegd!)

De volgende plannen worden uit de doeken gedaan:
- Er komt een sociaal leenstelsel vanaf het jaar 2014/2015. Dit leenstelsel gaat gelden voor alle nieuwe studenten EN voor beginnende masterstudenten.
--> In uitzondering op het 2e gedeelte van bovenstaande: als je uitgelopen bent in je bachelor en daarin je studiefinanciering voor de master al hebt gebruikt blijft dat staan als studiefinanciering, dat wordt niet opeens omgezet in een lening.
- De aanvullende beurs blijft bestaan voor studenten waarvan de ouders een inkomen van € 46.000 of minder hebben (voor gezin zonder minderjarige kinderen en zonder studieschuld ouders, in andere gevallen kan de grens anders liggen)
- De aflossingstermijn van studieschuld is 15 jaar, aflossing blijft gebeuren op basis van draagkracht. Aflossen begint nog steeds vanaf 2 jaar na afstuderen.
- Er wordt nog nagedacht over eventuele compenserende maatregelen voor studenten met een meerjarige master of met een functiebeperking

 - Per 1-1-2015 worden een aantal vereenvoudigingsmaatregelen ingevoerd die gevolgen kunnen hebben voor de eventuele aanvullende beurs die een student krijgt.

- Per 1-1-2016 wil het kabinet een alternatief voor de OV-studentenkaart invoeren. Het is nog onduidelijk wat dat alternatief wordt, maar dat reizen de student meer geld gaat kosten is zeker. Tot 1-1-2016 blijft de OV-studentenkaart dus nog in gebruik (voor mensen die er recht op hebben, sinds kort is dat recht ingekort tot nominale studieduur + 1 jaar).

Avatar
Zeiler91

gaat de OV er nu ook voor je master af of blijft die dan nog wel geldig?

Jaap

"Merck toch hoe sterck."
Trotse XIIIe praeses van Heerengenootschap "Het Réveil." 

Avatar
Arie
Zeiler91

gaat de OV er nu ook voor je master af of blijft die dan nog wel geldig?

Jaap

De afschaffing van de OV-studentenkaart staat feitelijk los van de invoering van een sociaal leenstelsel. De OV-studentenkaart wordt per 1-1-2016 afschaft en tot die tijd kun je als het goed is je OV-studentenkaart blijven gebruiken in de nominaal +1 jaren studietijd, ook als masterstudent.

Avatar
Tjoardster

Hm, dat nominaal+1 voor studenten-OV geldt voor iedereen die nu studeert? Dat is wel handig voor ons om te weten even Smile .

Avatar
Arie
Tjoardster

Hm, dat nominaal+1 voor studenten-OV geldt voor iedereen die nu studeert? Dat is wel handig voor ons om te weten even Smile .

Jazeker, die regel geldt voor elke student.

Avatar
Wooshy

Een bericht dat een beetje anders is, maar misschien wel goed om even te lezen en er wat mee te doen. 

Het Studentenpanel: Laat je stem horen!

Zoals je weet heeft de overheid met ingang van collegejaar 2012-2013 veel maatregelen ingevoerd met betrekking tot het onderwijs. Een van de maatregelen had betrekking op het reisrecht, een maatregel die voor vele studenten als een verrassing kwam. Vind jij dit ook onacceptabel en wil je jouw mening van waarde laten zijn? Sluit je dan aan bij het Studentenpanel!

Het Studentenpanel is een initiatief om studenten te verenigen en studentenproblemen aan te kaarten bij de politiek. In het aankomende panel wordt er onderzoek gedaan naar de gevolgen die verkorting van het reisrecht heeft voor studenten. Naast de problemen met het reisrecht wordt er binnenkort onderzoek gedaan naar de problemen met openbaar vervoer, het aantal contacturen van hogescholen en universiteiten, de kosten van studeren en de kwaliteit van het onderwijs.

Laat je stem horen en schrijf je in op www.mijnstudentenleven.nl/studentenpanel/ of klik op http://bit.ly/SAWPNy

 

Avatar
Arie

De minister is weer bezig geweest met haar plannen en komt met een aantal gewijzigde voorstellen. Let op: ook dit betreft slechts ideeën! 

- Het sociaal leenstelsel voor de bachelorfase wordt 1 jaar uitgesteld en zal ingaan per het jaar 2015/2016.
-
Het sociaal leenstelsel voor de masterfase wordt wel per 2014/2015 ingevoerd.
- Voor meerjarige masters met maatschappelijke meerwaarde wordt mogelijk studieschuld kwijtgescholden.
- De aflossingstermijn van studieschuld wordt verlengt van 15 naar 20 jaar

- Vanwege de noodzaak tot samenwerking met andere partijen wordt er druk nagedacht over een niet-al-te-vervelend alternatief voor de OV-studentenkaart per 2016, duidelijkheid daarover volgt waarschijnlijk eind 2013.  

Wetgeving voor het sociaal leenstel wordt respectievelijk binnen enkele weken (masterfase) en begin 2014 (bachelorfase) verwacht.

Zie ook de website van het ministerie.

 
Gebruikersnaam:

Wachtwoord: