Ichthus Groningen

C.S.V. Ichthus Groningen

#STUDENTENLEVENMETGOD

Forumarchief

Stelling Openbaring (week 17)

Erwin Lenting zegt:

Voor deze week staat Openbaring 9 en 10 op het leesrooster. Wat valt je op aan deze hoofdstukken? Wat begrijp je niet helemaal? Waar wil je graag de visie van andere Ichthianen over horen? Zet je vragen en opmerkingen hieronder en help elkaar verder! Je kunt ook in discussie over de stelling van deze week:

Het is onmogelijk om Gods bedoelingen met bepaalde gebeurtenissen te kennen.

2017-04-23 12:04:33
Leendert Los zegt:

Vooruit, een kort antwoordje:

1. God kan toch best zijn bedoelingen met bepaalde gebeurtenissen aan mensen duidelijk maken? Maar dan de volgende vragen: a) hoe, wanneer, waarom? b) Is het belangrijk Gods bedoelingen met bepaalde gebeurtenissen te kennen? c) Hoe maak je dit zelf mee? en wat vind je hiervan?

2. Als een bepaalde gebeurtenis in een bepaald opzicht (ook) goede/mooie gevolgen heeft, kun je dan niet zeggen dat tenminste één van Gods bedoelingen met die gebeurtenis is: dat goede/mooie gevolg te veroorzaken? (Het lijkt mij waarschijnlijk dat niet elke gebeurtenis met slechts één bepaalde duidelijk begrensde bedoeling gebeurt.)

2017-04-24 17:01:40
@ Los zegt:

Ook van mij een korte en incomplete reactie (al het goede in deze reactie heb is zo bedoeld, als het verkeerde is per ongeluk):

0. Deze stelling en antwoorden hebben ook te maken met het onderwerp van Duokring 7, dus je kan deze ook goed bespreken met Duokring. a) Zijn alle gebeurtenissen precies zo door God bedoeld als ze hebben plaatsgevonden? Kunnen mensen niet ook gebeurtenissen veroorzaken en daarmee bepaalde bedoelingen hebben?

1. Ja, God kan dat, denk ik, wel. Tegelijkertijd is het in de praktijk filosofisch gezien natuurlijk onmogelijk dingen zeker te weten. a) Waarschijnlijk maakt God altijd dingen op allerlei manieren duidelijk, maar omdat we niet ver in de toekomst kunnen kijken en vaak niet de precieze gevolgen van gebeurtenissen kennen, kan het vaak erg lastig zijn om Gods bedoeling met bepaalde gebeurtenissen te kennen. b) Ik denk dat het niet belangrijk is Gods bedoeling te kennen, tenzij je dat nodig hebt voor het maken van keuzes. Maar meestal maakt het niet uit wat Gods bedoeling was met een gebeurtenis uit het verleden, omdat dat toch niet echt invloed heeft op wat je nu of in de toekomst moet doen of denken. Een ander nut is dat het geruststellend kan zijn voor mensen om te weten waarom iets ergs waarmee ze in hun hoofd zitten heeft plaatsgevonden. c) Voor mijzelf is het geen belangrijke vraag.

2. Ik denk dat dat wel werkt: God heeft al het mooie/goede bedoelt. Het blijft wel moeilijk om dan te zien wat mooi en goed is. En waarschijnlijk zitten mensen vooral met vragen over gebeurtenissen waarvan ze geen of nauwelijks goede en mooie gevolgen zien. Daarvoor is dit antwoord niet echt een oplossing.

2017-04-29 08:55:35

Sponsors